Zavar a merevedésben – Sokszor nagyobb bajt jelez

Annak ellenére, hogy sokat, sokszor és számos fórumon beszélünk a témáról, továbbra is alultájékozottak vagyunk szexuális ismeretek tekintetében. A merevedési zavarral kapcsolatos hiányos értesülésekre és tévhitekre épülő megközelítés nemcsak szexuális életünket és azon keresztül párkapcsolatainkat rombolja, de az egészségünkre is jelentős befolyással van.

Ma Magyarországon félmillió férfit, tehát egymillió embert érint a merevedési gond, hiszen a probléma ugyanúgy kihat a partnerekre is. Akkor beszélünk a merevedés zavaráról, ha a szexuális aktushoz szükséges erekció vagy nem jön létre, vagy nem kellő fokú, vagy nem tart kellő ideig a kielégítő szexuális együttlét elérése során.

Masszívan tartja magát az a tévhit, mely szerint a merevedési zavart csak stressz és szorongás okoz, illetve természetes következménye az évek múlásának. A valóság ellenben az, hogy a merevedési zavarnak ugyan lehetnek életmódbeli okai, de az esetek nagy százalékában súlyos népbetegségek első figyelmeztető jeleként tűnik fel.

Ezek a következők:

  • cukorbetegség
  • magasvérnyomás
  • magas vérzsírszint
  • szív- és érrendszeri megbetegedések
  • depresszió

A merevedési zavar kialakulásában bizonyos gyógyszerek, medencetáji sugárkezelés, műtét is szerepet játszhatnak.

Nagyon fontos tehát, hogy a merevedési zavar megjelenésekor az érintettek azonnal forduljanak szakemberhez, hiszen így megelőzhetik a talán csak évek múlva bekövetkező nagyobb bajt.

Mivel azonban a merevedési zavar kapcsán a szégyenérzet, a kudarc és a szorongás érzése dominál a legtöbb férfiban, ez megnehezíti, hogy segítséget kérjenek. Ennek felismerésére épült az a kampány, melynek tolmácsolója Keljfel Jancsi figurája. A figura használatának az a célja , hogy humorral fűszerezze a merevedési zavarral kapcsolatos információkat, s hogy – remélhetőleg – leküzdje a férfiak szégyenérzetét a témával kapcsolatban. Mert mégis egyszerűbb a rendelőben azt mondani: „Doktor úr, Keljfel Jancsi miatt jöttem."

 

Máger Judit

forrás: archívum
(Patika Tükör – 061106)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2023. 10. 13., p – 11:12 | H. Béla

Merevedési zavar! 87 éves vagyok

Bármely életkorban hervasztó ezt megtapasztalni, de szerencsére bármely életkorban kaphatunk segítséget. Háziorvosi konzultációt javasolunk, meghatározandó az esetleges további teendőket, vizsgálatokat, különösen, ha a zavar hirtelen jelentkezett.