Természetes vagy rendellenes?A cellulit kialakulásának okai

A cellulit sok nőnek okoz esztétikai problémát. Felmérések szerint a 30 feletti nők 90 százaléka küszködik a bőr bizonyos részein létrejövő ilyen típusú elváltozásokkal. A cellulit a nem megfelelő víz- és zsíranyagcsere során felhalmozódott salakanyagok eredménye. Az anyagcsere elégtelensége folytán a kötőszövetek leválnak az izomról, és kis megkeményedett csomók alakulnak ki, amelyek redőket és domborulatokat képeznek a bőrön, és úgy néznek ki, mint a narancs héja.

A narancsbőr bármilyen korban kialakulhat, de kialakulása nem a súlytöbblettel van összefüggésben, hanem hormonális eredetű. Míg régebben a cellulitot gyulladásos eredetű elváltozásnak vélték, addig ma már bizonyítást nyert, hogy a narancsbőrt a nők bőr alatti zsírszövetének jellegzetes felépítése okozza. A bőr alatti zsírszövetek mennyisége, vastagsága nemcsak egyénenként, de nemenként is változó. A nőknél a bőralja általában több zsírt tartalmaz, mint a férfiaknál. A nőknél általában combon, a csípőn, és a fenéken fokozottan lerakódó bőr alatti zsírszövetek okozzák a legtöbb problémát, amelyek elnyomják a hajszálereket, és ezzel növelik az ödémát. A zsírlebenyek között a rostok lefutását és e sejtek zsírsejtekkel történő kitöltését a női hormonok befolyásolják, tehát a cellulit a női nemi hormonok élettani hatásával magyarázható.

A narancsbőr kezelése nehéz és összetett feladat, amely kellő kitartást igényel. Önmagában nem elegendő a különböző cellulit elleni kozmetikai készítmények használata, életmódbeli változásokat is igényel a narancsbőr elleni küzdelem. Nagyon fontos az egészséges táplálkozás, lehetőleg együnk minél több zöldséget, gyümölcsöt, rostokban gazdag élelmiszereket, elsősorban a sovány húsokat részesítsük előnyben. Ne fogyasszunk túl sok sót, alkoholt, és ne dohányozzunk. A rendszeres mozgás is része a cellulit kezelésének.

A narancsbőr komplex kezelést igényel. Az egészséges életmód mellett kisebb otthoni praktikák segítségével is felvehetjük a harcot ellene. Ha a problémás területet finoman csipkedjük, vagy szivaccsal átmasszírozzuk, felélénkül a vérkeringés, a bőr feszesebbé, rugalmasabbá válik. Érdemes kipróbálni a hideg-meleg vizes tusolást is, amely szintén jótékony hatással van a vérkeringésre, és üdévé varázsolja a bőrt. A cellulit olyan elváltozás, amely nem igazán nyújt esztétikus látványt, és melyhez több gond is társulhat, mint például a bőr ernyedtté válása.

Potondi Eszter

forrás: Patika Tükör - 2003-05-08

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×