Térképnyelv – Lingua geographica

Meglehetősen gyakran fordul elő, hogy a nyelvháton szabálytalan, fehér gyűrűk által elhatárolt területek jönnek létre.

A nyelvet borító nyálkahártya sorvadása következtében ezek a területek simák, vörös színűek, az ép részektől jól elkülönülnek. Az ép és sorvadt részek egymással váltakoznak, így térképrajzolat alakul ki. A térkép alakja sem változatlan, az elváltozások a nyelven vándorolnak.

Máig nem tudjuk, hogy a térképnyelvet mi okozza. Elképzelhető, hogy a pszichoszomatikus betegségek csoportjába tartozik, akár stressz is indukálhatja. Megfigyelések szerint magasabb előfordulási gyakoriság észlelhető cukorbetegség, vas-, cink-, B6-, B12- és folsav-hiány esetén.

Felmerülhet bizonyos allergiák kísérőjelenségeként, gyakoribb lehet egyes bőrbetegségeknél (psoriasis, ekcéma), de egyesek az orális fogamzásgátlók szedését is hajlamosító tényezőnek gyanítják.

A térképnyelv (lingua geographica vagy kevésbé szerencsésebb elnevezésében: glossitis migrans, azaz vándorló nyelvgyulladás) nem összekeverendő egyes légúti bakteriális fertőzések vagy a candida gomba okozta lepedékes nyelvvel, valamint a kisebb fehéres foltban jelentkező, le nem törölhető leukoplakia-val. Utóbbi veszélyessége, de általában a szájhigiénia kapcsán is érdemes felhívnunk a figyelmet a rendszeres fogorvosi vizit, a szájüregi vizsgálat fontosságára.

A térképnyelvvel gyakrabban találkozunk gyermekkorban, felnőttek esetén kb. minden ötvenedik ember érintett. Panaszt általában nem okoz, egyértelműen jóindulatú, rosszindulatú elfajulása nem ismert.

 

orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

2023. 04. 04., k – 09:36 | Sz. Dorottya

Gyermekemnek térképnyelve volt 3-6 hónapos kortól , ez az első tünet ( bőrgyógyász doktornő) a ételérzékenység vagy ételallergia jele. Jelen esetben a tej és a glutén érzékenység volt. Azonnal tápszert váltottunk. Jelenleg 10 éves fiú , soha többet nem jelent meg a nyelvén a tünet.

Köszönjük a hozzászólást! Egy-egy kutatás valóban felvetette az összefüggést, ahogy bizonyos légúti allergiák esetében is, de szélesebb körben nem nyertek még ezek megerősítést. Frissítettük írásunkat.