Szőrmentén – Miért szőrösödnek a nők?

Mára teljesen természetessé vált, hogy a nők feleslegesnek ítélt szőrzetüket eltávolítják. Ennek oka egyrészt a divat, másrészt a nő "piacképessé" válásának kérlelhetetlen velejárója: ma mindenkinek el kell tudni adnia magát. Bárhová is jelentkezik egy hölgy munkát keresve, szépnek, okosnak, nőiesnek kell lennie. S ehhez hozzátartozik a szép, szőrtelen láb, az ápolt haj és a sima, pattanásmentes arcbőr.

Először a gyermekorvos veheti észre a szülőktől jelentősen eltérő testi jeleket. A tizenévesek a tinédzserrendeléseken fordulhatnak nőgyógyászhoz, védőnőhöz, vagy bőrgyógyász javasolhat gyógyírt a pattanásos bőrre, vagy megoldást a fokozottabb szőrzet eltüntetésére.

Fontos szerepük van a jól képzett kozmetikusoknak is, akik nemcsak eltávolítják – epilálással, gyantázással – a felesleges szőrszálakat, hanem hasznos tanácsokat is adnak. A mai divat már a normális területeken sem tűri a szőrzetet, nagyon sokan a hónaljszőrzetükön kívül a fanszőrzetüket is eltávolítják. E kényes területek szőrtelenítés utáni gondozása még nagyobb figyelmet, fertőtlenítést, puhítást igényel, mint a láb bőréé. Nem szép a szőrtelen, de gyulladt szőrtüszőkkel teli bőr egyik testtájon sem.

A csúnya, pattanásos arc már a felső tagozatos gyerekeket is nagyon zavarja, ezért jó, ha időben bőrgyógyász, kozmetikus, nőgyógyász segít megtalálni az okot, s kezdi el időben a kezelést. Sokszor már a külső kezelés – bőrtisztítás, a pattanások faggyú- és gennytartalmának eltávolítása, a bőrnek megfelelő szárító, fertőtlenítő kozmetikumok napi használata – elegendő lehet. Ha ez mégsem, akkor meg kell találni a belső okot, és gyógyszert szedni a külső kezeléssel együtt.

A nőgyógyász a hormonok vizsgálatával tud egyensúlyt teremteni. Ahol faggyúmirigy van, ott szőrtüsző is van, csak a nemi hormonok fogadóhelyeitől (receptoroktól) függően testtájanként más-más előfordulással. A hónalj- és fanszőrzet férfiak és nők esetében is erőteljesen kifejlődik a serdülőkorban, ez a másodlagos nemi jellegek egyik megnyilvánulása. A fiúkon a bajusz és a szakáll a férfihormon, a tesztoszteron hatására nő ki. Ha az arc ilyetén "ékeit" egy nőn látjuk, az kórosnak tekinthető. Ritkán családi "örökség" is lehet, mindenfajta hormoneltérés nélkül, ám legtöbbször mégis a férfihormon-túltengés egyik tünete. Van, aki "csak" pattanásos, aknés, van, aki "csak" szőrösebb, s vannak olyanok is, akiken mindez együtt jelentkezik.

Mit tehet a nőgyógyász?

A részletes kikérdezés után meg kell nézni a testalkatot: vállak, derék, csípőszélesség, ezek egymáshoz viszonyított aránya, a mellek nagysága, a felesleges szőrzet megléte. Tudni kell az illetőről, hogy mit sportol, hogyan táplálkozik, meg kell mérni a testsúlyát, testmagasságát, vérnyomását.

Ha a helyzet úgy kívánja, adható valamilyen fogamzásgátló, mert ebben biztosan csak női hormonok vannak, napra szabályozott dózisban. Az esetek nagy részében, a desogestreltartalmúak szépítik, simítják a bőrt. Ám a hízásra hajlamosak körében megfontolandó ennek a vegyületnek az alkalmazása. Ha bármely fogamzásgátló szedése közben rövid időn belül 5-10 kg-nyi hízás következik be, akkor azt abba kell hagyni vagy más típusút kell választani, a sport és a fogyókúra mellett. A ciproteron- acetát-tartalmú készítmények kevésbé okoznak hízást. A bőrre kifejtett hatásuk viszont sokkal erőteljesebb, a hajzsírosodást is nagymértékben csökkentik. Akinek erősen aknés, pattanásos az arca, a mellkasa vagy a háta, hosszú, 3-9 hónapos kezelésre számítson. Mellékhatásuk a szexuális vágy (libidó) csökkenése lehet. A levonorgesztreltartalmú szerek általában nem változtatnak a szexuális vágy erősségén, de bizonyítottan csökkentik a szabad tesztoszteronszintjét. Folyamatos bevitelük a bőrt simábbá teszi, mert megszűnik a havi ciklikus hormoningadozás.

Hol termelődik a nőkben a férfihormon és miért?

A férfihormonok a női hormonokkal (ösztrogén és progeszteron) együtt a petefészekben és a mellékvesékben képződnek. Szükség van rájuk a haj, a szőrzet kialakulásához, csak a nőknek sokkal kisebb dózisban, mint a férfiaknak. A tesztoszteronszint a nőkben 1 nmol/l körül, míg a férfiakban 10-30 nmol/l esetén normális. A DEA, a dehidro-epi-androsztendion a mellékvese hormonja, melynek túltermelődésekor szintén észlelhetjük a nők szőrösödését. Ennek normál értéke: 700-3900 ng/ml vagy 0,24-6,37 umol/l. Van olyan beteg is, akinek mindkét fajta hormonja túlteng, ezért több hormonvizsgálattal tudunk meggyőződni a kezelés hatékonyságáról.

Miért kell kezelni a tesztoszterontúltermelést?

Először kozmetikai, lelki okokból. Szabálytalan menstruációs ciklus esetén már nőgyógyászati okból is, a későbbi gyermekáldás miatt. Valamint a kóros evés miatti elhízásért, a kialakuló cukorbetegség miatt, majd a korai változókor, illetve a csontritkulás megelőzéséért.

Hogyan bizonyítható a férfihormonok által keltett zavart?

Először is ránézéssel. Jó kozmetikai kezelés után pedig tapintással: "borostás" comb, alhas, fenék, friss gyantázás esetén szőrtüszőgyulladás nagyon gyanús lehet. A kikérdezés során a hölgyek gyakran elmondják, hogy nem görcsölnek a menzesz előtt, s általában rendetlen a menstruációjuk: 3 hetes ciklustól a több hónapos kimaradásokig minden előfordulhat. Igen jellemző, hogy a szexuális életet már a középiskolás korban elkezdték, mert a túl sok tesztoszteron erre készteti őket. De előfordul a másik véglet is: rá sem mernek nézni a fiúkra, mert olyan erős gátlásaik vannak a fiús testalkatuk, a sok szőr vagy csúnya pattanások miatt.

A szőrösödés mértékét osztályozni szoktuk:

  • Hypertrichosis akkor áll fenn, ha normális helyeken kicsit több, kicsit sűrűbb, kicsit hosszabb szőrszálak vannak (alkar, láb).
  • Hirsutismus során már férfias helyeken is felbukkannak felesleges szőrszálak. A hirsutismusnak több fokozata van. Enyhe fokú, ha a has közepén, a köldöktől lefelé vannak szőrszálak, előfordul kis bajusz, mellbimbó körüli szőrök. Közepes foknál már az állon szakáll, illetve a comb elülső és hátsó felén is van sötét szőr. A harmadik fokozatban a szegycsont felett, a háton, a derékon és a fenéken is vannak zavaró szőrök, melyek a kihuzigálás után is visszanőnek.
  • A virilizmus ezeken túl már férfiassá alakítja a nőt: elmarad a menstruáció, mélyül a hang, borotválható a bajusz, szakáll nő, megnő a csikló, melyhez a fejtetőn vagy homlokon kezdődő kopaszodás társulhat, a mellek igen kicsik. A virilizmushoz már extrém mértékű férfihormonnak kell termelődnie valahol: az agyalapi mirigyben, a mellékvesékben, vagy petefészekben. A nőgyógyászati vizsgálat során általában kicsi méhet és kis melleket tapintunk.

 

Dr. Balogh Ildikó

forrás: archívum
(Patika Tükör – 021202)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.