Száraz szem

Segít a műkönny

A szem elülső felszínét egy háromrétegű folyadékfilm, a praecorneális könnyfilm borítja. Legfontosabb feladata a szemgolyó felszínének védelme, nedvesen tartása, és optikailag sima elülső szemfelszín kialakítása. Az egyenletes, megfelelően stabil könnyfilm pislogáskor alakul ki, tartósan nyitott szemen spontán felszakad.

A könny további funkciója a fertőzések elleni védelem a benne lévő baktérium- és vírusellenes anyagok révén, valamint a szem legkülső rétegét képező hámsejtek oxigénnel, tápanyaggal, vitaminokkal történő ellátása és a keletkezett anyagcseretermékek eltávolítása. A könnyfilm a szemhéjak súrlódásmentes mozgását "kenőanyagként" segíti.

A "száraz szem" kialakulásának többféle oka lehet.

Okozhatja ezt csökkent könnytermelés, amely miatt kevesebb a szem könnytartalma, vagy a fokozott könnyvesztés, ami az erőteljesebb párolgás következménye (extrém meleg, levegő páratartalmának csökkenése, huzat, légkondicionálás, monitor előtti ritkább pislogás esetén). Ugyanezen kórkép alakul ki akkor is, ha a könny összetétele eltér a normálistól, aminek következtében a könny nem nedvesíti megfelelően a felszínt, "lepereg" róla. A szemhéj táródásának rendellenessége esetén (pl. arcidegbénuláskor) a könnyfilm instabillá, könnyen felszakadóvá válhat vagy ki sem alakul. A száraz szem különösen gyakori középkorú, menopauza körüli nőkön. A diagnózis felállítása orvosi vizsgálatokon alapul. A laboratóriumi vizsgálatok jelenleg csak a már meglevő diagnózis megerősítését, határesetek elbírálását, speciális száraz szem formák elkülönítését segítik. A betegek állandó, szűnni nem akaró égést, idegentest-érzést, viszketést panaszolnak, ami nem specifikus tünet, hiszen valódi idegentest is okozhatja. Feltűnő lehet a szemhéj szélén vagy a belső szemzugban reggelre meggyűlő, váladéknak látszó hámsorvadék.
A kötőhártyán enyhe vérbőség kísérheti, de ez nem szükségszerű elváltozás. A felszakadó könnyfilm miatt bizonytalan látási panaszok is felléphetnek. Erőteljes pislogás hatására a tünetek átmenetileg javulnak, de rövid időn belül ismét visszatérnek. Objektív tünet a könnytermelés mértékének csökkenése, a könnyfilm-felszakadási idő megrövidülése, súlyos esetben a szaruhártyán hámkárosodások kialakulása.
A betegségnek oki terápiája nincsen, elsődleges cél az elvékonyodott, instabil vagy hiányzó könnyfilm helyreállítása, pótlása.

A száraz szem kezelési módjai:

• A könnyelválasztás fokozása - ebben az esetben a könnyelválasztást fokozó gyógyszerek csak akkor használhatók, amikor a könnymirigy még működőképes

 • A könnyelfolyás megszüntetése - az elvezető csatornák nyílásának műtéttel történő elzárása
 • A könny pótlása - ez a legegyszerőűbb és legelterjedtebb módszer. Különböző kenőcsöket, olajos oldatokat már az ókorban is használtak a száraz szem kezelésére. A kenőcsök azonban a kívánt nedvesítő hatás mellett rontják a látást, csökkentik a könnyfilm stabilitását, így kedvező hatásukat csak tartósan csukva tartott szemen fejtik ki. A vizes oldat formájú cseppek hátránya viszont a rövid hatástartam, ami miatt gyakori cseppentést tesznek szükségessé.
  Kedvező terápiás hatás érhető el, ha a vizes oldatba valamilyen viszkozitást növelő, nagy molekulasúlyú anyagot kevernek. Ettől nő a csepp szemen való "megtapadásának" ideje és ritkábban kell cseppenteni. A manapság használt műkönnyek ebbe a csoportba tartoznak. A megfelelő műkönny kiválasztása meglehetősen nehézkes. Jelenleg nem áll rendelkezésünkre sem olyan megbízható szempontrendszer, sem olyan vizsgáló eljárás, melynek segítségével előre meg lehetne mondani, melyik betegnél melyik műkönny lesz hatásos. Amit az orvos - a diagnózis felállítása után - tehet, hogy ajánl a betegnek 3-4 különféle műkönnyet és elmagyarázza, melyik csökkenti a panaszát leginkább. A szemszáradás eredményes kezelésének feltétele tehát, hogy különböző öszszetételű műkönnyekből megfelelő választék álljon rendelkezésre és az a betegek számára könnyen hozzáférhető legyen.

  Ezen feltételek ma Magyarországon teljesülnek, hiszen számos - többségükben recept nélkül is kapható - kiváló készítmény van forgalomban, melyek közül a páciensek döntő többsége ki tudja választani a számára legmegfelelőbbet.

  Dr. Kabai Magdolna

  forrás: Patika Tükör - 2002-10-04

 • Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.