Otthoni kényeztetés

A legegészségesebb láb is elfárad estére, s bizony nem árt, ha - hetente legalább egyszer - időt szentelünk a "karbantartására".

· Puhítás

Talpunk bizonyos részein - ott, ahová a teljes testsúlyunk nehezedik - bőrkeményedés keletkezik. Ez a keményebb bőr megerősíti, védi a talpunk ezen pontjait, végső soron tehát a megvastagodott bőr hasznos is lehet. De semmiképpen ne hagyjuk, hogy túlságosan megvastagodjon a bőrkeményedés, mert ez később fájdalmas lehet. Bőrpuhító krémmel kenjük be a problémás területeket, majd bőrradírral vagy bőrkeményedés eltávolítására alkalmas reszelővel dörzsöljük át a lábunkat.

· Áztatás

Kicsit makacsabb bőrkeményedés esetén nagyon hatásos a lábfürdő. A meleg vízbe tegyünk fürdősót, esetleg csöpögtessünk bőrpuhító illóolajat (mandula olaj) és áztassuk legalább negyed óráig a lábunkat. Ezután már biztos sikerül a dörzskővel eltávolítani a megvastagodott bőrt.
Áztatás után jó alaposan kenjük a lábunkat tápláló krémmel.

· Körmök

Az áztatáskor a körmök is felpuhulnak, így sokkal könnyebb lesz pedikűrözni. Ne ollót, hanem csiptetőt használjunk, majd reszelővel simítsuk el az egyenetlenségeket. A körmök sarkait kerekítsük le, így megakadályozhatjuk a köröm benövését a bőrbe. A körömágyra ránőtt körmöt toljuk le a körömről, de soha ne vágjuk ki. A vágás során ugyanis apró sebek keletkeznek, melyeken át gombák és egyéb fertőzések juthatnak be a szervezetbe.

Még egy tipp

Fáradt lábunkat gyorsan és könnyen felfrissíthetjük, ha egy henger alakú farúdon görgetjük a talpunkat néhány percig. Így serkentjük a láb vérkeringését, megmasszírozzuk a reflexzónákat.

Máger Judit

forrás: Patika Tükör - 2006-05-05

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.