SzervezetĂĽnk 70 százalĂ©ka vĂz. A tĂĽdĹ‘n át kilĂ©gzĂ©skor, a bĹ‘rön át verejtĂ©kezĂ©ssel, a szĂ©klettel, vizelettel folyadĂ©kot veszĂtĂĽnk, melyet mindenkĂ©ppen pĂłtolni kell!
Az elfogyasztott folyadĂ©k egy rĂ©sze vĂz, mellyel szomjunkat csillapĂtjuk. A többit táplálĂ©kunk vĂztartalma szolgáltatja. Legnagyobb folyadĂ©ktartalmĂş Ă©telĂĽnk a leves, melyet már a kalandozĂł magyarok is ismertek. Korabeli krĂłnikák szerint Ĺ‘seink már a zacskĂłs levest is kitalálták.
A zsĂros, fűszeres lĂ©ben megpuhĂtott hĂşst napon megszárĂtották, zacskĂłba kötöttĂ©k, majd a nyeregre akasztották. ĂŤgy bármerre portyáztak, elĂ©g volt egy kondĂ©r forrĂł vĂz, pár marĂ©k szárĂtott hĂşs Ă©s máris ismerĹ‘s Ăzekkel csillapĂthatták Ă©hsĂ©gĂĽket. A levesek táplálkozásĂ©lettani jelentĹ‘sĂ©ge abban áll, hogy ĂzĂĽkkel, illatukkal, zamatukkal fokozzák az Ă©tvágyat, serkentsĂ©k az emĂ©sztĹ‘enzimek termelĹ‘dĂ©sĂ©t. Ezzel elĹ‘kĂ©szĂtik a gyomrot a többi táplálĂ©k befogadására.
A levesfogyasztás kĂĽlönösen nyáron ajánlott, hiszen nemcsak a megnövekedett folyadĂ©kszĂĽksĂ©glet fedezĂ©sĂ©ben segĂthet bennĂĽnket, hanem a fokozott verejtĂ©kezĂ©ssel elveszĂtett ásványi anyagok pĂłtlásában is. Nyáron a tartalmas, fűszeres levesek helyett (pl. gulyásleves, bableves) fogyasszunk inkább könnyű zöldsĂ©g-, gyĂĽmölcs- vagy krĂ©mleveseket.
A levesfőzés nem ördöngösség, de néhány szabályt érdemes szem előtt tartani:
- csak hibátlan minőségű nyersanyagot használjunk fel
- a nyersanyagokat azonos nagyságúra daraboljuk
- a fĹ‘zĂ©s lassĂş Ă©s egyenletes legyen, Ăgy jobban kioldĂłdnak az alapanyagok Ăzei, zamatai, szĂnanyagai
- a leveseink legyenek Ăzletesek, de Ăłvatosan fűszerezzĂĽnk, mert az erĹ‘s fűszerek csökkentik a következĹ‘ fogások Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t.
A legismertebb leves a hĂşsleves, mely gyakran kerĂĽl a magyar családok asztalára. KĂ©szĂĽlhet csirkĂ©bĹ‘l, pulykábĂłl, marhábĂłl. Fontos, hogy a hĂşst mindig hideg vĂzben kezdjĂĽk el fĹ‘zni, Ă©s a forrásnál kĂ©pzĹ‘dött habot szedjĂĽk le szűrĹ‘kanállal. Csak ezután fűszerezzĂĽnk, a zöldsĂ©geket pedig csak a legvĂ©gĂ©n adjuk hozzá, amikor a hĂşs már megpuhult.
Csont vagy hĂşsleves lehet az alapja a kĂĽlönfĂ©le zöldsĂ©gekbĹ‘l kĂ©szĂĽlt leveseknek is. Nyáron igazán bĹ‘sĂ©ges kĂnálatbĂłl válogathatunk: zsenge zöldborsĂł, karalábĂ©, karfiol, brokkoli, sĂłska, uborka, kelbimbĂł, zöldbab, gomba, sárgarĂ©pa stb. Egyszerre akár többfĂ©le alapanyagot is használhatunk, Ăgy nap mint nap Ăşj Ăzekkel lephetjĂĽk meg magunkat Ă©s családunkat.
A zöldsĂ©gleves akkor lesz a legfinomabb, ha az alapanyagokat elĹ‘ször kevĂ©s olajon átfuttatjuk, majd ezután öntjĂĽk fel a szĂĽksĂ©ges fĹ‘zĹ‘folyadĂ©kkal. A felöntĹ‘lĂ© lehet vĂz, vagy a már emlĂtett csont vagy hĂşsleves.
A zöldsĂ©gleveseket kĂ©szĂthetjĂĽk sűrĂtĂ©s nĂ©lkĂĽl vagy sűrĂtĂ©ssel. Az utĂłbbi esetĂ©n a hagyományos rántás helyett elĹ‘nyösebb a lisztszĂłrás vagy a tejfölös, kefires habarás alkalmazása. ĂŤzesĂtĂ©sre - az alapanyagoktĂłl fĂĽggĹ‘en - sokfajta fűszerbĹ‘l válogathatunk. Használhatunk borsot, fűszerpaprikát, kömĂ©nymagot, lestyánt, szerecsendiĂłt, gyömbĂ©rt, babĂ©rlevelet, kakukkfĂĽvet, majorannát stb.
A friss petrezselyemzöld bármelyik zöldsĂ©gfĂ©lĂ©hez illik, de csak tálalásnál szĂłrjuk a levesbe. ĂŤgy nem csak az aromája lesz kellemesebb, hanem a vitamintartalma is megmarad. A levesek tápanyagtartalmát kĂĽlönfĂ©le levesbetĂ©tekkel növelhetjĂĽk (pl. levestĂ©szta, daragaluska, májgombĂłc, hĂşsgombĂłc, pirĂtott zsemlekocka, levesgyöngy stb.). Fokozhatjuk a zöldsĂ©glevesek Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t, ha a megpuhult alapanyagot áttunkoljuk, majd tejszĂnnel elkevert tojássárgájával dĂşsĂtjuk.
Ezek a krĂ©mlevesek, melyek legkedveltebb változatai zellerbĹ‘l, karalábĂ©bĂłl, gombábĂłl, karfiolbĂłl, spárgábĂłl kĂ©szĂtĂĽnk. Nyáron kĂĽlönösen nĂ©pszerűek a hideg gyĂĽmölcslevesek. KĂ©szĂĽlhetnek eperbĹ‘l, meggybĹ‘l, cseresznyĂ©bĹ‘l, almábĂłl, egresbĹ‘l, ribizlibĹ‘l, Ĺ‘szibarackbĂłl stb. JellemzĹ‘ fűszerĂĽk a fahĂ©j, szegfűszeg, vanĂlia, citromhĂ©j. A habaráshoz vanĂliás pudingport is használhatunk, ezzel mĂ©g bársonyosabbá tehetjĂĽk az állagát. Az Ă©telfertĹ‘zĂ©sek elkerĂĽlĂ©se vĂ©gett - fĹ‘leg ha tejszĂnt Ă©s tojássárgát is használtunk a sűrĂtĂ©shez - ĂĽgyeljĂĽnk a gyĂĽmölcslevesek megfelelĹ‘ tárolására, Ă©s lehetĹ‘leg fogyasszuk el mĂ©g aznap Ă©s ne tegyĂĽk el másnapra.
Ha elfoglaltak vagyunk vagy a nyári hĹ‘sĂ©gben nem szeretnĂ©nk tĂşl sok idĹ‘t a konyhában tölteni, akkor sem kell a levesrĹ‘l lemondanunk. TöbbfĂ©le leveskocka, instant levespor, zacskĂłs leves könnyĂti meg a háziasszonyok dolgát. Csak nĂ©hány perc Ă©s máris tálalhatjuk az illatosan gĹ‘zölgĹ‘ levest! Az sem problĂ©ma, ha nem szerepel mindennap az Ă©trendĂĽnkben. HelyettesĂthetjĂĽk egy nagy pohár zöldsĂ©glĂ©vel (pl. paradicsom, karotta, sĂĽtĹ‘tök) vagy rostos gyĂĽmölcslĂ©vel (pl. Ĺ‘szibarack, körte, narancs, meggy stb.).
Csácsi Ibolya
dietetikus
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 020701)