Füstölgő fiatalok

Egy 2007-es felmérés szerint a végzős diákok 60 százaléka naponta vagy hetente cigarettázik rendszeresen. A dohányzás egyébként is kiemelt népegészségügyi rizikófaktor, ráadásul a legjelentősebb megelőzhető halálok a fejlett országokban. Az orvoslás több évezredes történetében a megelőzés nagyon fiatal, alig száz éves múltra tekint vissza, fontosságának felismerése viszont jelentős változásokat hozott, nem csak az egészségpolitikában.

Évről évre nő azoknak a 15-18 év közötti diákoknak a száma, akik már középiskolai éveik alatt dohányoznak. Egy 1999-es hazai adatfelvétel szerint, amely az 1983-ban született serdülőket vizsgálta, a diákok 40,4%-a dohányzott a vizsgálatot megelőző hónapban, míg 29,4%-uk naponta gyújtott rá. 2003-ra a rendszeresen dohányzó fiatalok aránya 34,9%-ra nőtt.
2004-ben a 15 évesek közötti fiúk 36%-a, a lányok 28%-a dohányzott legalább egyszer egy héten, és ez az arány az elmúlt két évben a fiúknál 44,9%-ra, a lányoknál 46,9%-ra nő. Egy 2007-es felmérés szerint a végzős diákok 60 százaléka naponta vagy hetente dohányzik rendszeresen.
2002-ben a dohányzók aránya férfiaknál és nőknél Magyarországon 44%, illetve 27%, az Európai Unióban a legmagasabb. Az átlagos napi cigarettafogyasztás ugyancsak magas a dohányosok között, férfiaknál 66%, nőknél 43% a napi húsz cigarettát szívók aránya.
A prevenció szükségességének felismerése jelentős változásokat hozott a magyar egészségpolitikában. A Népegészségügyi Program többek közt a dohányzás visszaszorítását is célul tűzte ki, és az Országos Egészségfejlesztési Intézet (OEFI) „Ciki a cigi” programja már óvodás korban nagy hangsúlyt fektet a megelőzés fontosságára.

Egyre gyakoribb az is, hogy felsőoktatási intézmények is részt vállalnak a preventív kezdeményezésekben és népszerűsítik az egészségtudatos magatartást. A heves-megyei ÁNTSZ-szel együtt kampányol a Károly Róbert Főiskola a megye középiskoláiban a dohányzásmentes életért. A ’Tiszta fejjel’ elnevezésű vándorkiállítás célja, hogy a középiskolás diákok figyelmét radikális módszerekkel, többek közt a dohányzás által megbetegített szervek bemutatásával, és meggyőző érvekkel hívják fel a dohányzás veszélyeire. „A statisztikák szerint, egyre fiatalabb korban alakul ki a rendszeres dohányzás, így nagyon fontos, hogy olyan élmények érjék a diákokat, amelyekkel csökkenthető a dohányzásra való rászokás esélye. Sosem lehet elégszer felhívni a figyelmet az egészségünk megőrzésére. Ráadásul a szellemi teljesítményünk nagyban függ az életmódunktól, és fizikai állapotunktól. Ezért fontos felhívnunk a diákok figyelmét, az ép testben ép lélek valódiságára.” – mondta Helgertné dr. Szabó Ilona, a Károly Róbert Főiskola oktatási rektor helyettese.
Az ÁNTSZ adatai szerint a dohányzás mintegy 25 életet veszélyeztető betegség vagy betegségcsoport okozója. Mindemellett jelentősen növeli az anyagi kiadásokat és esztétikai vonatkozásai is vannak.
A korosztály egészségi állapotára irányuló felmérések szerint, a dohányzás mellett a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozási szokások következtében kialakuló túlsúly is jelentős mértékben növeli a fiatalok rizikófaktorát.


GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.