Hőségben

A meleg hatása a szervezetre

A szervezetben zajló anyagcsere-folyamatokat enzimeknek nevezett fehérjemolekulák végzik. Ezek csak meghatározott, optimális körülmények között működnek zavartalanul. Ilyen körülmény többek között a testhőmérséklet is. Állandó testhőmérsékletünket a szervezet hőszabályozó mechanizmusai biztosítják.

Hőtermeléssel járó folyamatok az anyagcsere, a mozgás és a didergés, míg a verítékezés és a bőr vérkeringésének fokozódása a hőleadást teszi hatékonyabbá.
A hőháztartás zavarához vezethet, ha magas külső hőmérséklet esetén fokozott a hőtermelés vagy csökkent a hőleadás. A verítékezés hatásfoka magas páratartalom esetén csökken, míg a tartós erőkifejtés fokozza a hőtermelést.
A sokáig tartó magas külső hőmérséklet mellett a szervezet sok folyadékot és sót veszít a verítékezéssel, ami fáradékonysághoz, vérnyomáseséshez, ájuláshoz vezethet. Ha a külső hőmérséklet olyan magas, hogy már a verítékezés sem tudja a testhőmérsékletet csökkenteni, akkor a testhőmérséklet vészesen magas lesz, ami hőgutához vezethet. Ilyenkor a bőr száraz, kipirult és forró, a pulzus nagyon szapora, és a testhőmérséklet végbélben mérve 40 °C vagy magasabb. Tudatzavar, eszméletvesztés és görcsök léphetnek fel. Azonnali kezelést igénylő, életveszélyes állapot.

A csecsemők, kisgyermekek hőszabályozó mechanizmusai még fejletlenek, ezért különösen érzékenyek az egyensúly felborulására, akár csak az idősek szervezete. A nagy súlyfelesleggel rendelkezők, bizonyos gyógyszereket vagy kábítószereket szedők és az alkoholisták is igen könnyen kerülhetnek veszélyes állapotba.

Az orvos tanácsai:

• Fontos a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás. Folyadék nemcsak a vizelettel távozik a szervezetünkből, hanem a légzéssel kilehelt párával és a verítékkel is. Ez utóbbi két folyamattal a szervezetünkből "észrevétlenül" távozó folyadék mennyisége akár két-három liter is lehet naponta
.

 • Bizonyos vérnyomáscsökkentők egyik mellékhatása, hogy fekvő helyzetből történő hirtelen felálláskor szédülést vagy akár ájulást is okozhatnak. Ennek különösen nagy a veszélye akkor, ha a szervezetben folyadékhiány van, idézze elő ezt akár fokozott verítékezés, akár hasmenés. Gondoskodni kell a megfelelő folyadékpótlásról.

  • Verítékezéssel nagy mennyiségű nátriumot veszít
  a szervezetünk, konyhasó formájában. Annak pótlása természetesen nagyon fontos, de a magas vérnyomásban szenvedők csak óvatosan bánjanak a konyhasóval, mert az növeli a vérnyomást. Hasonlóan fontos, hogy a vesebetegek is odafigyeljenek a diétájukra.

  • A nagy melegben bizony jólesik egy-egy pohár hideg, szénsavas üdítőital. Cukorbetegek, vigyázat! Extramennyiségű szénhidrátbevitelnek számít, beleszámítandó a napi szénhidrátmennyiségbe!

  • Kerülendő a tartós, nehéz fizikai munka végzése. Az izommunka fokozza a szervezet hőtermelését, a verítékezést. Mindez a keringés átrendeződéséhez vezet, ami folyadékpótlás nélkül vérnyomáscsökkenést, akár ájulást is okozhat.

  • Fontos a megfelelően szellőző ruházat viselése. Nemcsak a hőleadást segíti, vagyis véd a szervezet túlhevülése ellen, de bőrünket is védi a káros ibolyántúli sugárzástól. Ne feledkezzünk meg fejünk, arcunk védelméről sem.

  • Ha megoldható a bőrfelület hideg vízzel történő permetezése vagy borogatása, az szintén hatékonyan csökkenti a testhőmérsékletet.

  Dr. Kökény Zoltán

  forrás: Patika Tükör - 2004-07-03

 • Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.