Hajfestés, hajápolás

Nyáron sokan kedvet kaphatnak ahhoz, hogy hajszínüket újjávarázsolják. Az átváltozás előtt azonban érdemes jól átgondolni, melyik termékcsaládból, milyen árnyalatú festéket választunk. A hajfestékek eltérő kémhatásúak, pH-értékűek, ezért nem biztos, hogy fejbőrünk, hajunk alkalmazkodni tud ehhez. Érdemes tehát festés előtt bőrpróbát végezni, így megelőzhetőek a festés utáni kellemetlenségek, esetleges irritációk.

A hajfestékek gyakori váltogatása tönkreteheti a hajat, ragaszkodjunk a már jól bevált, régi hajfestékünkhöz, ha pedig már festett hajszínünket szeretnénk megváltoztatni, akkor az eddig is használt hajfestékből válasszunk új színt. Ha még sose festettünk tincseinket és eredeti hajszínünknél világosabb árnyalatot szeretnénk elérni, (például sötétbarnából szőkét), mindenképpen keressük fel fodrászunkat, az otthoni kísérletezgetések ugyanis többet ártanak, mint használnak. A haj rugalmatlanná, sprőddé válhat a gyakori, nem megfelelő festéstől.

A teljesen ősz haj, illetve a saját hajszínünknél sötétebb árnyalat festésénél a teljes hosszon, a tőtől a végekig tincsenként egyenletesen oszlassuk el a festéket, így érhetünk el tökéletes eredményt. Lenőtt haj esetén a festéket először a hajtövekre vigyük fel, majd a végén fésüljük össze.

A hajszínezők néhány hajmosás után látszólag teljesen eltávolíthatók, ez azonban valóban csak a látszat, hiszen ha később világosabb hajszínt szeretnénk, a színezők hatása visszaüthet. A haj még ragyogóbb, tartósabb lesz, ha kifejezetten festett hajra készült tápláló sampont és balzsamot használunk, ezek a kozmetikumok ápolják, védik a hajat a napsugarak káros hatásával szemben és megakadályozzák idő előtti fakulását.

A nyaralás alatt a nap intenzív hatása, a sós tenger vagy akár a strandok klóros vize is károsodásokat okozhat a hajban. Töredezetté, szárazzá, fénytelenné teheti azt. A haj elveszíti vitalitását, és rugalmatlanná válik.

Ma már rendkívül hatásos hajkozmetikumok kaphatók az üzletekben. Igyekezzük olyan hajápoló készítményeket vásárolni, amelyek száz százalékban tartalmaznak növényi vagy állati hatóanyagokat. Elsősorban olyan hidratáló vagy vitalizáló sampont válasszunk, amely tartalmaz kukoricakivonatot, limnanthesolajat vagy kitozánt. A kukoricakivonat és a limnanthes alba olajok felfrissítik, védik és selymessé teszik a hajat, míg a kitonáznak, a rákfélék ollójából nyert anyagnak a keratinépítésben van szerepe.

A hajmosáshoz langyos vizet használjunk, a sampont pedig hígítva, sosem töményen rakjuk a fejbőrre. Hajmosás után elengedhetetlen a hajbalzsamok, hajkondicionálók alkalmazása. Olyan balzsamokat, pakolásokat használjunk, amelyek revitalizáló hatásúak, és a bennük levő fontos hatóanyagok – növényi protein, cukorszármazékok, kukoricacsíra, algakivonat, rizsolaj, E-vitamin – segítségével ápolják és védik a hajat. Ezek a nélkülözhetetlen hatóanyagok néhány perc alatt szívódnak fel a hajban és fejtik ki jótékony hatásukat.

A frizura elkészítése előtt a még nedves hajra érdemes szárítást megkönnyítő fixálót tenni, amely amellett, hogy selymes fényt ad a hajnak, óvja is a forró hajszárítótól és könnyen fésülhetővé is teszi. Szárítás után nyugodtan használhatunk hajlakkot. A hajlakkok, hajhabok nem ragadnak és amellett, hogy tartást adnak a frizurának, védőréteget képeznek, megvédve ezzel a hajat a káros hatásoktól, például a kipufogógázoktól, széltől, erős napfénytől.

 

Potondi Eszter

forrás: archívum
(Patika Tükör – 040804)

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.