Fogkozmetika

A fogfehérítés módszerei

Sokak nagy bánatára nemcsak a szemünk és a bőrünk színe, árnyalata, hanem fogaink "fehérségi foka" is adott. A világító fehér fogak is lehetnek szuvasodásra hajlamosak és a kissé sárgásabbak is lehetnek teljesen egészségesek, tehát a két dolog között nincs összefüggés. Persze fogaink fehérségének megőrzéséért nekünk is sokat kell tenni: első a tökéletes szájhigiénia. Bizonyos betegségek és gyógyszerek - ha a mama terhesség alatt vagy a gyermek kicsikorában, a fogfejlődés ideje alatt szedte ezeket - befolyásolhatják fogaink színét. A túlzott mértékű kávé- és teafogyasztás is okozhat elszíneződést, nem beszélve a dohányzásról. Mit lehet tenni, ha valaki nem elégedett fogai színével?

Azt nehéz előre megjósolni, hogy a páciens fogai hogyan reagálnak majd a fogfehérítő eljárások valamelyikére - hiszen itt is vannak egyéni különbségek ", de összességében elmondható, hogy az eredmények többnyire kedvezőek. Kezdjük az élő fogak fehérítésével, ami otthoni vagy rendelői körülmények között is végezhető. Az első esetben a fogorvos lenyomatot vesz a páciens fogairól. Erre a mintára a fogtechnikai laborban egy vékony, átlátszó kis fóliasínecske készül, ami tökéletesen illeszkedik a beteg fogsorára. A sínben kis helyet hagynak a fogfehérítő anyag számára. A sínecskét éjszaka célszerű hordani, megtöltve a fogfehérítő géllel. A pontos használatot a fogorvos mutatja meg. Az eljárásnak fogorvosi ellenőrzés mellett kell történnie, lévén maguk az anyagok is csak fogorvosi rendelőben hozzáférhetők. Ha a rendelőben történik az élő fogak fehérítése, a különbség annyi, hogy jóval töményebb a fogfehérítő gél koncentrációja. Az anyagot nagyon gondos izolálás után a fogorvos viszi fel a fogakra, és hő vagy fény segítségével aktiválja. A módszer előnye, hogy nem kell éjszaka sínt hordani. Létezik egy olyan módszer is, amikor a rendelőben tartózkodás ideje alatt - 1-2 óra - van a beteg fogán a sín.

A szuvas fogakat a fogfehérítés előtt el kell látni, viszont a fogpótlásokkal és a kozmetikai célú töméscserékkel érdemes megvárni a procedúra végét. Így már a kifehéredett fogakhoz tudunk színt választani.

Bizonyos fokig más módszert igényel az elszürkült, gyökérkezelt fogak fehérítése, ami a rendelőben, több kezeléssel történik. Első lépés a fedőtömés eltávolítása, a gyökértömés lezárása, majd a fog koronai részének kifehérítése igen tömény oldat. plusz hő vagy fény segítségével. Ezeknek a fogaknak a fehérítése is kombinálható természetesen otthoni módszerrel: ilyenkor az adott fogra húzott pici, átlátszó műanyag koronácskába kell a fogfehérítő gélt tenni. Az utolsó kezelés alkalmával zárja le a fogorvos a fogat a megfelelő színű fedőtöméssel.

Ha nem a kifejezett színbeli korrekció a lényeg, inkább az elszíneződések eltávolítására van szükség, akkor alkalmazzuk az úgynevezett sópolírozást. Ekkor nagy nyomású víz, sűrített levegő és só segítségével polírozzuk és valamelyest fehérítjük a fogat.

Ha igen nagyfokú az elszíneződés vagy a beteg még fehérebb fogakat szeretne, akkor jön szóba - elsősorban a front- és kis őrlőfogakon - a porcelánhéjak elkészítése, ami egészséges fogakra ajánlott, viszont a fog integritásának minimális elvesztésével jár. Ilyenkor a zománcban meg kell csiszolni a fog felszínét, az eredmény viszont gyönyörű. Nagy töméssel ellátott vagy sérült fogakra porcelánkorona, illetve hídpótlás ajánlott.

Dr. Szabó Beáta
fog- és szájbetegségek szakorvosa


(forrás: Patika Tükör - 10012000)

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.