Fájdalommentes vizsgálat

A szakorvos szemével bármely allergiás betegség tünetei nagyon jellegzetesek.

A szakorvos szemével bármely allergiás betegség tünetei nagyon jellegzetesek. A beteg kikérdezése és a szokásos vizsgálat után az orvos általában meg tudja mondani, fennáll-e allergiás betegség gyanúja, sőt sok esetben azt is pontosan meg tudja mondani, mi okozza. Ha például egy nemrégiben kapott nyaklánc erősen viszkető bőrgyulladást okoz, minden valószínűség szerint fémallergia áll fenn.

Allergiapróba

Akkor végezhető, ha a beteg legalább egy hete nem szed allergia elleni gyógyszert, nincs bőrkiütése, ödémája és nem lázas.
Pozitív eredménynél az allergéncseppek helyén milliméterben mérhető duzzanat, bőrpír jelentkezik. Egy-egy cseppet a gyárilag előállított allergén oldatból az alkar hajlító oldalán lévő bőrfelületre tesznek. Nagyon vékony injekcióstűvel megkarcolják a bőr felszínét, a cseppek helyét megjelölik. Ha a bőrben levő sejtek felületén ott vannak a kérdéses allergén elleni ellenanyag-molekulák, akkor hamarosan fellép az allergiás reakció. (Szúnyogcsípésszerű göb.)
A teszteléssel igen csekély mennyiségű allergén jut be a bőrbe. A teszt gyors és fájdalommentes. A tennivalókról szó- és írásbeli tájékoztatást kap a beteg.

forrás: Patika Tükör - 2005-04-05

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.