A candida a sarjadzĂł gombák tĂpusába tartozik, Albicans Ă©s non albicans tĂpusĂş candidafajokat kĂĽlönböztetĂĽnk meg. 85-90 százalĂ©kban a Candida albicans okoz hĂĽvelyi fertĹ‘zĂ©seket. A candida gombárĂłl tudni kell, hogy a normál hĂĽvelyflĂłra 12 százalĂ©kban tartalmazza, tehát mindenkiben megtalálhatĂł. UgyanĂgy a bĂ©lflĂłrának Ă©s a szájflĂłrának is rĂ©sze.
Panaszt csak abban az esetben okoz, ha valamilyen oknál fogva, pl. hosszan tartó betegség, antibiotikum- szedés, cukorbetegség kapcsán elszaporodik. Tehát a kórokozó elszaporodásában a gazdaszervezet csökkent védekezésének is alapvető szerepe van. A bőr- és nyálkahártya candidiásis kialakulásában a környezeti hatásoknak - mint pl. az izzadás, muszálas fehérnemu - is szerepük lehet.
A kialakult fertĹ‘zĂ©seket, tehát az elszaporodott gombatelepek által okozott panaszokat is kezelni kell. A fertĹ‘zĂ©s tĂĽnetei: viszketĂ©s, Ă©gĹ‘ Ă©rzĂ©s, folyás, fájdalmas vizelĂ©s. FĂ©rfiaknál a makkon okoz pici, piros, viszketĹ‘ elváltozásokat. A candida fajok azonosĂtása morfolĂłgiai Ă©s biokĂ©miai mĂłdszerekkel törtĂ©nhet.
A gomba többnyire a termĂ©szetes hĂĽvelykenetben felismerhetĹ‘, nĂ©ha azonban gombatenyĂ©sztĂ©st kell vĂ©gezni. A diagnĂłzis felállĂtását követĹ‘en a kezelĂ©s viszonylag egyszeru: ma már számos gyĂłgyszer áll rendelkezĂ©sre. A candidafertĹ‘zĂ©sek kezelĂ©se igazán akkor hatásos, ha nemcsak helyi kezelĂ©st, hanem szájon át adhatĂł szisztĂ©más kezelĂ©st is alkalmazunk. A gyĂłgyszerek hatására a tĂĽnetek gyorsan elmĂşlnak, azonban komolyabb fertĹ‘zĂ©sek esetĂ©n a betegsĂ©g többször kiĂşjul Ă©s több hĂłnapig rendszeresen visszatĂ©r.
Ekkor mindenképpen javasolt a kezelést hat hónapig folytatni és betartani a megfelelő diétát. Mivel a candida erőteljesen szaporodik az élesztő és a szénhidrátok környezetében, emiatt a gyomor-, bélrendszerben elszaporodó gomba sokszor iszonyatos édességéhséget okoz.
A megfelelĹ‘ diĂ©ta is segĂt
SzĂ©nhidrátot, tĂ©sztát Ă©s kenyĂ©rfĂ©lĂ©ket ne fogyasszunk a kezelĂ©s ideje alatt. EgyĂĽnk sok zöldsĂ©get, de a gyĂĽmölcsökkel is bánjunk csĂnján, mivel a gyĂĽmölcscukor is kedvez a candida szaporodásának. DiĂ©tázni egy hĂłnapig kell, a megfelelĹ‘ gyĂłgyszeres kezelĂ©ssel kiegĂ©szĂtve. Ez általában hosszabb idĹ‘re megszĂĽnteti a candidafertĹ‘zĂ©s tĂĽneteit Ă©s kiĂşjulását.
Dr. Szőczei Beáta
szülész-nőgyógyász
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 020801)