Éjszakai bepisilésTöbb tízezer gyermeket érint Magyarországon, körülbelül nyolcszázezer 4–15 év közötti gyermek él, s közülük megközelítően ötvenezernek van ágybavizeléses problémája. A bepisilést ma is szégyellni való dolognak tartja a közvélemény, így gyermekek közel fele nem, vagy csak későn kap segítséget. A szülők – tévhitek alapján – sokszor szomjaztatják a gyermeküket, vagy éjszakánként rendszeresen kiviszik pisilni, pedig a helytelen gyakorlat súlyos károsodást okozhat a gyermek személyiségében.

A mai hazai viszonyok között a 3 éves bepisilő gyermekkel kevésbé elnézőek az emberek, mint más szervi betegségben szenvedőkkel, s a közösségbe kerülés akadálya is lehet az ágybavizelés. A szülőknek tehát igenis foglalkozni kell ezzel a problémával. Fontos tudni, hogy a gyermek nem szándékosan pisil be. Nem tudja akaratlagosan szabályozni a vizelet tartását alvás közben. Az esti folyadékfogyasztás megszorítása nem oldja meg a gondot.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindenképpen figyeljünk az alábbi tünetekre:

Hirtelen megváltozik a pisilés módja, gyakorisága.

Kétéves koron túl, ha a kicsi nappal nem tudja tartani a vizeletét, vagy bármilyen egyéb panasz kíséri a nappali pisilést.

Az éjszakai vagy alvás közben jelentkező ágyvizeléshez nappali vizelési panasz is társul.

Ha csak az éjszakai ágybavizelés jellemzi a gyermeket, és még nem volt szobatiszta, akkor 5 éves kor után.

Ha másodlagos az éjszakai bepisilés, azaz legalább fél évig már száraz volt éjszaka, s ezután pisil be, minden életkorban vizsgálni kell a gyereket. A kiváltó okot fel kell tárni, mert azt megszüntetve a panaszok is megszűnnek.

 

forrás: Patika Tükör
2005-11-05

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×