Naphatások – Éltető sugarak mértékkel

Az ókori Egyiptom istenei között kiemelkedő helyet foglalt el Ré, a Napisten. Ő teremtette a világot, és a fáraók az ő fiai. Más ősi kultúrákban, a maják, az aztékok és az inkák mítoszaiban is szerepel Napisten, és hitük szerint az inka vezérek is a Nap fiai.

A Nap magas hőmérsékletű, izzó gázgömb. Energiája abból a termonukleáris reakcióból származik, melynek során a hidrogénből hélium jön létre. Sugárzása nélkül nem alakult volna ki az élet a Földön, de ragyogása és melege nélkülözhetetlen az evolúcióhoz és az élet fennmaradásához is.

Egyre többet olvashatunk a napozás káros - elsősorban bőrrákot okozó - hatásairól. Az ózonréteg elvékonyodásáról szólnak a hírek, és az időjárás-jelentésekben rendszeresen felhívják a figyelmünket arra, hogy a déli órákban ne tartózkodjunk a tűző napon.

Ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül a napfény jótékony hatásai mellett. Pozitívan befolyásolja hangulatunkat, és elengedhetetlen egy, a D-vitaminhoz hasonló hatású vegyület szintéziséhez. Bonyolult biokémiai folyamatokon keresztül egy koleszterinalapú vegyületből ultraibolya sugárzás hatására a bőrben D3-vitamin képződik, mely a kalcium- és foszforanyagcserét szabályozó hormonná alakul tovább.

Segíti a kalcium és foszfor felszívódását, az ásványok beépülését a csontokba - ez hat a csontnövekedésre és -gyógyulásra. Akár a vitamin, akár a napfény energiájának hiánya gyermekeknél angolkórt, a csontok ásványianyag-tartalmának csökkenését okozza. A XX. század elején oly gyakori gyermekbetegségben a csontok fejlődése, növekedése szenvedett zavart, ezért azok deformálódtak.

Ismert számos olyan bőrbetegség is, amely a napfény hatására javul, a betegek panaszai csökkennek. A pattanásos bőrűek és ekcémás betegek egy csoportja is tapasztalhatja a nyári napfény jótékony hatását. Pikkelysömör esetén ugyancsak jól kihasználható a napfény gyógyító hatása.

A napfürdőzés és a bőrrák közötti összefüggés ismert és jól dokumentált. De néhány éve brit orvosok szükségesnek tartották felhívni a figyelmet arra is, hogy a Nap sugarai nem csak ártalmasak lehetnek. Bizonyítékokkal igazolták, hogy a napsugár jótékony hatása túltehet a bőrrák kialakulásának potenciális veszélyén.

Felismerték, hogy a napozás eredményeként a szervezetben keletkező D3-vitamin védelmet nyújthat bizonyos szívbetegségekkel szemben. Statisztikailag is kimutatták, hogy a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások számának növekedése összefügg azzal, hogy az utóbbi évtizedekben az emberek többsége kevesebbet tartózkodik a napon.

Ne hagyjuk tehát figyelmen kívül a napfény jótékony hatásait. Mindenki saját bőrtípusának megfelelően válassza meg a napozás optimális időtartamát, és ne feledkezzünk meg a bőrünket óvó fényvédő krémekről sem. Kerüljük továbbá a közvetlen napsugárzást a déli órákban. Napozzunk tehát, de mértékkel.

 

Dr. Kökény Zoltán

forrás: archívum
(Patika Tükör – 010601)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.