Magyarországon a betegsĂ©gi Ă©s halálozási statisztikák elsĹ‘ helyĂ©n a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri megbetegedĂ©sek állnak, a halálesetek több mint fele ezek miatt következik be.
A szĂv Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek elsĹ‘ számĂş rizikĂłfaktorát kĂ©pezĹ‘ magas koleszterinszint Ă©s az ennek következtĂ©ben kialakulĂł Ă©relmeszesedĂ©s elĹ‘fordulásának aránya a hazai lakosság között elkeserĂtĹ‘. A nĂ©pessĂ©g 2/3-ának a normál 5.2 mmol/l felett, ezen belĂĽl 1/4-Ă©nek 6.5 mmol/l felett van a koleszterinszintje.
Az érelmeszesedés legfontosabb kockázati tényezője az emelkedett plazma-koleszterin, ezen belül elsősorban az emelkedett LDL-koleszterin koncentráció. Ezzel szemben az emelkedett HDL-koleszterinszint csökkenti a kockázatot, ezért nagyon fontos a megfelelő LDL-HDL arány.
A magas koleszterin- Ă©s trigliceridszint kialakulásában genetikai Ă©s táplálkozási tĂ©nyezĹ‘k egyaránt szerepet játszanak. A nem genetikai eredetű magas vĂ©rzsĂrszint Ă©trendi változtatásokkal csökkenthetĹ‘. A legfontosabb az Ăşn. telĂtett Ă©s telĂtetlen zsĂrok arányának megváltoztatása, a telĂtett zsĂroknak egyszeresen ill. többszörösen telĂtetlenekkel valĂł helyettesĂtĂ©se. Azonban ez mĂ©g mindig nem elĂ©g. Fontos a telĂtetlen zsĂrsavakon belĂĽl az omega-3 Ă©s omega-6 zsĂrsavak aránya.
Az Ăşn. egyszeresen telĂtetlen zsĂrsavak közĂ© tartozik az olajsav, mĂg a linol- Ă©s linolĂ©nsav a többszörösen telĂtetlen csoportba tartoznak. A linolsav az omega-6, a linolĂ©nsav az omega-3 család tagja. A linol- Ă©s linolĂ©nsav a szervezet számára nĂ©lkĂĽlözhetetlen, nem kĂ©pes előállĂtani, ezĂ©rt ezeket a táplálĂ©kkal kell bevinni. Az ilyen anyagokat esszenciális zsĂrsavaknak vagy F-vitaminoknak nevezzĂĽk. Linolsavban gazdag a napraforgĂł-, tökmag-, kukorica- Ă©s szĂłjaolaj, az állati eredetű Ă©lelmiszerek közĂĽl elsĹ‘sorban a halak kĂĽlönösen a tengeri halak olaja (lazac, makrĂ©la).
Az omega-3 zsĂrsavak utáni tudományos Ă©rdeklĹ‘dĂ©s elindĂtĂłja az volt, hogy az eszkimĂłknál, ahol rendkĂvĂĽl magas a hal Ă©s halolajfogyasztás a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri megbetegedĂ©sek aránya jĂłval alacsonyabb volt azokhoz a nĂ©pekhez kĂ©pest, ahol kevĂ©s halat fogyasztanak. Az utĂłbbi Ă©vek kutatásai összefĂĽggĂ©st mutattak ki számos kĂłrkĂ©p kialakulása Ă©s az elĂ©gtelen omega-3 zsĂrsavbevitel között. EzĂ©rt e zsĂrsavbevitel fontos szerepet játszhat ezen kĂłrkĂ©pek megelĹ‘zĂ©sĂ©ben Ă©s kezelĂ©sĂ©ben.
A magyar lakosság táplálkozására jellemzĹ‘, hogy az össz-zsĂrsavfogyasztás magas (40 energia % feletti), tĂşlzott a telĂtettzsĂr- Ă©s alacsony a többszörösen telĂtetlen zsĂrfogyasztás. Omega-3 zsĂrsavat pedig alig fogyasztunk, hiszen a szĂłja-, repce- Ă©s lenolaj ill. halak fogyasztása igen alacsony hazánkban (2.5-3 kg hal/fĹ‘/Ă©v).
Számos vizsgálati eredmĂ©ny kimutatta, hogy az omega-3 Ă©s omega-6 zsĂrsavak a vĂ©r koleszterinszintjĂ©re gyakorolt jĂłtĂ©kony hatásukon kĂvĂĽl csökkenti az Ă©relmeszesedĂ©s ill. szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri betegsĂ©gek kialakulásának kockázatát. BevitelĂĽk csökkenti a trigliceridszintet, napi 2 g-nál nagyobb bevitele a trigliceridszintet 20 %-kal csökkentette. Emellett emelik a vĂ©dĹ‘faktor HDL-koleszterinszintet, javĂtják a vĂ©ráramlást, fokozzák az erek rugalmasságát, ezáltal csökkenti a vĂ©rrögkĂ©pzĹ‘dĂ©s veszĂ©lyĂ©t Ă©s a szĂv terhelĂ©sĂ©t.
Az érrendszeri kórképekhez hasonlóan a gyulladásos betegségek megelőzésében és kezelésében is fontos szerepük van gyulladásellenes hatásuk miatt. Számos betegségben igazolták jótékony hatásukat, például izületi gyulladásban, gyulladásos bélbetegségekben, asztmában, pikkelysömörben.
Mindezek alapján látszik, hogy nagyon fontos a zsĂrsavak megfelelĹ‘ bevitele a szervezetbe. Hiányuk Ă©s ugyanakkor tĂşlzott bevitelĂĽk, egymáshoz viszonyĂtott arányuk eltolĂłdása egyaránt káros változásokat idĂ©zhet elĹ‘. EzĂ©rt fontos, hogy az omega-6/omega-3 zsĂrsav aránya 7:1-5:1 között mozogjon. Az energiaszĂĽksĂ©glet 10%-át linolsavval, 2%-át linolĂ©nsavval elĂ©gĂtsĂĽk ki. Az ilyen tĂpusĂş táplálkozás mellett számos kutatás bizonyĂtotta a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri megbetegedĂ©sek kockázatának csökkenĂ©sĂ©t, valamint a szĂvizom infarktus Ă©s az agyi esemĂ©nyek elĹ‘fordulását.