A szépségért szenvedni kell?

Az utóbbi évtizedekben, szerte a világon, így nálunk is, egyre népszerűbbek - és nem csak a nők, hanem a férfiak körében is - azon sebészeti beavatkozások, amelyek a szerzett vagy öröklött testi aránytalanságok korrigálására hivatottak. A szépészeti, vagy kozmetikai célú műtétek többnyire azt a célt szolgálják, hogy az ideális külsőre vágyó páciensek nagyobb önbizalommal "közlekedjenek" az életben. A plasztikai sebésznek valójában nem csak mesterségbeli tudással, hanem emberismerettel, sőt esztétikai ismeretekkel (az arányok, formák egyensúlyának megtaláláshoz szükséges képességek) is rendelkeznie kell.

Az első lépés a páciens tájékoztatása, vizsgálata

A valamilyen szépészeti műtéti beavatkozásra jelentkező páciens vizsgálata mindig a négyszemközti személyes orvos-beteg konzultációval kezdődik. E megbeszéléskor kínálkozik alkalom a műtéti "átalakítást" kérő alapos vizsgálatára és a műtéti beavatkozás részletes megbeszélésére.

Az első orvos-beteg találkozáskor nem csak arról esik szó, hogy a páciens milyen eredményt vár a műtéttől, de az orvos a beteg kórelőzményeinek ismeretében (előző, illetve krónikus betegségek, vérzékenység, allergia, gyógyszerérzékenység "megléte" stb.), arról is dönt, hogy elvégezhető-e a szépészeti beavatkozás? Ezután történnek meg a - szükség szerinti - labor- és műszeres vizsgálatok. A műtétet megelőzően mindig szükség van friss laboratóriumi leletekre. Ha ezekben eltérést talál a doktor, a műtétet el kell halasztani.

A műtétet meg kell előznie a páciens teljes körű felvilágosításának, vagyis a tájékoztatásnak minden esetben tartalmaznia kell az esetleges műtéti eljárások ismertetését, a lehetséges szövődmények, kockázati tényezők felsorolását, illetve ezek kezelésének lehetőségeit, illetve következményeit.

A mellnagyobbítás (implantáció), a női emlő esztétikai célú megnagyobbítása immár negyven éve az egyik leggyakrabban elvégzett plasztikai beavatkozás szerte a világon. Műtéti eljárással implantátumot helyeznek be a mell szövetei alá, így beavatkozás végeredményként az eredeti méreténél nagyobb, de teljesen természetes tapintású, formájú és viselkedésű melleket kapnak.

A mellfellvarrás néven emlegetett plasztikai műtét ugyancsak igen elterjedt beavatkozás. A cél, a valamilyen okból (a bőr kötőszövetének meglazulása, kisebb mértékben a mirigyállomány fellazulása, visszafejlődése miatt) megnyúlt, megereszkedett, úgynevezett lógó mellek eredeti helyzetének, alakjának, feszességének helyreállítása. A műtét lényege: a megnyúlt bőrfelesleg eltávolítása, a mirigyállomány felemelése, kúposítása és rögzítése. A mell tömege e beavatkozás következtében nem változik meg, ám ha a mellek eredetileg is zavaróan nagyok voltak, illetve feltűnő különbség volt a két mell mérete között, az operáció lehetőséget kínál egyúttal a mell méretének csökkentésére, mégpedig a mirigyállomány egy darabjának eltávolításával.

A zsírleszívás egy, a hetvenes években kidolgozott műtéti eljárás. Célja: a bőr alatti zsírszövet eltávolítása. E műtétnél rövid, néhány mm-es metszésen keresztül, speciális fém kanült vezetnek a bőr alá, majd - vákuum segítségével - eltávolítják a hason, a csípőn, a combon, a fenéken "megtelepedett" zsírréteget. (Ez a beavatkozás nem pótolja, nem helyettesíti a fogyókúrát, eredménye ugyanis centiméterekben és nem kilogrammokban mérhető.)

A műtétet helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végzik. Előtte minden esetben labor-, illetve EKG vizsgálat(ok) szükséges(ek). Helyi érzéstelenítésben maximum egy, vagy esetleg két nem túl nagy testtáj szívható le egy alkalommal. Altatásban egyszerre több területről is eltávolítható a zsírszövet, ám így is csak meghatározott zsírmennyiséget lehet eltávolítani.
A hasplasztikai műtétet akkor ajánlják a szakorvosok, ha a terhesség (vagy nagymértékű fogyás) után a bőr olyannyira kitágult, hogy eredeti állapotára nem képes visszahúzódni.

A küllemükkel elégedetlenek leggyakrabban az orrukat korrigáltatnák, ha lenne hozzá anyagi lehetőségük (vagy bátorságuk).
Az orrplasztikázás az orr alakjának műtéti úton történő megváltoztatását jelenti. Általában olyanok szánják rá magukat erre a műtéti korrekcióra, akik úgy érzik: arcuk egészét változtatja meg előnytelenül nagynak, piszének, horgasnak ítélt orruk.
Előfordulhat az is, hogy az orr korrekcióját valamilyen szerzett ok (korábbi sérülés, orrcsonttörés) indokolja. Erre a műtéti magoldásra, akár szépészeti, akár egyéb okból is akarja valaki elvégeztetni a beavatkozást, csak 18 éves kor után kerülhet sor.

A fülplasztikai műtét alkalmával az elálló fület (vagy füleket) simítják a koponyához. Mivel igen sok embernél okoz önértékelési problémákat, hogy elálló, vagy éppen nagy füllel "verte meg őket a sors", s mivel ez a korrekciós eljárás a páciens számára szinte semmilyen kockázatot nem jelent, ez a plasztikaműtét-típus az egyik leggyakrabban igényelt esztétikai beavatkozás. Érdekes, hogy ezt a műtétet már 6 éves kortól el lehet végezni. A műtétek többségét leggyakrabban gyerekkorban vagy fiatal felnőttkorban elvégeztetik, akik nem tudnak kibékülni a fülük állásásával, formájával.
Ezt a beavatkozást is vér-, vizelet-vizsgálat előzi meg.

Manapság egyre divatosabb az arc plasztikáztatása. Mivel a kor előrehaladtával a bőr is veszít rugalmasságából (csökken a kollagén és rugalmas rostok száma, a bőr vízmegtartó képessége), sokan fordulnak fiatalos külsejük visszaállításáért plasztikai sebészhez.

A fiatal nők körében igen nagy divat manapság az ajakvastagítás, ráncfeltöltés. Ezeknél a beavatkozásoknál az elmúlt évtizedekben a sebészkést "felváltották" az injekcióval beadható feltöltő anyagok. Alkalmazásukkal egyszerű, néhány perces ambuláns kezelés után már látványos az eredmény.

A plasztikai műtétek árai a magánpraxisokban meglehetősen eltérőek. Lehetséges, de nem tanácsolt csak az ár alapján dönteni. Érdemes végiglátogatni több orvost vagy klinikát, hiszen az orvos-beteg "egymásra találásától" nagymértékben függhet a műtét "eredményessége".

T. Puskás Ildikó

forrás: Patika Tükör - 2005-04-05

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.