Világszerte egyre gyakoribbá válnak azok a megbetegedĂ©sek, amelyek kialakulásában szerepet játszanak a helytelen táplálkozási Ă©s Ă©letmĂłdbeli tĂ©nyezĹ‘k. Több mint fĂ©l Ă©vszázada tudjuk, hogy az egĂ©szsĂ©g megĹ‘rzĂ©sĂ©nek alapvetĹ‘ feltĂ©tele a minĹ‘sĂ©gi táplálkozás. A legfontosabb energiát adĂł tápanyagok a fehĂ©rjĂ©k, a zsĂrok, Ă©s a szĂ©nhidrátok, ám ezek a szervezet kiegyensĂşlyozott, harmonikus működĂ©sĂ©hez mĂ©gsem jelentenek elegendĹ‘ forrást. Az egĂ©szsĂ©g megĹ‘rzĂ©sben nagy fontossággal bĂrnak mĂ©g a vitaminok, az ásványi anyagok, valamint az Ă©lelmi rostok.
A rosthiányos táplálkozás számos betegsĂ©g kialakulásában veszĂ©lyeztetĹ‘ tĂ©nyezĹ‘kĂ©nt szerepelhet. Számos kutatĂł a szĂ©krekedĂ©st a vastagbĂ©l átmeneti adaptáciĂłjának, alkalmazkodásának tartja a rostban szegĂ©ny táplálkozáshoz. A rosthiányos táplálkozás következmĂ©nye a szĂ©klet megkemĂ©nyedĂ©se. Ha a vastagbĂ©lnek kemĂ©ny szĂ©kletet kell továbbĂtania, izomzata megnagyobbodik, fokozĂłdik a belsĹ‘ nyomás, amelynek következtĂ©ben az izomrĂ©tegek között lĂ©trejön a divertikulum, a vastagbĂ©l zsákszerű kiöblösödĂ©se.
A divertikulĂłzis az iparilag fejlett országok lakosságának 30-35 százalĂ©kát Ă©rinti, a századfordulĂłig viszont patolĂłgiai ritkaságnak számĂtott. Joggal nevezhetĹ‘ tehát századunk egyik hiánybetegsĂ©gĂ©nek
Kockázati tĂ©nyezĹ‘kĂ©nt tartják számon a rosthiányos táplálkozást - más tĂ©nyezĹ‘kkel egyĂĽtt - a vastagbĂ©ltumorok kialakulásában. Az egyik feltĂ©telezĂ©s szerint a rosthiányos táplálkozás következtĂ©ben megnyĂşlt tranzitidĹ‘ elĹ‘segĂti, hogy az epesavak a vastagbĂ©l nyálkahártyáját irritálĂł karcinogĂ©n vegyĂĽletekkĂ© alakuljanak. A rostokban gazdag táplálkozás csökkenti a bĂ©lbaktĂ©riumok által kĂ©pzĹ‘dĹ‘ karcinogĂ©nek lĂ©trejöttĂ©nek Ă©s a bĂ©lfalra kifejtett hatásuknak a lehetĹ‘sĂ©gĂ©t.
Az anyagcsere-betegsĂ©gek közĂĽl az elhĂzás, a cukorbetegsĂ©g Ă©s a magas vĂ©rzsĂrszint kifejlĹ‘dĂ©sĂ©ben veszĂ©lyeztetĹ‘ tĂ©nyezĹ‘ a rostszegĂ©ny táplálkozás. Az elhĂzás megakadályozásában a táplálĂ©k rostanyagai az energiahasznosulás fiziolĂłgiai akadályát jelentik. Rosthiány esetĂ©ben ez a fiziolĂłgiai akadály elmarad.
Az Ă©lelmi rostok táplálkozás-Ă©lettani jelentĹ‘sĂ©gĂ©nek a megismerĂ©se kĂ©t angol orvos nevĂ©hez fűzĹ‘dik. Burkitt Ă©s Trowel munkájuk során arra a következtetĂ©sre jutottak, hogy a táplálkozási tĂ©nyezĹ‘k (Ă©lelmirost- Ă©s zsĂrbevitel) Ă©s a bĂ©lbetegsĂ©gek között összefĂĽggĂ©s van. KĂĽlönbözĹ‘ eurĂłpai Ă©s afrikai országokban vizsgálták a vastagbĂ©ldaganatok elĹ‘fordulási gyakoriságát. Azokban az országokban volt alacsonyabb a daganatos megbetegedĂ©sek elĹ‘fordulásának a száma, ahol a lakosság több Ă©lelmi rostot, Ă©s kevesebb zsiradĂ©kot fogyasztott.
Élelmi rostoknak nevezzĂĽk azokat a növĂ©nyi sejtalkotĂł komponenseket, amelyek az emberi emĂ©sztĹ‘enzimek hidrolĂzisĂ©nek ellenállnak, az enzimek nem kĂ©pesek felszĂvĂłdásra alkalmas kisebb egysĂ©gekre bontani a rostokat. MegkĂĽlönböztetĂĽnk oldhatĂł Ă©s oldhatatlan rostokat.
OldhatĂł rost a pektin, a mĂ©zgák, a nyák, nĂ©hány hemicellulĂłz, laktulĂłz, nĂ©hány cukoralkohol, az inulin. A vĂzoldĂ©kony rostanyagok közĂĽl legfontosabb a pektin, amely a zöldsĂ©g- Ă©s fĹ‘zelĂ©kfĂ©lĂ©kben, gyĂĽmölcsökben, Ă©s a gabonafĂ©lĂ©k közĂĽl a zabkorpában, zabpehelyben találhatĂł.
A zab Ă©rtĂ©kes forrása mind a vĂzben oldhatatlan, mind az oldhatĂł rostoknak: ez az a kettĹ‘ssĂ©g, amely elĹ‘segĂti az egĂ©szsĂ©ges bĂ©lműködĂ©st. E rostok állaga zselĂ©szerű, amely az emĂ©sztĹ‘rendszerben megköti az epesavakat, a koleszterint, ezáltal rontja a zsĂrok Ă©s a koleszterin felszĂvĂłdását, Ă©s a vĂ©konybĂ©lben akadályozza az epesavak visszaszĂvĂłdását.
Fontos szerepĂĽk van a vĂ©r koleszterinszintjĂ©nek a csökkentĂ©sĂ©ben. LerövidĂtik a bĂ©ltartalom áthaladását a bĂ©lcsatornában - csökkentik a tranzitidĹ‘t ", ezáltal megakadályozzák a szĂ©krekedĂ©s kialakulását.
Oldhatatlan rostok közé soroljuk a cellulózt, a hemicellulózt és a lignint, amely megtalálható az olajos magvakban, a hüvelyesekben, a gabonafélékben. Az élelmi rostok fizikai-kémiai sajátságából adódik, hogy a béltartalom térfogatát jelentősen megnövelik, áthaladási idejét lecsökkentik: ennek eredményeként a káros anyagok gyorsabban ürülnek ki az emésztőrendszerből. Növelik a béltartalom mennyiségét, gátolják a székrekedés kialakulását.
MindkĂ©t rosttĂpus esetĂ©ben elmondhatĂł, hogy a vĂ©konybĂ©lben lassĂtják a tápanyagok felszĂvĂłdását. Ez kedvezĹ‘ - pl. cukorbetegsĂ©g esetĂ©n ", mert a szĂ©nhidrát felszĂvĂłdás lassĂtásával csökkentik az Ăşn. glikĂ©miás indexet, ritkábban fordulnak elĹ‘ vĂ©rcukor-ingadozások, kiegyensĂşlyozottabbá válik a vĂ©rcukor szintje.
A rostoknak fontos szerep jut mĂ©g az energiaszegĂ©ny Ă©trendben Ă©s a testsĂşlycsökkentĹ‘ diĂ©tában is. A rostdĂşs táplálkozás mellĂ© bĹ‘sĂ©ges folyadĂ©kbevitel is szĂĽksĂ©ges, ami kb. 2 litert jelent naponta. Ha nincs megfelelĹ‘ mennyisĂ©gű folyadĂ©k a rostok a nedvessĂ©get a bĂ©lfalbĂłl fogják elvonni, ez pedig inkább a szĂ©krekedĂ©s kialakulását segĂti elĹ‘.
EgĂ©szsĂ©gĂĽnk megtartása Ă©rdekĂ©ben naponta mintegy 30 g növĂ©nyi eredetű rostot (gyĂĽmölcsöt, zöldsĂ©get Ă©s teljes kiĹ‘rlĂ©sű gabonatermĂ©ket) kell elfogyasztanunk. A hazai táplálkozási felmĂ©rĂ©sek szerint a lakosság Ă©lelmi rost fogyasztása nem kielĂ©gĂtĹ‘, a javasolt mennyisĂ©g felĂ©t sem teszi ki.
A szükséges rostmennyiséget gyümölcsökből és zöldségekből is nyerhetjük, de felfokozott, rohanó életvitelünk nem teszi mindig lehetővé a megfelelő táplálékhoz jutást. A szükséges rostokat ún. étrendi rostok bevitelével pótolhatjuk. Az étrendi rostok főként növényi eredetű oldható és oldhatatlan részekből állnak, amit a hasnyálmirigy és a vékonybél enzimrendszere sem képes megemészteni. Feldolgozásuk a vastagbél baktériumflóra fermentációjának eredménye.
Tehát emĂ©sztĹ‘ traktusunk az a hely, ahol a táplálĂ©kbĂłl az Ă©ltetĹ‘ tápanyagok kivonĂłdnak Ă©s felszĂvĂłdnak, Ă©letet Ă©s jĂł egĂ©szsĂ©get biztosĂtva az egĂ©sz szervezet számára.
BĂ©lrendszerĂĽnk másik feladata a salakanyagok maradĂ©ktalan eltávolĂtása. A rendszer károsodhat a rostszegĂ©ny Ă©trend, a zsĂros hĂşsok fogyasztása, valamint a táplálĂ©kkal bekerĂĽlĹ‘ káros anyagok, Ă©s a mozgásszegĂ©ny Ă©letmĂłd hatására is.
TĂşl lassĂş perisztaltika következtĂ©ben a salakanyagok visszamaradnak a belekben, Ă©s rothadásnak indulnak. Ha azonban a bĂ©lmozgás tĂşl gyors, a felszĂvĂłdás nem elĂ©gsĂ©ges, Ă©s a bĂ©len lĂ©vĹ‘ Ăşn. barátságos baktĂ©riumok sem tudnak növekedni. Az Ă©lelmi rostok segĂtenek a megfelelĹ‘ bĂ©l perisztaltika fenntartásában.
Egy nemzetközi eurĂłpai szervezet (EPIC) nĂ©gy Ă©s fĂ©l Ă©ven keresztĂĽl vĂ©gzett - több mint 500 000 fĹ‘vel - összehasonlĂtĂł felmĂ©rĂ©st. A vizsgálat eredmĂ©nye bizonyĂtotta, hogy azok között a rĂ©sztvevĹ‘k között, akik naponta átlag 35 g növĂ©nyi rostot fogyasztottak, 40 százalĂ©kkal kisebb volt a vastagbĂ©lrák elĹ‘fordulása, mint azoknál, akik naponta csak a szokásos 15 g rostot fogyasztották.
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 031201)