Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy bizonyos vitaminoknak és nyomelemeknek fontos szerepük van számos betegség megelőzésében, és hogy étrendünk vitamintartalmának döntő kihatása van egészségünkre. Arra azonban Magyarországon még kevesen figyeltek fel, hogy táplálkozási szokásaink szemünk egészségét, látásunk élességét is befolyásolják.
Látásunk Ă©lessĂ©géért a szem, azon belĂĽl is a retina "sárgafolt" (más nĂ©ven "macula") nevű rĂ©sze felel, melyet ezĂ©rt az "Ă©leslátás helyĂ©nek" is hĂvnak. A macula elváltozása komoly látáskárosodáshoz, vĂ©gsĹ‘ soron vaksághoz vezet, Ă©s mára ez a látásromlás az idĹ‘skori vakság vezetĹ‘ oka.
A betegsĂ©get számos tĂ©nyezĹ‘ befolyásolja, Ăgy pĂ©ldául a kor, a nem, vagy a szemszĂn, ezĂ©rt a kĂĽlönösen veszĂ©lyeztetettek közĂ© tartoznak az idĹ‘sek, a nĹ‘k, valamint a világosabb szemű emberek. Számos Ă©letmĂłdbeli tĂ©nyezĹ‘ is növeli a macula-degeneráciĂł kialakulásának veszĂ©lyĂ©t, Ăgy a dohányzás Ă©s az alkoholfogyasztás is a veszĂ©lyeztetĹ‘ tĂ©nyezĹ‘k közĂ© tartoznak.
Több friss keletű nemzetközi felmĂ©rĂ©s állĂtja, hogy a felsorolt tĂ©nyezĹ‘k mellett Ă©trendĂĽnk is döntĹ‘en befolyásolja a macula-degeneráciĂł kialakulásának veszĂ©lyĂ©t, ugyanis táplálkozásunktĂłl fĂĽgg, hogy elegendĹ‘ lutein jut-e a maculához.
Az emberi szervezet nem tudja a látáshoz nĂ©lkĂĽlözhetetlen luteint előállĂtani, ezĂ©rt azt táplálkozásunkkal kell magunkhoz vennĂĽnk.
Abban egyetĂ©rtenek a szakĂ©rtĹ‘k, hogy az átlagember Ă©trendjĂ©ben spenĂłt, kelkáposzta tartalmaz nagyobb mennyisĂ©gben csak elenyĂ©szĹ‘ mennyisĂ©gű lutein szerepel. EzĂ©rt táplálkozásunk ilyen jellegű hiányosságait ajánlatos luteintartalmĂş filmtabletta fogyasztásával pĂłtolni. Bár a lutein önmagában tablettakĂ©nt nem kaphatĂł, a modernebb multivitamin-kĂ©szĂtmĂ©nyekben már megtalálhatĂł a lutein.
Mit jelent az "antioxidáns"?
Az antioxidánsok olyan anyagok, melyek megvĂ©dik a szervezetĂĽnket az oxidáciĂł nevű folyamattĂłl, melynek során az oxigĂ©n hosszĂş távon szervezetĂĽnket is "berozsdásĂtja", ahogy a vasat rozsdássá teszi. A legismertebb antioxidánsok a C- Ă©s az E-vitamin, a lutein, a likopin Ă©s a bĂ©ta-karotin.
A likopin hozzájárul a szervezetben zajlĂł káros oxidáciĂłs folyamatok (pl. öregedĂ©si folyamatok) megakadályozásához. Leggazdagabb forrása a paradicsomszĂłsz Ă©s a görögdinnye. FelmĂ©rĂ©sek szerint a likopinban gazdag Ă©trend csökkentheti bizonyos rákbetegsĂ©gek Ă©s a szĂvroham kialakulásának kockázatát.
A béta-karotin a köröm, a haj és a bőr egészségéhez járul hozzá. A béta-karotin legnagyobb mennyiségben a sárga/narancssárga zöldségekben és gyümölcsökben fordul elő. Ilyen például a sárgarépa, a tök, vagy a sárgabarack.
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 030201)