ÉlĹ‘ de fĹ‘leg holt faanyagon, fahulladĂ©kon találkozhatunk a hűvösebb Ĺ‘szi Ă©jszakákat követĹ‘en a kĂ©sĹ‘ laskagombával (tudományos neve: Pleurotus ostreatus). A gomba termĹ‘testei szabálytalan tönkűek, kalapjuk ovális, kagylĂłlakĂş, szĂne szĂĽrkĂ©s, barnás, esetleg kĂ©kes. A lemezek fehĂ©rek, sűrűn állĂłak. ElsĹ‘sorban lombos, vagy vegyes erdeinkben fordul elĹ‘, bĂĽkk, tölgy, vagy nyárfákon vagy azok tönkjein. A laskagomba legtöbbször termĹ‘testcsokrokban terem, s Ă©letmĂłdját tekintve az Ăşgynevezett fehĂ©r korhasztĂł gombák közĂ© tartozik.
Ez olyan táplálkozásmĂłdot jelent, melynek lĂ©nyege a fa (vagy fás jellegű alapanyagok) cellulĂłz- Ă©s lignintartalmának egyidejű, igen intenzĂv lebontása. A gomba micĂ©liumrendszere a fás alapanyagba aktĂv enzimmolekulákat bocsát ki, melyek lebontják Ă©s a gomba számára felvehetĹ‘vĂ© teszik annak anyagait. Ez a táplálkozási mĂłd egyben a növĂ©nyi eredetű lignocellulĂłzok termĂ©szetbeni körforgalmát is biztosĂtja.
A laskagombával nemcsak a termĂ©szetben találkozhatunk, hanem Ă©vtizedek Ăłta termesztett gombafajkĂ©nt is bĹ‘vĂti az egĂ©szsĂ©ges táplálkozás választĂ©kát. A gomba kĂ©miai összetĂ©tele is kedvezĹ‘, hiszen nem jelentĂ©ktelen fehĂ©rjetartalma (17-20%) mellett a zsĂrtartalom igen alacsony (1,8%), ami egyben a gomba kis energia (kalĂłria) tartalmát is jelenti. A vadon termĹ‘ Ă©s a termesztett laskafajták kĂ©miai összetĂ©tele között jelentĹ‘sebb kĂĽlönbsĂ©g nincs, vagy ha eltĂ©rĂ©s van, az a termesztett gombák Ă©rtĂ©kĂ©t növeli. ĂŤgy pl. a toxikus elemekbĹ‘l (kadmium, krĂłm, arzĂ©n) ezek kevesebbet tartalmaznak, hiszen a termesztĂ©si alapanyagok ilyen mutatĂłi is kedvezĹ‘bbek.
EmĂ©szthetĹ‘sĂ©gĂĽk is jĂł, saját adataink szerint a kĂĽlönbözĹ‘ termesztett fajták emĂ©sztĂ©st lassĂtĂł kitin tartalma mindössze 0,2-0,3%, a gombák friss tömegĂ©re vonatkoztatva. Az ásványi elemek közĂĽl legjelentĹ‘sebb a kálium, majd a foszfor tartalom, s igen kis mennyisĂ©gben tartalmaz csak nátriumot, ami bizonyos betegsĂ©gekben szenvedĹ‘knek (magas vĂ©rnyomás, Ă©rrendszerei problĂ©mák) eleve kedvezĹ‘.
EmlĂtenĂĽnk kell vitamintartalmait is, hiszen elsĹ‘sorban a B vitamincsoport egyes anyagaibĂłl (tiamin, riboflavin, niacin, folsav) tartalmaz nem jelentĂ©ktelen mennyisĂ©get. A gomba tehát - mint a kĂ©miai összetevĹ‘k mennyisĂ©ge ezt jelzi - mindenki számára egĂ©szsĂ©ges táplálĂ©k. KĂĽlönbözĹ‘ egyĂ©b, kedvezĹ‘, gyĂłgyhatásairĂłl is tudunk. ĂŤgy a gomba vizes kivonata kĂĽlönbözĹ‘ tumortĂpusok ellen bizonyult hatĂ©konynak, ami a gombában lĂ©vĹ‘, semleges, vĂzben oldhatĂł, kb. 1 milliĂł molekulatömegű szĂ©nhidrátok (az Ăşn. glukánok) jelenlĂ©tĂ©re vezethetĹ‘ vissza.
A gomba rendszeres fogyasztása (friss Ă©s szárĂtott, porĂtott formában egyaránt) jelentĹ‘sen, 20-30%-ban csökkenti a vĂ©r koleszterin- Ă©s trigliceridszintjĂ©t. A távol-keleti medicina sokfĂ©le egyĂ©b hatását is leĂrta Ă©s felhasználja a laskának, a gombaport pĂ©ldául az Ă©rrendszer erĹ‘sĂtĂ©sĂ©re, lumbago Ă©s vĂ©gtagmerevsĂ©gek, görcsök kezelĂ©sĂ©re. Ha pĂ©ldául koleszterinszint szabályozásra, kĂşraszerűen kĂvánjuk használni a gombát, javasolt napi adagja 3-9 g gombapor (egyenĂ©rtĂ©kű 30-90 g friss gombával), amit melegvĂzben, teában fogyaszthatunk el, de levesekhez vagy sok más Ă©telhez adagolva is alkalmazhatĂł.
A gomba több Ă©vtizede a termesztett fajaink közĂ© is tartozik (fotĂł), ráadásul annak nagyĂĽzemi termesztĂ©si mĂłdszere magyar szakemberek világszabadalmához fűzĹ‘dik. Háztáji körĂĽlmĂ©nyek között szinte bárki megprĂłbálkozhat a gomba hobby szintű termesztĂ©sĂ©vel, (farönkök, fatörzsek beoltásával), vagy akár termĹ‘blokkokat vásárolhat, amelyeket alkalmas termesztĹ‘ helyisĂ©gben folyamatosan termeszthet. A nagyobb termĂ©smennyisĂ©gbĹ‘l szárĂtott, porĂtott formában vagy akár savanyĂtva is eltehet, s Ăgy rendszeresen, kĂşraszerűen is fogyaszthatja a gombát.
Dr. Vetter János
egyetemi tanár
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 010103)