Zöld tea hólyagrák ellen?

Legalábbis annak egy összetevője, állítják amerikai kutatók egy kísérlet tapasztalatainak leszűrése után.
A dolog érdekessége, hogy egy korábbi vizsgálat során a zöld tea fogyasztása kismértékben növelte a hólyagrák kialakulásának kockázatát, míg egy másik kísérlet során napi öt csészénél több tea elfogyasztása már éppenséggel védelmet látszott nyújtani a rosszindulatú betegséggel szemben.

A most górcső alá vett epigallokatekin-gallát egy, a zöld teából kivonható vegyület, mely in vitro (kémcsőben) két óra leforgása alatt teljesen elpusztította a hólyagrák-sejteket. A kísérletet in vivo folytatták, ennek során tumorsejteket injektáltak patkányokba. Ezek egy része fél órával később EGCG-t kapott, másik részük nem kapott semmit.

A kezelt patkányok csaknem kétharmada három héttel később tumormentes volt. A kezeletlen patkányok betegsége súlyosbodott. Tény, hogy igen hosszú időnek kell eltelnie addig, amíg az EGCG-ből törzskönyvezett gyógyszer válhat, de a zöld tea – több más jótékony hatásával egyetemben – addig is mindannyiunk rendelkezésére áll.

 

–vbe–

Megjegyzés


A hólyagrák kezelésében használatos egy olyan gyógyszer, mely a kialakult betegség kezelésében terápiás hatással bír, míg egészséges emberben növeli a hólyagnyálkahártya rosszindulatú elfajulásának kockázatát. A hólyagrákról írt cikkünket itt olvashatják.

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.