Miért előnyös a mediterrán étrend?

Nemzetközileg elismert tény, hogy a mediterrán étrend különösen egészséges és természetes módja az étkezésnek. A mediterrán életstílus napjainkban egyre inkább integrálódik az egyéb kultúrákba, mivel teljes értékű és hosszú életet garantál.

A mediterrán étrend tanulmányozását az 1950-es években kezdte Ancel és Margaret Keys, és munkásságuk hatására megváltoztak az egészséges étrendről világszerte vallott nézetek. A koleszterin és a koronáriás szívbetegségek kapcsolatát vizsgáló tanulmányaik bebizonyították: az ilyen jellegű krónikus megbetegedések csak minimális kockázatot jelentenek azokra az emberekre, akik a mediterrán medencében élnek, és természetesen követik a hazájukból származó élelmiszereken alapuló étrendet.
A mediterrán étrendet az alábbi néhány alapvető szabály betartásával követhetjük: az élelem nagy részének növényi eredetűnek kell lennie, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, gabona magvakat – általában főtt tésztát és rizst –, továbbá babot, dióféléket és egyéb magvakat. Az élelem nagy részének frissnek vagy szezonálisnak kell lennie. Az egyéb zsírok és olajok helyett használjunk olívaolajat; ezzel különösen ízletes ételeket készíthetünk. A zsírok nem haladhatják meg a kalória bevitel 30 százalékát, továbbá csak 8 százalékuk lehet telített zsír. A baromfi- és tojásfogyasztást tartsuk alacsony szinten, fogyasszunk valamivel több halat. Vörös húst csak havonta néhány alkalommal fogyasszunk. Bort fogyaszthatunk, azonban csak étkezéskor. A maximális mennyiség két pohár lehet. Használjuk az olyan népszerű, mediterrán összetevőket, mint a kapribogyó, az olajbogyó, a friss fűszernövények és a citrom, valamint a narancs. Az ételek ízesítésére lehetőleg ne használjunk sót.
A közös étkezés szerepe: a déli ember az étkezést általában szociális eseménynek tekinti, olyan lehetőségnek, melynek keretében értékes időt tölthet családjával. Étkezzünk a lehető legtöbbször kényelmesen, a család vagy barátok társaságában, kellemes környezetben. (forrás: Népszava 2003-01-27)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.