Egy kis piszok nem árt

Szappanjaink ne keljenek versenyre a fertőtlenítőszerekkel...Ahogy nő a higiénia, úgy nő a nehézlégzés és az ekcéma kockázata.
A túlságosan higiénikus körülmények közt nevelkedett gyermekek körében gyakrabban fordul elő ziháló, nehézkes légzés ami az asztma tünete lehet, illetve az allergiás típusú bőrprobléma ekcéma is, állítják a legújabb kutatások.

A Reuters tudósítása szerint a nagy-britanniai Bristol egyetemének kutatói ezeket az eredményeket egy olyan vizsgálatra alapozzák, melyben több mint 9000 szülő vett részt. Közreműködésükkel azt figyelték, hogy a szülők milyen gyakorisággal fürdetik 15 hónapos gyermekeiket, illetve milyen gyakran mossák meg a gyerekek kezét és arcát. A kutatás eredményei szerint azoknak a gyermekeknek, akik túlzottan higiénikus körülmények közt nevelkednek – akiknek szüleik naponta több mint ötször mossák meg a kezét és az arcát (pl. étkezések előtt), illetve akiket napi kettőnél több alkalommal fürdetnek meg –, nagyobb valószínűséggel lesznek allergiás és ekcémás tüneteik 30-42 hónapos koruk közt.
A higiénia és az asztma közti kapcsolat több fokozatokra bontható. Ahogyan nő a higiénia foka, úgy nő a nehézlégzés és az ekcéma kialakulásának valószínűsége. A MediNews szerint egyes tudósok egyenesen arra hívják fel a figyelmet, kifejezetten egészséges, ha egy kicsivel több piszok éri a gyereket. A legújabb generációs kézmosó- és tisztítószerek használatának következtében ugyanis már akkor sem találkozunk bacilusokkal, amikor kellene. Nem biztos, hogy a laboratóriumi tisztasággal együtt jár az egészség is. Ha burokban tartunk valakit, szinte biztos, hogy az első szellőtől megbetegszik. Ha nem fordítunk gondot a higiéniára, lehet, hogy megbetegszünk. Nem könnyű tehát eldönteni a kérdést, akkor használunk-e gyerekeinknek, ha folyton súroljuk-fertőtlenítjük a környezetet – mint a reklámban – vagy ha engedjük, hogy akár piszkos kézzel is egyenek.
A kutatók azt is vizsgálták, van-e különbség az első vagy a többedik baba megbetegedései között. Arra az eredményre jutottak, hogy a legrosszabb helyzetben az egykék és elsőszülöttek vannak, legjobb helyzetben pedig azok, akiknek több testvére is van. (Ez érthető is, hiszen az első, illetve az egyetlen gyereket a szülők tényleg szeretik szinte laboratóriumi körülmények között tartani.) Még egy szempont: előny a fiútestvér, hiszen a fiúk kiránduláson, játszótéren, de szinte minden tevékenységük során szutykosabbak lesznek... (forrás: Népszava, 2002-08-26)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.