csonterősítés

A cinket ötvözetek formájában már az ókorban is ismerték, de az emberi szervezetben betöltött szerepére sokáig senki sem gondolt.

Persze arra is csak a XVIII. században jöttek rá, hogy a természetben előforduló szervetlen kémiai elemek, mint pl. a vas, megtalálható a vérben, és azt is csak ebben az időben ismerték fel, hogy a csont a kalciumnak köszönheti a keménységét.

Receptek 4 személyre!

SAJTKOKTÉL

Hozzávalók: trappista sajt 6 dkg, óvári sajt 6 dkg, füstölt sajt 6 dkg, dióbél v. mandula 4 dkg, alma 20 dkg, narancs 1db, citrom 1 db, kefir 2 dl, késhegynyi őrölt fehér bors és őrölt szerecsendió, fejes saláta, só

A sajtot, a megtisztított almát és a narancsot apró kockákra daraboljuk és összekeverjük a durvára darált dióval vagy a leforrázva meghámozott és feldarabolt mandulával. A kefirt sóval, szűrt citromlével, fehér borssal, szerecsendióval turmixgépben kikeverjük és ráöntjük. Lehűtve, salátalevelekkel kibélelt kehelyben tálaljuk.

Egy adag kalciumtartalma: kb. 300 mg

HAGYMALEVES

Sok család asztalánál ünnepi alkalmakkor a mai napig elmaradhatatlan a diós és a mákos kalács.

Régen a diót ilyenkor mézben főzve, de csak úgy magában is, bőséggel fogyasztották. A dió ugyanis sok népnél mitologikusan jeles növény. "Külön tiszteletnek örvend a fája, lombja, gyümölcse, a tisztaságnak és maradandóságnak a jelképe." (Kövi Pál: Erdélyi lakoma)

A héjas termésű gyümölcsök többsége, mint a dió, a mandula, a mogyoró, a kesudió, a pisztácia stb. Ázsiából, vagy Dél-Amerikából került Európába, s vált kedvelt csemegévé.

E héjasokat felhasználják sütemények, kenyerek, sajtok ízesítésére, salátákhoz keverve, de húsételek készítésénél is kiválóan megfelelnek. Natúr, pörkölt mogyorót, mandulát is szívesen szemezgetünk, a dióról pedig a nagymamám készítette mézes dió, s a karácsonyvárás jut az eszembe.

Hawaii turmix - egy egzotikus táj egzotikus gyümölcsei

Keresve sem találnánk többféle egzotikus ételt, gyümölcsöt és zöldségfélét egy helyen, mint egy távoli szigeten, Hawaiin. Ahogy a táj sokarcúsága egyedülálló, úgy a kultúra is rendkívül összetett. Az igazi hawaii-polinéz stílus keveredik a japán, kínai, thaiföldi és amerikai hagyományokkal, érintve a lakosságot, az életmódot, az étkezési kultúrát.

Az oszteoporózis (osteoporosis) anyagcsere eredetű, atrófiás jellegű csontbetegség, melyben a csontszövet egésze (szervetlen és szerves állománya) arányosan csökken.

A csont ásványianyag-tartalmának meghatározására alkalmas eljárások a klasszikus röntgenfelvétel, a csigolyadeformitási indexek mérése, az oszteodenzitometria és az ultrahangos – kvantitatív – csontvizsgálat. A szekunder oszteoporózisok kizárásához további rutin- és specifikus laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére is szükség lehet.

A csontritkulás megelőzésében szerepet játszó élelmiszerek

Az egészséges csontozat kialakításának és megtartásának alapvető feltétele, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt a szükséges tápanyagokból.

Azzal a legtöbben tisztában vannak, hogy a csontok felépítéséhez a kalcium elengedhetetlenül szükséges, s azzal is, hogy legjobb forrásának a tej és tejtermékek tekinthetők. Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy milyen anyagok segítik, illetve gátolják a kalcium hasznosulását szervezetünkben.

A nyári D-vitamin-készleteink hat hét alatt kiürülnek a szervezetünkből

A magyar lakosság mintegy kétharmada küzdhet D-vitamin-hiánnyal. Fontos tudni, hogy ennek az alapvető vitaminnak a pótlása hogyan járul hozzá egészségünk megőrzéséhez, és a nyári hónapok valóban feltöltik-e D-vitamin-raktárainkat.

Feliratkozás csonterősítés csatornájára

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×