Zavarok az érben - II.

Potenciazavarok - zavarok az érben II.

Gyógyszer, injekció

A gyógyítás lehetőségei

A potenciazavar kezelésének - a nemzetközi normák és ajánlások alapján - "célorientált" kezelési módnak kell lennie.
Tehát az összes kezelési lehetőséget ismerő urológusnak ki kell zárnia egy esetleges gyulladást, illetve anatómiai rendellenességet, majd a legrövidebb úton meg kell oldania a gondot.
Felesleges, időigényes, drága és sokszor kellemetlen vizsgálóeljárásokat végezni az első időszakban nem ajánlott. Arra kell törekedni, hogy egyszerűbb módszerekkel - szájon át szedhető tabletták, értágító injekciók - a potencia helyreálljon.
A bonyolult vizsgálatokat meg kell hagyni arra az esetre, amikor például a műtét típusát kell kiválasztani.
A kivizsgálás időigényes és fejlett technikai felszereléseket igényel, melyről a következő cikkben írok.

A kezelés menete - vázlatosan - így képzelhető el.

Miután felvettük a kórelőzményt, feltártuk a problémát, elmondjuk a páciensnek, milyen alternatív kezelési lehetőségeket vannak. Ezek a következők: szájon át szedhető gyógyszerek, valamint a pénisz barlangos testébe adott injekciók különböző fajtái.
Ilyenkor figyelembe kell venni a páciens járulékos betegségeit (szív- és keringési problémák, illetve az erre szedett gyógyszerek, véralvadási zavarok).
A szájon át szedhető gyógyszerek használata egyszerű, de a megfelelő adag beállítása nagy figyelmet igényel. (Például ha egy tabletta három hatáserősségben kerül forgalomba, a még hatásos legkisebb adagot kell beállítani, a mellékhatások elkerülése végett.)
Ha valamely kizáró ok miatt a tablettás kezelés nem jön szóba, úgy az injekció adása lehet a járható út.
Amennyiben sikerül erekciót elérni a péniszbe adott injekcióval, akkor beállítottunk egy olyan adagot, amely húsz perctől másfél óráig tartó erekciót idéz elő.
Ha a páciens megtanulja, hogyan kell egy injekciót felszívni, sterilen előkészíteni és beadni magának, úgy megtanítjuk az öninjekciózásra.
Az injekciót mindig a közösülés előtt kell beszúrni a pénisz barlangos testébe. Senki ne borzadjon el, mert a szúrás kevésbé fájdalmas, mint egy farba adott injekció. A beadást követően 5-10 perc múlva következik be a tökéletes merevedés. Az injekciózásnak egyetlen veszélye lehet - de az is csak akkor, ha nincs előzetesen beállítva pontosan az adag - az órákig tartó, elhúzódó erekció. (Ez megfelelő ellenszerrel, pillanatok alatt megszüntethető.)
Az ilyen esetek többségénél a közösülés előtt beadott néhány injekció a teljes gyógyuláshoz vezethet.
Az esetek másik részében a beteg élete végéig rászorul valamilyen kezelési formára.
Ha a gyógyszerek szedésének, vagy az injekciók használatának nincs eredménye, akkor folytatni kell a kivizsgálást. Ez a páciensek 20 százalékát érinti.

Dr. Török Alexander

urológus szakorvos
uro-szexológus

forrás: Patika Tükör - 2004-08-04

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.