VisszerességÁlló helyzetben jól látható az alsó végtagi kitágult, kanyargós vénák. (varicositas) Az alsó végtag felületesen futó, kitágult, kanyargós vénái nemcsak esztétikai szempontból zavaróak, hanem tünetekkel is járhatnak. A felnőtt lakosság több, mint 10%-ánál találkozunk ezzel a betegséggel, az előfordulása nőknél gyakoribb. A visszeresség kialakulásában részben öröklött, részben szerzett tényezők játszanak szerepet.

A vénák falának ill. a vénákban található billentyűk öröklött gyengesége gyakran vezet a vénák kitágulásához, így visszérbetegséghez. Az elhízás, az állómunka (pincérek), a terhesség a betegség kialakulását elősegítik.

Rendszerint tompa, feszítő alsó végtagi (lábszár) fájdalom, alacsony terhelhetőség a fő panasz. A visszeresség szövődménye esetén ez utóbbi uralja a képet, lábszárfekély ill. visszérgyulladás alakulhat ki.

A kezelés konzervatív ill. sebészi. Rugalmas (kompressziós) pólya használata segíti a vénák ürülését, a betegség előrehaladását is gátolhatja. A végtag felpolcolása is hatékony lehet.

Sebészi kezelés során a tágult vénákat eltávolítják, illetve a kisebb ágakat lekötik.
Kisebb vénatágulatok (seprűvénák) injekciós úton is kezelhetők. Ekkor a vénába olyan anyagot fecskendeznek, ami a vénák kötőszövetes elzáródását okozza, ezáltal az egymással összefekvő vénafalak összetapadnak és a tágulat megszűnik.

 

Dr. Igaz Iván

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×