Visszeresség

Az alsó végtag felületesen futó, kitágult, kanyargós vénái nemcsak esztétikai szempontból zavaróak, hanem tünetekkel is járhatnak. A felnőtt lakosság több, mint 10%-ánál találkozunk ezzel a betegséggel, az előfordulása nőknél gyakoribb. A visszeresség kialakulásában részben öröklött, részben szerzett tényezők játszanak szerepet.

A vénák falának, illetve a vénákban található billentyűk öröklött gyengesége gyakran vezet a vénák kitágulásához, így visszérbetegséghez. Az elhízás, az állómunka (pincérek), a terhesség a betegség kialakulását elősegítik.

Rendszerint tompa, feszítő alsó végtagi (lábszár) fájdalom, alacsony terhelhetőség a fő panasz. A visszeresség szövődménye esetén ez utóbbi uralja a képet, lábszárfekély ill. visszérgyulladás alakulhat ki.

A kezelés konzervatív, valamint sebészi. Rugalmas (kompressziós) pólya használata segíti a vénák ürülését, a betegség előrehaladását is gátolhatja. A végtag felpolcolása is hatékony lehet.

Sebészi kezelés során a tágult vénákat eltávolítják, illetve a kisebb ágakat lekötik.

Kisebb vénatágulatok (seprűvénák) injekciós úton is kezelhetők. Ekkor a vénába olyan anyagot fecskendeznek, ami a vénák kötőszövetes elzáródását okozza, ezáltal az egymással összefekvő vénafalak összetapadnak és a tágulat megszűnik.

 

Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.