Trombociták – vérontás nélkül

A véralvadásban szerepet játszó sejtek, a trombociták (vérlemezkék) hiánya esetén a vér csökkent alvadékonysága miatt vérzékenység alakul ki.

Számuk milliliterenként normálisan 150.000 és 400.000 között mozog. Képzésük a vörös csontvelőben megy végbe, az onnan történő kiszabadulásuk után megközelítőleg 10 napig életképesek. Az összes vérlemezke kb. 1/3-a a lépben raktározódik, szükség esetén innen jutnak ki az erekbe.

Számuk akkor csökken, amikor a csontvelői képzés valamilyen okból akadályozott (pl. csontvelői károsodás). Ekkor képződésük nem tud lépést tartani normális mértékű pusztulásukkal. Kevesebb trombocita fog rendelkezésre állni akkor is, ha fokozódik a felhasználásuk.

A csontvelő károsodhat mérgek, gyógyszerek, sugárzás következtében. A képzés akkor is zavart szenved, ha a működő csontvelő helyét valamilyen daganat foglalja el (pl. leukémia). A vérlemezkék fokozott felhasználása és pusztulása felléphet különböző fertőzések, rosszindulatú daganatok, egyes gyógyszerek és autoimmun betegségekben esetén (utóbbi esetben a vérlemezkéket a szervezet saját ellenanyagai pusztítják el).Kialakulhat a betegség akkor is, amikor a megnagyobbodott lép a kelleténél több vérlemezkét tárol. Bizonyos vitaminok hiánya (folsav, B-12) a vérlemezkék érési zavarát okozza.

Ha az erek megsérülnek, akkor a vérlemezkék a sérült ér falához rögzülnek, belőlük olyan anyagok szabadulnak fel, melyek az alvadást és az ér összehúzódását elősegítik. Vérlemezkehiány esetén a bőr és a nyálkahártya ereiből spontán vérzés indulhat meg, azokon pontszerű vagy kiterjedtebb vérzések láthatók.

A diagnózis során tisztázni kell az esetleges kiváltó tényezőket (fertőzés, gyógyszer), csontvelővizsgálattal meg lehet állapítani, hogy a vérlemezkék fokozott pusztulása, illetve csökkent képződése áll-e a háttérben. Az első esetben a csontvelői képzés fokozott, hiszen megnő az igény a működő vérlemezkékre, az utóbbi esetben pedig a képzés valamilyen okból csökkent.

Súlyos esetben és vérzés esetén trombocita adása javasolt, ekkor donor trombocitát juttatnak a beteg vérkeringésébe. Ha a vérlemezkehiány tisztázódik, akkor az alapbetegség célzott kezelése szükséges.

 

orvosiLexikon.hu

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.