Testzsír meghatározása mérlegen

„Jó napot! Minap ráálltam egy digitális mérlegre, mely életkor, magasság, súly és a mezítelen talp alapján kiad egy értéket. Bátyámé fele annyi (15) volt, mint az enyém (33 vagy 37)... Érdekelne a testzsírról pár dolog, hogy mi ez, mitől lehet magas, hogyan lehet csökkenteni, illetve hol mérik vagy mi alapján. Évekkel ezelőtt megmérték egy teljes kivizsgáláson, de nem emlékszem, hogy bármit is mondtak volna róla, persze akkor túlsúlyos voltam középiskolásként, azóta fogytam, illetve alakult a testem, de most se vagyok a sovány kategória). 23 éves lány vagyok (némi gerincproblémával, amely következtében már nem sportolok, csak gyógytornázom. Segítségét és válaszát előre is köszönöm!”

Nem mernék nagyobb összegben fogadni, hogy az Ön által példaként hozott mérleg a leghitelesebb testzsír meghatározó eszköz lenne manapság. A regionálisan lerakódott zsírszövet mennyiségét régebben ún. kaliperrel mérték, ez a bőrredő vastagságának mérése (bicsepsz, tricepsz, csípő, comb stb.) A megoszlás tekintetében, a mért helyeken megalapozott, a teljes testre vonatkozóan nagyvonalúbb becslést jelent.

Mára elterjedtebb a bioelektromos impedanciaanalízis (BIA), itt a test elektromos ellenállását mérik. A zsírszövet nem számít elektromosan vezetőnek, a mért ellenállás értékből utóbbi mennyiségére lehet következtetni (talán az említett mérleg is képes erre valamilyen szinten). Természetesen a testmagasság, testtömeg, körfogatok, a nem és a kor is figyelembe veendő, a kérdéskör alapvetően dietetikusi kompetencia, csakúgy mint a beavatkozás lehetőségei, érdemes tehát szakemberrel konzultálnia.

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.