HIV és AIDS

A HIV (Human Immunodeficiency Virus) az ember ellenállóképességének csökkentése által hozza létre az alábbiakban részletezett súlyos tüneteket. A többi vírushoz hasonlóan önálló anyagcserével nem rendelkezik, a gazdaszervezetet használja fel önmagának reprodukálására. Különlegessége abban áll, hogy a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező rendszerében kulcsfontosságú szerepet játszó fehérvérsejtek közül az úgynevezett T limfocitákat támadja meg.

A HIV vírussal történő első találkozás, vagyis a megfertőződés után néhány héttel általános tünetek lépnek fel. Ezek a tünetek azonban (fejfájás, levertség, hőemelkedés, hasmenés, nyirokcsomó megnagyobbodás, hányinger) nem specifikusak a HIV fertőzésre, tehát innen a fertőzés nem ismerhető fel egyértelműen.

A HIV fertőzés veszélye abban áll, hogy a megfertőződés és a megbetegedés, vagyis az AIDS betegség kialakulásáig évek telnek el, ez idő alatt a HIV fertőzött személy a vírust tovább adhatja anélkül, hogy a fertőzésről tudomása volna. 
Különbséget kell tennünk a HIV fertőzés és az AIDS között. A HIV pozitív személy a fertőzést néhány héttel követő 4-5 napos rosszulléttől eltekintve lényegében nem beteg, a fertőzést évek múlva követi a védekezőrendszer teljes leromlása az úgynevezett szerzett immunhiányos állapot, az AIDS.

TÜNETEK

Számos olyan tünet ismert, amely alapján az AIDS gyanúja merül fel.

  • Krónikus fáradtság
  • Nagymértékű súlyvesztés
  • Fertőzésekre való fokozott hajlam
  • Láz
  • Nyirokcsomó-megnagyobbodás
  • Hasmenés 
  • Éjszakai izzadás

Ha a fenti panaszok huzamosabb ideig fennállnak és azok hátterében egyéb ok nem igazolódik AIDS lehetőségére kell gondolni.

A FERTŐZÉS KÖRÜLMÉNYEI

A betegség elsősorban nemi úton terjed. Az 1980-as években a betegség csaknem kizárólag a homoszexuális férfiakat érintette. Napjainkban elmondható, hogy a homo - és a heteroszexuálisok aránya csaknem megegyezik, tehát a betegség már nem a homoszexuálisok betegsége. A szexuális partnerek váltogatása, a kondom nélküli nemi élet a fertőzés fő forrását képezi. A fertőzés második leggyakoribb útja a fertőzött vérrel történő érintkezés. Az érintkezés történhet fertőzött vérkészítményekkel (vérátömlesztés), illetve az úgynevezett intravénás kábítószer élvezők esetében fertőzött tűvel. A fejlett országokban így hazánkban is a vérkészítmények HIV-re történő szűrése teljes mértékben megoldott, így a vérátömlesztés teljesen biztonságos. A HIV fertőzött anya gyermekét terhesség során, illetve anyatejjel fertőzheti meg. Nyál útján a fertőzés nem

terjed. A HIV fertőzött személyekkel történő személyes kontaktus (pl. kézfogás) a fertőzést nem

viszi át. A fertőzésnek fokozottan kitettek azok, akik partnereiket gyakran váltogatják, azok, akik gumióvszert nem használnak, a homoszexuális és biszexuális férfiak, azok a prostituáltak, akik szintén nem használnak gumióvszert, az intravénás kábítószer élvezők, azok a kórházi dolgozók, akik fertőzött vérrel léphetnek kapcsolatba. A megelőzés legfontosabb eszköze a gumióvszer használata, illetve a monogám nemi élet. Egészségügyi dolgozók fokozottan ügyeljenek arra, hogy vérrel és testnedvekkel közvetlenül ne érintkezzenek, tartsák be a szükséges előírásokat (gumikesztyű, maszk viselése). Intravénás kábítószerélvezők egyszer használatos tűvel történő ellátása elsőrendű fontosságú.

DIAGNÓZIS

A HIV fertőzés laboratóriumi eszközökkel még az AIDS kialakulása előtt kimutatható. A vírus elleni ellenanyag a fertőzést követően néhány hétig még nem mutatható ki, biztonsággal tehát a HIV negativitás csak akkor mondható ki, ha a HIV szűrővizsgálat két egymást 3-4 héttel követő időpontban negatív eredményt mutat.

KEZELÉS

Az intenzív kutatások ellenére az AIDS jelenleg még gyógyíthatatlan betegség. A HIV fertőzés korai felismerése esetén azonban bizonyos vírus elleni gyógyszerekkel a betegség kialakulása eredményesen késleltethető. Tekintettel arra, hogy a vírus a szervezet védekező rendszerét betegíti meg, a beteg szervezet fokozottan érzékeny fertőzések kialakulására. A legtöbb beteg fertőzés vagy rosszindulatú daganat következtében hal meg. A fertőzött személyek influenza elleni oltása a halálozást csökkenti. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a gyógyíthatatlan betegség 5-15 éven belül halálhoz vezet.

 

Dr. Igaz Iván

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.