HIV és AIDS

A HIV (Human Immunodeficiency Virus) az ember ellenállóképességének csökkentése által hozza létre az alábbiakban részletezett súlyos tüneteket. A többi vírushoz hasonlóan önálló anyagcserével nem rendelkezik, a gazdaszervezetet használja fel önmagának reprodukálására. Különlegessége abban áll, hogy a szervezet fertőzésekkel szembeni védekező rendszerében kulcsfontosságú szerepet játszó fehérvérsejtek közül az úgynevezett T limfocitákat támadja meg. A HIV vírussal történő első találkozás, vagyis a megfertőződés után néhány héttel általános tünetek lépnek fel. Ezek a tünetek azonban (fejfájás, levertség, hőemelkedés, hasmenés, nyirokcsomó megnagyobbodás, hányinger) nem specifikusak a HIV fertőzésre, tehát innen a fertőzés nem ismerhető fel egyértelműen. A HIV fertőzés veszélye abban áll, hogy a megfertőződés és a megbetegedés, vagyis az AIDS betegség kialakulásáig évek telnek el, ez idő alatt a HIV fertőzött személy a vírust tovább adhatja anélkül, hogy a fertőzésről tudomása volna.
Különbséget kell tennünk a HIV fertőzés és az AIDS között. A HIV pozitív személy a fertőzést néhány héttel követő 4-5 napos rosszulléttől eltekintve lényegében nem beteg, a fertőzést évek múlva követi a védekezőrendszer teljes leromlása az úgynevezett szerzett immunhiányos állapot, az AIDS.

TÜNETEK

Számos olyan tünet ismert, amely alapján az AIDS gyanúja merül fel.

Krónikus fáradtság
Nagymértékű súlyvesztés
Fertőzésekre való fokozott hajlam
Láz
Nyirokcsomó-megnagyobbodás
Hasmenés
Éjszakai izzadás

Ha a fenti panaszok huzamosabb ideig fennállnak és azok hátterében egyéb ok nem igazolódik AIDS lehetőségére kell gondolni.

A FERTŐZÉS KÖRÜLMÉNYEI

A betegség elsősorban nemi úton terjed. Az 1980-as években a betegség csaknem kizárólag a homoszexuális férfiakat érintette. Napjainkban elmondható, hogy a homo - és a heteroszexuálisok aránya csaknem megegyezik, tehát a betegség már nem a homoszexuálisok betegsége. A szexuális partnerek váltogatása, a kondom nélküli nemi élet a fertőzés fő forrását képezi. A fertőzés második leggyakoribb útja a fertőzött vérrel történő érintkezés. Az érintkezés történhet fertőzött vérkészítményekkel (vérátömlesztés), illetve az úgynevezett intravénás kábítószer élvezők esetében fertőzött tűvel. A fejlett országokban így hazánkban is a vérkészítmények HIV-re történő szűrése teljes mértékben megoldott, így a vérátömlesztés teljesen biztonságos. A HIV fertőzött anya gyermekét terhesség során, illetve anyatejjel fertőzheti meg. Nyál útján a fertőzés nem

terjed. A HIV fertőzött személyekkel történő személyes kontaktus (pl. kézfogás) a fertőzést nem

viszi át. A fertőzésnek fokozottan kitettek azok, akik partnereiket gyakran váltogatják, azok, akik gumióvszert nem használnak, a homoszexuális és biszexuális férfiak, azok a prostituáltak, akik szintén nem használnak gumióvszert, az intravénás kábítószer élvezők, azok a kórházi dolgozók, akik fertőzött vérrel léphetnek kapcsolatba. A megelőzés legfontosabb eszköze a gumióvszer használata, illetve a monogám nemi élet. Egészségügyi dolgozók fokozottan ügyeljenek arra, hogy vérrel és testnedvekkel közvetlenül ne érintkezzenek, tartsák be a szükséges előírásokat (gumikesztyű, maszk viselése). Intravénás kábítószerélvezők egyszer használatos tűvel történő ellátása elsőrendű fontosságú.

DIAGNÓZIS

A HIV fertőzés laboratóriumi eszközökkel még az AIDS kialakulása előtt kimutatható. A vírus elleni ellenanyag a fertőzést követően néhány hétig még nem mutatható ki, biztonsággal tehát a HIV negativitás csak akkor mondható ki, ha a HIV szűrővizsgálat két egymást 3-4 héttel követő időpontban negatív eredményt mutat.

KEZELÉS

Az intenzív kutatások ellenére az AIDS jelenleg még gyógyíthatatlan betegség. A HIV fertőzés korai felismerése esetén azonban bizonyos vírus elleni gyógyszerekkel a betegség kialakulása eredményesen késleltethető. Tekintettel arra, hogy a vírus a szervezet védekező rendszerét betegíti meg, a beteg szervezet fokozottan érzékeny fertőzések kialakulására. A legtöbb beteg fertőzés vagy rosszindulatú daganat következtében hal meg. A fertőzött személyek influenza elleni oltása a halálozást csökkenti. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint a gyógyíthatatlan betegség 5-15 éven belül halálhoz vezet.


Dr. Igaz Iván

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.

Restricted HTML

  • Engedélyezett HTML jelölők: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.