A fogyĂłkĂşrázás nem jelent koplalást, csupán a táplálĂ©k helyes kiválasztását Ă©s elkĂ©szĂtĂ©sĂ©t. Naponta legalább 4-5 Ă©tkezĂ©st javasolunk. A fogyĂłkĂşra idejĂ©re teljesen elhagyjuk az Ă©trendbĹ‘l a cukrot, mĂ©zet, Ă©dessĂ©geket, cukrászkĂ©szĂtmĂ©nyeket, cukorral tartĂłsĂtott gyĂĽmölcskĂ©szĂtmĂ©nyeket, szörpöket, alkoholos italokat.
FelhasználhatĂł Ă©lelmi-anyagok, illetve Ă©lelmiszerek Ă©s Ă©telkĂ©szĂtĂ©si eljárások:
- HĂşsok Ă©s hĂşskĂ©szĂtmĂ©nyek (sovány hĂşsok): sertĂ©s, marha, baromfi, hal, fĹ‘zve, párolva, sĂĽtve, natĂşrszeletnek, -zöldsĂ©gesen, vagdaltnak (zsemle, kenyĂ©r nĂ©lkĂĽl)
- BelsĹ‘sĂ©gek: szĂv, máj, nyelv: fĹ‘zve, alufĂłliában vagy teflon edĂ©nyben sĂĽtve.
- Hentesáruk: gépsonka, sonkaszalámi, párizsi, krinolin, virsli, szafaládé.
- Tej Ă©s tejtermĂ©kek: sovány tej (1.5 %),ĂrĂł, aludttej, kefir, tehĂ©ntĂşrĂł, sovány sajtok.
- Tojás: lágy, főtt, tükörtojás, a főtt tojás fehérjéje még külön is felhasználható.
- ZsĂrok Ă©s olajok: magas energiatartalmuk miatt csak igen kis mennyisĂ©gben, Ă©telkĂ©szĂtĂ©shez használhatĂłk.
- Liszt, tĂ©sztafĂ©lĂ©k: liszt, dara magas szĂ©nhidráttartalmĂşak, ezĂ©rt tĂ©sztaköretek formájában nem, Ă©telkĂ©szĂtĂ©shez pedig csak kis mennyisĂ©gben használhatĂłk fel.
- KenyĂ©r: szĂ©nhidrát Ă©s energiatartalma magas, ezĂ©rt csak kevĂ©s fogyaszthatĂł. Magas rosttartalnuk miatt a barna, fĂ©lbarna, korpás kenyeret rĂ©szesĂtsĂĽk elĹ‘nyben!
- Rizs: magas szĂ©nhidráttartalma miatt igen ritkán Ă©s kis mennyisĂ©gben fogyaszthatĂł. A barnarizs fogyasztását elĹ‘nyben rĂ©szesĂtjĂĽk magas rosttartalma miatt.
- Burgonya: főtt, héjában főtt, héjában sült, burgonyahab formájában kis mennyiségben fogyasztható.
- ZöldsĂ©g, fĹ‘zelĂ©kfĂ©lĂ©k: szĂnes fĹ‘zelĂ©kek fĹ‘zve, párolva, töltve, rakva, angolosan, salátának, fĹ‘zelĂ©kkĂ©nt (paraj, sĂłska, tök, káposzta, kel, karfiol, karalábĂ©, saláta, sárgarĂ©pa, cĂ©kla, zöldpaprika, paradicsom, uborka, gomba, zöldbab, padlizsán, rebarbara, kelbimbĂł) ajánlott fogyasztani. SűrĂtĂ©s csak habarással törtĂ©njen! (1 evĹ‘kanál kefir Ă©s 1dkg liszt.)
- Szárazhüvelyesek: magas szénhidrát tatalmúak, ezért nem fogyaszthatók.
- Gyümölcsök: a cukorban gazdag szőlő, banán, gesztenye, füge, datolya, valamint az aszalt gyümölcsök nem, a többi gyümölcs, napi 25-50 dkg mennyiségben fogyasztható.
- A fogyókúra hosszú türelmet igényel, a havi 1kg fogyás az ideális. A divatos fogyókúrák alkalmazása sokszor nem vezet tartós eredményre.
Andrássy Istvánné
dietetikus
Közzétéve: 2016. 04. 12. 22:52
CĂmkĂ©k