Szervkoordináció Magyarországon (2010)

Az Országos Vérellátó Szolgálat, Szervkoordinációs Irodája végzi a szervkivételi riadók országos hatáskörű szervezését Magyarországon a 323/2006 (XII. 23.) Korm. rendeletben található felhatalmazás alapján. Az intézet a donorjelentések non-stop fogadására ingyenesen hívható donorjelentő zöldszámot biztosít a donort jelentő intézményeknek.

 

Donációs és transzplantációs aktivitás Magyarországon 2010-ben

A szervdonációs aktivitás csökkenése 3 év után állt meg Magyarországon, amely a szervdonációs és transzplantációs szakma együttműködésének köszönhető. Ennek következtében több szervátültetést lehetett végezni a hat magyarországi transzplantációs központban. Magyarországon négy városban összesen négyféle transzplantációs programot működtetnek.

A Szervkoordinációs Iroda 287 donorjelentést regisztrált 2010-ben.

Agyhalott szervdonorból 159 alkalommal történt transzplantációs célú szerveltávolítás, amely 13,6%-al több mint a megelőző évben.

Egy donorból átlagosan 2,6 szerv eltávolítása és 2,42 szerv beültetése történt meg.

A donorjelentések 63 kórházból érkeztek, míg 46 intézményben történt szervkivétel.

A legaktívabb donorkórház 16 donort „adott” az év során.

A szervdonációs programok eredményeként 410 szervátültetés történt magyar donorszerv felhasználásával. Ezek között 265 veseátültetés történt halott donorból, illetve 42 élődonorból. A májátültetések száma 43, a szívátültetések száma 20, a kombinált vese- és hasnyálmirigy átültetések száma 9 volt. Bécsben 33 magyar donortüdő transzplantációja valósult meg 2010-ben, amellyel párhuzamosan 9 magyar beteg kapott esélyt új életre tüdőátültetés által.

2010-ben az agyhalálhoz 67%-ban agyi érkatasztrófavezetett, 25%-ban trauma állt a háttérben, míg 8%-ban egyéb kórok vezetett visszafordíthatatlanul agyhalál kialakulásához. A legfiatalabb életet mentő szervdonor 8 hónapos kisfiú, míg a legidősebb 72 éves volt. Az átlagéletkor 47,7 év volt a szervet adományozó donorok esetében 2010-ben, amely kissé emelkedést mutat 2009-el összehasonlítva, amikor az átlagéletkor 45,5 év volt. A Szervkoordinációs Iroda kórházlátogatási programja 28 helyre jutott el, 120 orvos és 746 szakdolgozó továbbképzését biztosítottuk.

A koordinátor hálózat harmadik szintjének fejlesztési próba éve volt 2010, hiszen 4 kórházban kezdte meg kórházi koordinátor a munkáját, illetve 5 további intézményben országos koordinátorok végeztek feladatokat a donor felismerések érdekében. A pilot program sikerét igazolja, hogy jelentősen emelkedett a donációs aktivitás azokban az intézményekben, ahol a Szervkoordinációs Iroda kórházi koordinátorokat kezdett alkalmazni.

Mihály Sándor,
az Országos Vérellátó Szolgálat
Szervkoordinációs Irodájának igazgatója

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.