Nyári bőrbajok

Futószemölcs, ótvar, rovarcsípés

A gombás fertőzések különösen uszodában, strandon veszélyeztetik bőrünket. Lábujjközökben, lágyékhajlatban jelentkezhetnek a hámló, vörös, nedvedző, viszkető, éles határú területek.

Előfordulhatnak térképszerű, szélükön nedvedző, hámló és terjedő foltok a fartájékon, combokon. Különösen azok veszélyeztetettek, akik valamilyen bélbetegség - vagy annak kezelése miatt - hajlamosabbak az ilyen fertőzésekre. Körmeink, főleg a lábujjkörmök könnyen fertőződhetnek, mert az uszodai zuhanyzók, a medenceszéli kövezet fertőző forrást jelenthetnek.

Kezelés:

Fertőtlenítő ecsetelők, kenőcsök sokféle változatban állnak rendelkezésre. Súlyosabb, kiterjedtebb esetekben, például körömgombásodás esetén gombaellenes körömlakkok és szájon át alkalmazott tabletták is szükségesek. Megelőzésre sokféle spray, oldat, krém áll rendelkezésre. Gennykeltők okozta folyamatok: Ótvar, szőrtüszőgyulladás, furunkulus, verejtékmirigy- gyulladás is kialakulhat, ha nyáron uszodában, strandon fürdőzünk. Ezek a betegségek vízparton, természetes víz mellett is előfordulhatnak, ha nem figyelünk kellőképpen, és kis sérüléseinket nem óvjuk, nem fertőtlenítjük. Az ótvar (impetigo) párás meleg időben gyorsan kialakul, szétszóródik, és másokat is könnyen, gyorsan megfertőz. Ezek a rendkívül fertőző kiütések - gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt - vörös udvarú hólyagok formájában jelentkeznek, amelyeket később sárgás vagy barna pörk borít.
A tünetek nagyon jellegzetesek, és az esetek többségében könnyen felismerhetők. A kezelés fertőtlenítő borogatásokkal, ecsetelőkkel és fertőtlenítő kenőcsökkel történik. Súlyos esetben antibiotikum szedése szükséges.

A vírus okozta szemölcsöknek is kedvez a nedves, meleg idő. Felnőtteknél inkább a közönséges szemölcs jelentkezik a kézujjakon és a talpakon, de bárhol megjelenhet. Nagyon fertőző, nehezen lehet megszabadulni tőlük, noha sok ellenszerük van (szaliciltartalmú ecsetelők, sejtmérgeket tartalmazó szerek, fagyasztás, égetés). Gyermekeknél az úgynevezett futószemölcs a legelterjedtebb, melyet uszodaszemölcsnek is neveznek. Uszodába rendszeresen járó gyermekeknél a leggyakoribb. Félgömb alakú, néhány milliméter átmérőjő, gyöngyházszínű, közepén behúzódott, szabályos kerek képletek, amelyeket célszerű mielőbb gyógyíttatni, mert a gyermek önmagát és társait is fertőzi.

A rovarcsípések (szúnyog, méh, pók, hangya stb.) is a nyári bőrbajok sorát szaporítják. Nagyon kellemetlen, viszkető lobos göbök keletkeznek, melyek a vakaródzás miatt könnyen fertőződhetnek. Tengerparton, illetve tengerben a medúzacsípés kellemetlen, vonalas, nehezen gyógyuló bőrgyulladást okoz. A legfontosabb az úgynevezett rovarriasztó szerek megelőző használata. A kialakult csípés esetén csillapítsuk a viszketést és a fertőtlenítsük a sebet. A napégésről és a fényvédelemről nem lehet elég hangsúlyozottan és elég gyakran írni. Különösen a fehér vagy világos bőrű egyének veszélyeztetettek.
Fontos, hogy hajunkat és ajkainkat is védjük a fénytől. Fürdéskor strandon, vízparton fokozottan törődjünk bőrünkkel, magunk és környezetünk érdekében.

Prof. Dr. Török Éva

forrás: Patika Tükör - 2002-07-01

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.