Mindennapi testápolás – Szappanok, krémek, samponok

Meglehetősen nehéz ma eligazodni a sokféle testápoló készítmény között. Melyiket válasszuk? Mit és hogyan használjunk testünk – hajunk, kezünk és lábunk – napi higiénéjéhez?

A legfontosabb a fürdéshez, zuhanyozáshoz használatos szerek kiválasztása.

Úgy tűnik, a szappanok kissé háttérbe szorultak a folyékony, úgynevezett szappanmentes fürdőszerekkel szemben. Egyre nagyobb teret hódítanak a pH 5,5-ös (savas vegyhatású) olaj és krém tusfürdők, fürdőolajok. A vegyhatás fontos, mert a bőr védelme a baktériumokkal, gombákkal és külső ártalmakkal szemben ilyen körülmények között működik megfelelően.

A jó minőségű zsiradéktartalom nélkülözhetetlen összetevője az érzékeny, száraz bőrű, ekcémás hajlamú felnőttek és gyermekek fürdőszereinek. A korszerű, költségesebb, inkább savas vegyhatású, növényi olajokban gazdag készítmények, szilárd szappanok is jól használhatók az érzékeny bőrűek számára. Ezek a készítmények bőrproblémákat gyakorlatilag alig okoznak, mivel a legtöbbjük hipoallergén. Ezekkel a modern fürdőszerekkel lehet naponta, esetleg naponta többször is tisztálkodni. Ajánlatos gyorsan fürödni vagy zuhanyozni, meleg, de nem forró vízzel, mert ha sokáig ázunk a vízben, az oldja bőrünk természetes védőrétegét.

Hajmosáshoz is megszámlálhatatlan sampon közül lehet választani. Hasznosak az olyan készítmények, melyek akár naponta is alkalmazhatók, mert vegyhatásuk, alapanyaguk alkalmas a gyakori használatra. A hajmosásra szolgáló samponok sokféle hatóanyagot tartalmazhatnak: korpásodást, zsírosodásgátlót, fertőtlenítőt, különféle hajfényességet kölcsönző, hajdúsító anyagokat, vitaminokat, gyümölcskivonatokat és hajnövekedést serkentő szereket is. A hajmosás után sokan használnak vitaminokat, proteineket tartalmazó balzsamokat is.

Viszonylagos újdonság, de már elterjedőben vannak a savas vegyhatású, tejsavat és különféle növényi kivonatokat tartalmazó intim tusfürdők, amelyek kivédik az uszodák, termálfürdők gombás, baktériumos fertőzéseit, illetve a női nemi szervek kórokozóit is távol tartják.

Lábápolásra, fáradt lábra is lehet különféle speciális, folyékony, nyugtató, lazító fürdőszereket használni, utána pedig frissítő zselét, növényi kivonatokat tartalmazó krémeket. Strandolás, úszás után ne feledkezzünk meg a lábujjközök szárazra törléséről, azt követően pedig gombásodást gátló hintőpor vagy spray használatáról. A kiszáradt, túlszarusodott sarok, talp bőrére puhító-hámlasztó krém használata jó hatású.

A fürdés után a normál, de főleg a száraz bőrűek számára ajánlott – naponta egyszer vagy kétszer – a megfelelő testápoló használata. Ezek a készítmények úgynevezett emulziók vagy balzsamok, amelyek zsiradékot és vizet visznek be a bőrbe. A költségesebb fajták különleges növényi zsírokat is tartalmaznak. Némelyik selymes fényt kölcsönöz a bőrnek, mások feszességet biztosító proteineket tartalmaznak.

Arcápolásra is inkább a hidratáló jellegű, esetleg félzsíros krémek használatosak, éjszakára sokféle ránctalanító, ráncosodást megelőző készítmény között választhatunk. A napközben felvitt sminket lemosóval vagy a már említett folyékony szappanokkal kell lemosni.

A kéz védelme érdekében a házimunkához védőkrémek vagy háztartási kesztyű viselése elengedhetetlen. A körmök lakkozása, a műköröm, de főleg az utóbbiak eltávolítása, megviseli a körmöket az oldásra szolgáló vegyszer miatt. A kézápoló krémek naponta többször is használhatók, de éjszakára különösen fontosak.

A dezodorok használata nagyon elterjedtté vált, különösen a tartósan meleg időjárás miatt. Az illatszerboltokban nagy a választék, sokféle alkoholmentes, növényi kivonatot tartalmazó izzadásgátló kapható. Csaknem mindegyiknek lehet bőrizgató hatása is, némelyikük allergiás bőrgyulladást is okozhat. Túlnyomó többségük alumíniumsókat tartalmaz, ezért a színes ruhaneműn fehér foltot hagynak.

Nem lehet megfeledkezni a napsütés nemcsak nyáron, de ősszel, sőt télen is fenyegető bőrkárosító hatásáról. A nagyon fehér bőrűek, világos szemű és hajú egyének (I-es bőrtípus) a fedetlen bőrfelületre a városban is, de nyaralóhelyen mindenképpen fényvédő kenőcsöt használjanak. Nyaralás alkalmával a II-es, sőt a III-as bőrtípussal rendelkezők, és azok is, akiknek sok festékes anyajegye van, védjék magukat a fénytől.

Egyszerű, mindennapi testápolás:

  • Zuhanyozás pH 5,5-ös folyékony szappannal, tusfürdővel
  • Hidratáló testápoló használata
  • Kéz- és lábápolás
  • Hajmosás igény szerinti gyakorisággal, a hajnak megfelelő samponnal
  • Választott dezodor használata (folyékony, szilárd vagy krém)
  • Fényvédők használata, szükség szerint

 

Prof. Dr. Török Éva

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030901)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.