A sört Ă©vezredek Ăłta ismeri az emberisĂ©g, Ă©lvezete ma már az egĂ©sz világon elterjedt. KedvezĹ‘ táplálkozás-Ă©lettani hatását felismerve betegeik roborálására, a lábadozĂłk felerĹ‘sĂtĂ©sĂ©re, stresszállapot oldására mind az egyiptomi, mind a leghĂresebb görög orvosok - Ăgy HippokratĂ©sz is - gyĂłgyszerkĂ©nt alkalmazták.
A sör komlĂłbĂłl származĂł anyagai valĂłban nyugtatĂł hatásĂşak, az esti sörözĂ©s elĹ‘segĂtheti az elalvást. A sör tápanyag-összetĂ©tele is - alkoholtartalmát leszámĂtva - kedvezĹ‘, mĂ©gsem ilyen meggondolásbĂłl, hanem ĂĽdĂtĹ‘ hatása Ă©s magas Ă©lvezeti Ă©rtĂ©ke miatt fogyasztjuk.
A második világháború előtt Magyarországon csak csekély mennyiségű, fejenként évi 3 liter sört fogyasztottak, a '70-es évekre a fogyasztás kb. 35 literre emelkedett, mára pedig az egy főre jutó évi 70 literes fejadaggal felzárkóztunk a nagy "sörivó országok" mellé. A sörfogyasztásban az utóbbi években észlelt csökkenést nem annyira az ivási kedv csökkenése, hanem a gazdasági helyzet alakulása magyarázza.
A sört árpamalátábĂłl állĂtják elĹ‘ cefrefĹ‘zĂ©ssel, mely a megĹ‘rölt maláta vĂzben valĂł fĹ‘zĂ©sĂ©t jelenti. Az Ăgy nyert sörlĂ©t komlĂłval ĂzesĂtik, s több kĂĽlönbözĹ‘ erjesztĂ©si Ă©s Ă©rlelĂ©si folyamat befejeztĂ©vel a sör letisztul, szĂ©n-dioxiddal telĂtĹ‘dik, kialakul jellegzetes összetĂ©tele (etil-alkohol- Ă©s extraktanyag-tartalma), jellegzetes szĂne, illata, zamata.
Van aki a világost, van aki a barnát szereti
A kĂĽlönbözĹ‘ tĂpusĂş sörök Ăzben, szĂnben, illatban, alkohol- Ă©s energiatartalomban kĂĽlönböznek egymástĂłl. A kĂĽlönbözĹ‘ fajtájĂş sörökhöz kĂĽlönbözĹ‘ fajtájĂş malátát használnak, de a komlĂł Ă©s a vĂz kemĂ©nysĂ©ge is szerepet játszik a sör jellegĂ©nek a kialakĂtásában.
Világos, fĂ©lbarna Ă©s barna söröket kĂĽlönböztetĂĽnk meg. A világos tĂpusĂş söröket világos szĂnű malátábĂłl, pĂłtanyagok hozzáadása nĂ©lkĂĽl, lágy vĂz felhasználásával állĂtják elĹ‘, a fĂ©lbarna sör sötĂ©t szĂnű malátábĂłl kĂ©szĂĽl, a barna sörökhöz karamellmalátát használnak, s kevĂ©s benne a komlĂł.
Mit jelent a Balling-fok? Mennyi alkohol van a sörben?
A söröket az erjedĂ©s megindulása elĹ‘tti, vagyis a sörlĂ© cukorfokával jellemzik. Ez a Balling-fok (BÂş). Az alkoholtartalom az erjedĂ©s fokátĂłl fĂĽggĹ‘en változik. A világos sörök alkoholtartalma kb. egyharmada, a barna sörökĂ© egynegyede az eredeti sörlĂ© Balling-fokának. Tehát a 14Âş-os sör kb. 4 százalĂ©k alkoholt tartalmaz. Alacsony alkoholtartalmának táplálkozás-Ă©lettani megĂtĂ©lĂ©se igen kedvezĹ‘, persze nagy mennyisĂ©gben fogyasztva a sörnĂ©l is számolni kell az alkohol egĂ©szsĂ©gkárosĂtĂł hatásával, ami már akár napi kĂ©t ĂĽveg sör tartĂłs fogyasztása esetĂ©n is jelentkezhet.
Mitől alakul ki a sörpocak, ha a sörök energiatartalma nem nagy?
1 dl sör kb. 45-50 kcal-t szolgáltat, nem többet, mint 1 dl ĂĽdĂtĹ‘ital. A "sörpocak" kialakulása a mĂ©rtĂ©ktelen sörivás következmĂ©nye, a nagy energia-bevitel Ă©s az elfogyasztott nagy sörmennyisĂ©g egyaránt felelĹ‘s lĂ©trejöttéért.
Napi 1 ĂĽveg, azaz 5 dl sör elfogyasztása 5 x 50 = 250 kcal bevitelĂ©t jelenti. Ha egy hĂłnapon keresztĂĽl naponta megiszunk egy ĂĽveg sört, akkor 30 x 25, azaz 7500 kcal-t veszĂĽnk magunkhoz. Ha ezt a mennyisĂ©get energiaszĂĽksĂ©gletĂĽnk felett, pluszban fogyasztjuk, a fölös energia zsĂr formájában lerakĂłdhat. 1 kg testsĂşlygyarapodáshoz elmĂ©letileg - a szĂĽksĂ©gleten felĂĽl - 7000 kcal energiabevitel szĂĽksĂ©ges. Ez azt jelenti, hogy egy hĂłnap alatt Ă©szrevĂ©tlenĂĽl akár 1 kg-ot is hĂzhatunk. Persze ez nemcsak a sörre, hanem az ĂĽdĂtĹ‘kre is vonatkozik. A sörpocak kialakulását az is segĂti, hogy a sör az elfogyasztást követĹ‘en mĂ©g 1-2 Ăłrán keresztĂĽl a gyomorban marad, Ăgy nĂ©hány korsĂł sör bizony jĂłcskán kitágĂtja a gyomrot. Mindez termĂ©szetesen nem csökkenti a kitűnĹ‘ sörök kiválĂł ĂĽdĂtĹ‘ Ă©rtĂ©kĂ©t, inkább ivási szokásainkat minĹ‘sĂti.
A sörben értékes tápanyagok is vannak
Az erjesztĂ©s során nem bomlik le a sörlĂ©ben lĂ©vĹ‘ összes szĂ©nhidrát, ezek egy rĂ©sze a sörben marad, gyorsan felszĂvĂłdik, s szerepe van az Ăzhatás kialakĂtásában. A sör fehĂ©rje-összetevĹ‘i a habkĂ©pzĂ©snĂ©l Ă©s az Ăz kialakĂtásánál fontosak. ÉrtĂ©kes ásványi anyagok Ă©s nyomelemek is találhatĂłk a sörben. Ilyenek pl.: a kálium, kalcium, magnĂ©zium, vas, rĂ©z, szelĂ©n stb. A sör vitamintartalma sem elhanyagolhatĂł. ElsĹ‘sorban B2-, B6-vitamin, nikotinsav-amid Ă©s pantotĂ©nsav van benne, de a többnyire B csoportĂş vitamin is megtalálhatĂł a sörben kisebb-nagyobb mennyisĂ©gben.
A sör Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t Ăze, kĂĽlleme, hĹ‘mĂ©rsĂ©klete s a felszolgálás mikĂ©ntje határozza meg.
Legfontosabb a sör kiválĂł ĂĽdĂtĹ‘ Ăze. A szĂne a fajtának megfelelĹ‘en világos vagy barna, tiszta, átlátszĂł, fĂ©nyesen szikrázĂł legyen, s megfelelĹ‘ mennyisĂ©gű kemĂ©ny, tartĂłs hab kerĂĽljön a tetejĂ©re. Persze van, aki hab nĂ©lkĂĽl szereti. A csapolt sör nyáron 7 ÂşC-on, tĂ©len 8-10 ÂşC-on a legĂ©lvezhetĹ‘bb. A tĂşlhűtött sör nem habzik megfelelĹ‘en, s Ăşn. hideg zavarodást szenvedhet. A szĂ©p alakĂş pohár is emeli a sör Ă©lvezeti Ă©rtĂ©kĂ©t.
A sörivásban is fontos erény a mértékletesség. Ma már kitűnő alkoholmentes sörök is kaphatók.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 010801)