Húgycsőgyulladás közösülés után

„Új barátnőm van és szeptember közepén análisan is egyesültünk. Rá egy napra fájdalmas véres vizeletem volt (nem biztos, hogy ettől). Ezután antibiotikum kúrát csináltam, de néhány hétre visszajött ez az egész, csak gyengébb intenzitással. Most a húgycsövemből folyik valamilyen bűzös folyadék és kissé érzékeny és kellemetlen a vizelésem. Azért ebbe a rovatba írtam mert nem szeretnék több antibiotikumot bevenni, hanem természetes úton megoldani. Most jelen pillanatban vörösáfonya kapszulát és urogint szedek + egyéb immunerősítőt, de úgy érzem nem túl hatásosak. Milyen alternatív megoldást tudna nekem javasolni?”

A folyadékbevitel jelentős megnövelése mellett szükséges gyógyszert vagy gyógyhatású készítményt szedni. Célzott antibiotikus terápiára lenne szükség (a laboratóriumban tenyésztéssel vagy más módon meghatározott kórokozóra adekvát gyógyszerrel), mert a kórokozók a húgyutakon ascendáló (felfelé terjedő) infekciót okozhatnak, melyek egy idő után a veséket is veszélyeztethetik. Az antibiotikum kúrát szigorúan végig kell vinni, idő előtt befejezni ("már elmúlt") nem szabad. Előzetes bakteriológiai vizsgálat nélkül szulfonamid (trimetoprim/szulfametoxazol) terápiát javasolunk.

A továbbiakban – megelőzésképpen – fontos azon aranyszabály megjegyzése, hogy közösülést követően (vaginális és anális után egyaránt) a magától értetődő tisztálkodáson túl az esetleg mégoly kevés vizelet ürítése is hatékonyan kivédi az esetleges infekciók kialakulását (húgyutak átöblítése). Logikus, hogy ilyenkor, illetve megelőzően érdemes több folyadékot fogyasztani.

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.