Gyógyító szeretet – Állattartás és egészség

A tamagocsi óta tudjuk, hogy a gyerekeket rendre, rendszerre lehet szoktatni, ha kis kedvencükről nekik maguknak kell gondoskodniuk. Ráadásul az elektromos háziállat – ha még emlékeznek rá – nem hullajtotta a szőrét, az eledele sem került pénzbe, azonkívül nem nőtt meg. Ezek voltak a praktikus oldalai. Az előnyei között azonban nem szerepelt, hogy terápiás hatással lenne bárkire. Pedig az állatterápia létező, hazánkban most terjedő gyógymód. Majd minden betegségtípus esetén jól használható.

Ez az alternatív gyógymód is az Egyesült Államokból terjedt el. Itt először szociális otthonokban alkalmazták, ahol a magány és a szeretet hiánya lehangolttá, szomorúvá tette a beteg, idős embereket. Néhány kutya azonban megoldotta a helyzetet: az ápolók megfigyelték, hogy az állatok simogatása után a betegek sokkal vidámabbak lettek, visszatért régi életkedvük.

E megfigyelések után kezdték el a tudományos vizsgálatokat. Nancy Edwards Alzheimer-kórban szenvedő betegek étkezési szokásait jegyezte le. A betegek egyik csoportjának szobájában elhelyezett egy akváriumot, színes díszhalakkal. Tíz hétig figyelte őket és megállapította, hogy a "halas" szobák lakóinak étvágya nőtt: több mint tíz százalékkal többet ettek, mint a kontrollcsoportba tartozó betegek.

Hazánkban is vannak már a fentiekhez hasonló kezdeményezések. Például akváriummal kísérleteznek egy vidéki kórház pszichiátriáján. Azt remélik, hogy a depressziós betegek állapota javulni fog, ha több időt tölthetnek a kopoltyúsok társaságában.

A legnagyobb egészségügyi haszna azonban úgy tűnik az emlősöknek van. A simogatás fiziológiai hatása ma már vitathatatlan, egy macska kitartó simogatása több higanymilliméterrel csökkentheti a vérnyomást, egy kutya odaadó szeretete stabilizálhatja a mentálisan sérült emberek állapotát.

A Rex Kutyaotthon Alapítvány rendelkezik Magyarország egyik első, speciálisan képzett terápiás kutyájával. A Lilike nevű spániel gyakran "látogat" idős betegeket és gyerekeket, hogy szép napokat szerezzen nekik és segítse gyógyulásukat.

Költségesebb, de hazánkban is elérhető már a lovas terápia. Három típusát különböztethetjük meg. A hippoterápiát gyógytornász vezeti, aki a saját szakterülete mellett a lovakhoz, a lovagláshoz is ért. A gyógylovaglásnak ez a fajtája neurológiai és ortopédiai problémákkal küzdők számára jelent segítséget.

A lovastorna tanulási nehézségekkel, vagy kommunikációs zavarokkal sújtott gyerekek számára ajánlott. Emellett a szellemileg sérültek számára is szerveznek sportlovaglást, mely segíti a fejlesztésüket. A mozgásfejlesztés mellett a friss levegő és az állatokkal való kapcsolat együttesen hatnak a betegekre.

Az állatterápiát néha megpróbálják "műállat-terápiával" kiváltani. Ha nehézségekbe ütközik, hogy élő állattal kerüljön kapcsolatba a beteg, akkor plüssállatok helyettesíthetik élő társaikat. Bár a szeretet érzését itt nélkülözniük kell, de a simogatás fent leírt, jótékony hatásai ebben az esetben is tapasztalhatóak.

Régi megfigyelés, hogy az állattartók kiegyensúlyozottabbak, kevesebb gyulladásos megbetegedéssel küzdenek. Csak ezért azonban ne vásároljunk állatot! A kutya és a macska ugyanis a simogatás mellett sétára, ételre és rendszeres foglalkozásra is igényt tart.

Tartásuk felelősség, melyet sohasem szabad elfelejtenünk. Közeledik a karácsony és sokan ezt az alkalmat ragadják meg, hogy házikedvencet ajándékozzanak. Akinek ilyen szándéka van, az előbb mérje fel a terepet: van-e elég idő és hely ahhoz, hogy a megvásárláskor még apró állat felnövekedve is megkaphassa mindazt, amire szüksége van. Mert egy kiegyensúlyozott gazdi-kedvenc kapcsolat sok örömet okozhat az embernek, állatnak egyaránt. Vigyázzunk rájuk, hogy vigyázhassanak ránk!

 

-práger-

forrás: archívum
(Patika Tükör – 021202)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.