Fülzúgásra zúgás

A fülzúgás olyan tünet, amely mögött komoly betegség is meghúzódhat. Körültekintő kivizsgálás után azonban a legtöbb esetben szervi ok nem állapítható meg. Ilyenkor ún. idiopathias vagy pszichogén fülzúgásról beszélhetünk. Ez azt jelenti, hogy a fül nem zúg, csak a hallásért felelős agykérgi terület aktiválódik, és ezt a tudatunkban fülzúgásként észleljük, éljük meg.

Sokszor a beteg nem is tudja, a füle vagy a feje zúg. Amikor hangot hallunk, a hallószerv által felvett ingerek agyunk hallásért felelős kérgi területét ingerlik. Ez az ingerület az agy bonyolult összeköttetésein keresztül más agyi területekre is eljut. Így nemcsak halljuk a rádiót, de meg is értjük a tartalmát, felismerjük a bemondó hangját, és azt is halljuk, hogy most rekedtebb a hangja (ez mind más és más agykérgi kapcsolatot bizonyít). Feltételezhető tehát, hogy fülzúgás esetén az ún. hallókéreg más agyi területek által ingerlődik. Így a folyamat visszafelé játszódik le.

A fülzúgással ezért nem kizárólagosan a fül-orr-gégész foglakozik, hanem az ideggyógyász és a pszichológus is. A komplex terápiát, melyet egy Amerikában élő professzor, Pavel Jastreboff nevéhez kötünk, TRT-nek nevezik (tinnitus retraining therapy), "fülzúgását-nevelő terápia". Alapja, hogy a monoton, információtartalom nélküli hangokat az agy a figyelem központjából kiszorítja, nem veszünk tudomást róla. Például egy számítógép bekapcsolásakor halljuk a hűtőventillátort, majd néhány perc múlva már nem figyelünk rá, nem zavar bennünket. Ilyenkor is halljuk, de figyelmünk más, fontosabb tevékenységre irányul, ezért általában nem zavar, elfeledkezünk róla. Ha egy hang nem hordoz számunkra fontos információt és monoton, akkor hamarosan nem is észleljük. Ezen az elven működik a zajgenerátor, amely a TRT terápiát kiegészíti. A kis készülék beállítása olyan, hogy a felhasználót nem zavarja. Kellemes erdőzúgásra, folyózúgásra, csendes esőre emlékeztet a hangja. A megfelelő beállítással a speciális zaj kellemessé tehető. A monoton hang kismértékben elfedi a fülzúgást, másrészt segít az agynak a fülzúgást a tudatalattiba áthelyezni.

A pszichológus által alkalmazott relaxációs tréning is szerves része a fülzúgás gyógyításának.
A lazító gyakorlatok, melyeket egyénileg végez a páciens a pszichológus segítségével, hozzájárulnak ahhoz, hogy a kiváltó okot megtalálják. Az életvezetési tanácsok és konfliktuskezelési módszerek megtanulásával nemcsak a fülzúgás csökkenhet, hanem az egyén élete is megváltozhat. Néhány esetben a stresszes helyzetek felismerése és kezelése szervi panaszokat is megszüntethet. (Pl. stressz következtében létrejött vércukorszint-problémák, vérnyomás problémák.) A relaxációs tréning segít, hogy megtanuljunk azokban a helyzetekben is pihenni, amikor nem tudunk, pedig fontos lenne.
A terápia komplex: tréning, zajgenerátor, életvezetési tanácsok. Kitartó munkával az esetek többségében javulás érhető el. Érdemes megpróbálni!

Dr. Huszka János

fül-orr-gégész, audiológus szakorvos

forrás: Patika Tükör - 2004-01-06

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.