Fogról fogra – fogbalesetek

Legkorábban akkor találkozhatunk ilyen jellegű problémával, amikor a kisgyerekek - tipegő korba érve - csetlenek-botlanak, s bizony néha az effajta próbálkozásoknak áldozatul esnek az éppen kibújt tejfogak. Bár ezek a sérülések ritkán súlyosak, a szülők számára mégis ijesztőek. A következő érintett korosztály az óvodások és kisiskolások csoportja, akik főleg játszótéren, iskolában, vagy sportolás közben - gyakoriak a kerékpározás közben történő sérülések - szenvednek balesetet, s ilyenkor károsodhat a tej- vagy a maradó fogazat. Előfordulhat, hogy a gyermek az uszodában a medence szélébe üti be a fogait vagy az arcát.

Ha olyan fogazati rendellenesség áll fenn, amikor a frontfogak előreállnak - például cumizás, ujjszopás, vagy az állcsontok rendellenes állása miatt - a balesetek gyakorisága megnő. Az a tapasztalat, hogy a fiúk kb. kétszer gyakrabban sérülnek, mint a lányok.
A fogakat tekintve a leggyakrabban érintettek a felső középső metszőfogak. Az alsók, vagy az oldalsó metszők sérülése jóval ritkább.
Azért fontos beszélnünk a fogbalesetek ellátásáról, mert még a gyermeküket rendszeresen fogorvosi ellenőrzésre hordó szülők sincsenek tisztában azzal, hogy ilyen esetekben mi a teendő. Nem árt az óvatosság, mert a fogbaleset következményei néha súlyosabbak, mint maga az esemény. Ha a tejfogak érintettek, akkor károsodhat a maradó fogcsíra és a fog anyagának - főleg a zománcnak - a fejlődési zavara alakulhat ki, vagy a fog alakja deformálódhat. Maradó fogak sérülései esetén fogelhalás, elfertőződés, vagy tartós foghiány lehet a következmény.

Külön kiemelném azokat az eseteket, amikor nemcsak a fog szenved sérülést, hanem a fejet is ütés éri, esetleg eszméletvesztés - akár pár pillanatra - is történt, vagy az arc lágyrészei, az ajak sérült. Ilyenkor a sérült a lehető legrövidebb időn belül intézeti ellátásra, illetve megfigyelésre szorul. Különböző röntgenvizsgálatokkal kell tisztázni, hogy az arc- vagy koponyacsont épen maradt-e. A helyszínen az első teendő a vérzéscsillapítás, második a gyermek pszichés megnyugtatása, harmadik a letört fogdarab vagy kiesett fog megkeresése. (Természetesen súlyos baleset esetén először a mentőket értesítsük.)

Ha a tejfog sérül

Nézzük először a tejfogak sérüléseit! Ha letört a fog koronai része, és ez nagy darab, vagy ha a fog kiemelkedett a helyéről, akkor sürgősen vigyük a gyereket fogorvoshoz. Annak függvényében, hogy mekkora a letört darab, hány éves a kicsi, szükség lehet a fogbél eltávolítására, vagy pedig különböző - a gyermekfogászatban nagyon optimális - tömőanyagokkal való helyreállításra.
Ha kissé meglazult a fog, akkor is ajánlatos a fogorvost felkeresni. (A gyermek addig puha, pépes ételeket egyen.) A további teendő ilyenkor az életkortól is függ, a döntést az orvosra kell bízni.
Teljesen kiesett fognál különösebb tennivaló nincs, tejfogakat nem szoktunk visszaültetni, inkább ellenőrzés céljából kell az orvossal beszélni és az esetleges, további fogszabályozási lehetőségeket egyeztetni.
Ha a fog beljebb nyomódott, nem szabad "visszahúzkodni", mert nagy az esélye a maradó fogcsíra sérülésének - főleg négyéves kor alatt ", néhány héten-hónapon belül a fog általában beilleszkedik az eredeti helyére. Ilyenkor a fő szabály - bármennyire is meglepő ", hogy semmit nem kell tenni!

Maradó fogak

Kicsit más a helyzet a maradó fogak sérüléseinél. A fő alapelv az, hogy a fog hosszú távú megmaradásának esélyei annál jobbak, minél gyorsabban történik a megfelelő kezelés. (Itt a gyorsaság néhány órát jelent, tehát nem napokat!) Amennyiben a fogból letört egy darab, de még a fogbél érintettségét nem észleljük, akkor különböző gyógyszeres fedőanyagokkal és töméssel, vagy ún. ideiglenes gyógykoronával és később töméssel állítjuk helyre a hiányt. Ha a letört fogdarab megvan és visszailleszthető a helyére, van rá esély, hogy az visszaragasztható.
Ha a fogbél is érintett, akkor egy speciális gyökérkezelési eljárást alkalmaz az orvos, mert lényeges, hogy a fog gyökerének be nem fejezett fejlődését optimális irányba tereljük. Meglazult és kiemelkedett fogakat minél előbb vissza kell illeszteni, rögzíteni (sínezni). Lényeges, hogy a sínezés időtartama alatt figyeljünk oda a nagyon gondos szájhigiénére, valamint kíméljük a fogat, kerüljük az erőteljes rágást.
Benyomódott fogaknál leggyakrabban fogszabályozással igyekszünk lassan helyére illeszteni a fogat. Ha a maradó fog kiesett a helyéről, érdemes megpróbálkozni a visszaültetéssel. Ennek feltétele egyrészt a már említett időhatár, tehát a lehető leggyorsabb ellátás (egy órán belül legjobbak az esélyek), másrészt a kiesett fog helyes "kezelése", amíg eljutunk a fogorvosig. Először is a fogat érdemes megkeresni! Nagyon fontos, hogy a gyökeret ne, csak a koronai részt érintsük. Szigorúan tilos csapvízzel lemosni, dörzsölgetni, fertőtleníteni. Legjobb egy kis tejbe tenni, vagy a beteg saját nyálába, a kis pofazacskójába, vagy nyelve alá (vigyázzunk, hogy le ne nyelje) helyezni és így "szállítani" a fogorvoshoz. Nem szabad papír zsebkendőbe csavarni.
Minden sérülés akut ellátása után gondolni kell a későbbi ellenőrzésekre, valamint utógondozásra is, ami magába foglalhat fogszabályozási, implantációs (beültetéses - 19-20 éves kor felett) és fogpótlási lehetőségeket.

 

Dr. Szabó Beáta
fog- és szájbetegségek szakorvosa

forrás: Patika Tükör - 2004-02-01

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.