"Feszült" gyomorral"Tele vagyok. Ég a gyomrom." - Jó néhányszor halljuk, s bizony mi magunk is sokszor mondjuk egy-egy kiadós étkezés, zsíros falatok után az előbbi mondatokat.

Szájüreg, nyelőcső, gyomor, máj, epe, vékony- és vastagbél - emésztőrendszerünk minden egyes szakaszának megvan a maga pontos rendeltetése. Az elfogyasztott táplálékot alkotóelemeire bontják, elősegítik azok felszívódását és kiszűrik a káros anyagokat.

Mindezek a funkciók teljesen automatikusan, észrevétlenül zajlanak egészen addig, míg valamilyen zavar nem támad a rendszer működésében. Ezt a zavart a stressz is kiválthatja. Hasmenés, puffadás, székrekedés, gyomorégés - jól ismert tünetek. A panaszok - ha nem figyelünk oda, és nem változtatunk az életmódunkon, táplálkozásunkon - akár állandósulhatnak is.

Hizlaló stressz

Ha sokat idegeskedünk, állandóan feszültek vagyunk, nem tudunk arra sem odafigyelni, hogy mit eszünk.

  • Sokan kapnak be feszültségoldásként egy-egy kocka csokoládét, ami átmenetileg ugyan megnyugtatja háborgó idegeinket, de nem sokkal később éhségérzetet okoz, amit vagy újabb édességgel, vagy - a legkönnyebben elérhető - gyorséttermek "kalóriabombáival" csillapítunk.
  • Ha idegesek vagyunk - általában - eszünk. Bármit, ami a kezünk ügyébe akad. Az effajta vigasztalódás - nem is hosszú idő múlva - bizony pluszkilókhoz vezet, amiket ledolgozni már korántsem olyan egyszerű feladat.

Az alkohol is csak átmenetileg javítja a kedélyállapotunkat. A zöld tea viszont megnyugtat, ráadásul egyáltalán nem terheli meg a szervezetet.

Miért ég a gyomor?

A kávé, az alkohol és a sok édesség hatására felborulhat a gyomor normális savképződése, de gyomorégést okozhat az is, amikor a gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe, mert a gyomorszáj nem zár tökéletesen.

A teltségérzés ellen

  • A sok zöldség és gyümölcs, a rizs, a teljes kiőrlésű lisztből készült ételek serkentik a bélműködést.
  • Ha alaposan megrágja az ételt és sok folyadékot fogyaszt, megkönnyíti a gyomor munkáját.

Mellőzze a csípős fűszerek gyakori használatát, mert ezek ingerlik a gyomor nyálkahártyáját.

 

forrás: Patika Tükör
2005.02.05

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
To prevent automated spam submissions leave this field empty.
Kép CAPTCHA
Kérjük, írja be a képen látható karaktereket, ügyelve a kis- és nagybetűkre.

Honlapunk böngészésével hozzájárul ahhoz, hogy sütiket használjunk. További információ.×