Férfibetegség, de női probléma is

A prosztata-megnagyobbodás a férfiak leggyakoribb jóindulatú tumora, amely az 50 év feletti férfiak több mint felénél okoz panaszokat. A betegség leggyakoribb tünete a gyakori és sürgető vizelési inger, amely igen gyakran éjszaka is jelentkezik, ezért jelentős mértékben befolyásolja a férfi és a mellette élők életminőségét is.

A felnőtt férfi prosztatája kb. 20 g tömegű, szelídgesztenye nagyságú szerv, melynek hátsó felszíne a végbél felől tapintható. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás akkor alakul ki, amikor a prosztatán belül a sejtek száma növekedni kezd, és ezáltal növekszik a mirigy mérete is. Ez a megnagyobbodás lassan és fokozatosan alakul ki. A legtöbb férfi észre sem veszi a JPM (jóindulatú prosztata-megnagyobbodás) tüneteit, csak akkor, amikor vizelet ürítése megváltozik. Mikor a prosztata megnagyobbodik, nyomást gyakorol a húgycső falára, akadályozva a vizelet normális áramlását. A prosztata simaizmokat is tartalmaz, amelyek akaratunktól függetlenül összehúzódnak és nyomást gyakorolnak a húgycsőre, ami szintén befolyásolja a normális vizelet ürítést.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kísérő tünetei nagyon változatosak lehetnek: elsősorban különféle vizelési zavarokkal járnak együtt, másodsorban pedig a pangó vizelet miatt gyakran kialakuló gyulladás okoz panaszokat.

Kísérő tünetek lehetnek:

• Gyakori és sürgető vizelési inger (nappal és éjszaka is)

• Préseléssel elindított nehéz vizelés

• Gyenge vizeletsugár

• Elakadt, majd újrainduló vizeletsugár

• Tökéletlen húgyhólyag-kiürítés

• Ürítés után is maradék vizelet érzése a hólyagban

• Vizeletvisszatartási nehézségek, utócsepegés

Ezek a tünetek az érintett férfiak mindennapi életét, munkáját, szabadidős tevékenységét is befolyásolják, sőt hatással vannak a családtagok életére is. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodásban szenvedő beteg megzavarja családja életét, hiszen éjszaka a sürgető vizelési inger miatt gyakran felkel, felkeresi a mellékhelyiséget. Mindennapi életét is olyan rutinná váló szokások alakítják, amely a gyakori és sürgető vizelési inger negatív hatásait próbálják "orvosolni". Ilyen lehet pl. az, amikor utazás előtt a panaszos férfi csökkenti a folyadékfogyasztást, mindezek ellenére néhány óránál tovább nem tud egyfolytában autót vezetni. Ez különösen csúcsforgalomban, egy nagyvárosi dugóban okoz feszültséget, hiszen a fennálló vizelési inger elterelheti a vezető figyelmét, fokozva ezzel a balesetveszélyt. A szabadidős programokat szintén nem lehet nyugodtan megtervezni, hiszen egy hosszabb filmet, egy színházi előadást, egy meccset nehéz végignézni úgy, ha közben sürgető vizelési inger kínozza a beteget. A kellemetlen tünetek miatt a beteg állandóan szorong, ami pszichés állapotán is meglátszik. Az állandó stressz a magánéletben, de a munkahelyen is feszültséget okozhat.

Bár a betegség jóindulatú, kezelése nem csupán a korábban megszokott életvitel visszaállítása miatt fontos. A vizeletürítési zavarok fokozhatják a fertőzésveszélyt, a gyulladások pedig már nemcsak a húgyutakat, hanem a veséket is károsíthatják.

Mindezek ellenére sokan azonban mégsem fordulnak orvoshoz, hiszen:

• szégyenérzetet kelt, hogy a problémák a vizeléssel kapcsolatosak

• általános az az elképzelés, hogy az ilyen jellegű panaszok az öregedés velejárói

• illetve jelentős a sebészeti beavatkozástól való félelem is.

A tünetek kezelés nélkül tovább súlyosbodhatnak, ezért nagyon fontos a korai felismerés és terápia. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésére többféle lehetőség van már, ami minden betegnél egyénre szabottan történhet, a panaszoknak, általános állapotnak megfelelően.

A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelési lehetőségei a gyógyszeres terápia és a nem gyógyszeres (sebészi) kezelési módok között oszlanak meg. A jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésében a gyógynövénytartalmú készítmények alkalmazása széles körben elterjedt. Németországban például az enyhe és a középsúlyos tünetek gyógyszeres kezelése több mint 90%-ban gyógynövényekkel történik.

A gyógynövénykészítmények hatása abban mutatkozik meg, hogy néhány közülük enyhíti a gyulladásos tüneteket, mások pedig a már megnövekedett prosztata méretét csökkentik, lassítják a prosztata növekedését. A gyógynövények közül a törpepálmaterméskivonat, a csalángyökér, a rozspollen, afrikai szilva stb. játszanak jelentős szerepet a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás kezelésében.

forrás: Patika Tükör - 2003-11-03

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.