A száraz bőr és az ekcéma – Kezelés és megelőzés

A leggyakoribb bőrgyógyászati panasz a bőrszárazság, amelynek legfontosabb tünete a bőrfelszín finom hámlása és durvább tapintása. A száraz bőr sérülésein könnyebben jutnak be és szaporodnak el különböző kórokozók, ezért a fertőző bőrbetegségek egyik legfontosabb megelőzése a bőr folyamatos ápolása. Fürdéskor, hosszan tartó úszáskor a bőrt védő zsírköpeny kioldódik a bőrből, a bőr vízmegtartó képessége romlik. A bőr természetes nedvesítő faktorai, mint pl. a karbamid, igen jelentős szerepet játszanak a bőr vízmegkötésében.

A magas víztartalmú bőrápolók a bőrről gyorsan felszívódnak, nem hagynak nyomot, (napközben előnyös, mert néhány perc után ruhát húzhatunk a kezelt testfelületre) hatásuk azonban rövidebb ideig tart. Általában elegendő hidratációt biztosítanak enyhébb bőrszárazság esetén, pl. a tavaszi-nyári időszakban.

A magasabb zsírtartalmú bőrápolók hatása hosszabb, nagyon száraz bőr esetén is tartós hidratációt biztosítanak, felszívódásuk azonban hosszabb ideig tart. Ezeket a szereket előnyösebb este használni (van idő a teljes felszívódásra).

A száraz bőr kezelése önmagában elegendő lehet-e a bőrbetegségek megelőzésre?

Ez elég lehet csecsemőkorban és egyes ekcémák esetében. Az ekcéma jelentősége egyre nő a betegek számának gyarapodásával. Ez az életminőséget nagymértékben csökkentő betegség beilleszkedési zavarokat, pszichés megterhelést jelent, másrészt a beteg folyamatos kezelésre, gondozásra szorul. Veleszületett hajlamon alapuló bőrgyulladásról van szó, amely különböző kiváltó okok hatására, különböző súlyossággal, időről időre visszatér. A betegség háttere összetett, egy adott esetben más-más lehet a kiváltó tényező.

A betegség fellángolásakor kerek, élénkvörös foltokat, hámló területeket, viszkető göbcsékből álló bőrjelenségeket látunk. Hosszabb ideje fennálló folyamatnál a száraz, viszkető, enyhén megvastagodott bőr elveszti puhaságát, tapintása durva lesz. A bőr felszíne utcakövezethez válik hasonlóvá, a viszketés-vakarás miatt felszíne fénylik, illetve gyakran sérül, így kaput nyit a különböző kórokozók behatolásának.

A kezelés szempontjából legfontosabb a gondozás, a folyamatos bőrápolás, a bőrszárazság megszüntetése. Megfelelő öltözködés, a bőrt irritáló, nem jól szellőző anyagok kerülése javasolt. Szőrös játékállatok, háziállatok szintén kerülendők. Az allergizáló táplálékok kerülése az élet első hónapjaiban fontos, súlyt kell helyezni az anyatejes táplálásra. A kezelésben viszketéscsillapítás, különböző krémek és kenőcsök, valamint a hidratáló bőrápolók használatosak.

A karbamid tartalmú ápolószerek jól alkalmazhatók a száraz bőr tartós ápolására. A karbamid természetes vízmegkötő anyag, bőrlágyító, viszketéscsillapító hatása előnyös a száraz bőr kezelésére, valamint az ekcéma tüneteinek megelőzésére is.

 

Dr. Szalai Zsuzsa
gyermekbőrgyógyász

forrás: archívum
(Patika Tükör – 030414)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.