Elvesző vitaminok
A vitaminok olyan anyagok, melyek ahhoz kellenek, hogy ne legyünk betegek.
(Szent-Györgyi Albert)
A zöldségek, gyümölcsök a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi
anyagok széles skáláját kínálják. Vajon mi történik a fagyasztás vagy a befőzés hatására?
Mennyire tartják meg a finomságok vitamintartalmukat?
Dr. Sipos Andrea könyvében a következőket írja a vitaminokról: Olyan kis molekulasúlyú, kalóriaérték nélküli (!) szerves vegyületek, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Zsírban és vízben oldódó vitaminokat különböztethetünk meg.
A zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) szervezetünk képes raktározni, és szükség esetén felhasználni. A vízben oldódó vitaminok bevitelére mindennap szükségünk van, hiszen szervezetünk nem képes ezeket tárolni. A felesleg a vizelettel, illetve a verejtékkel távozik, míg a zsírban oldódó vitaminok túlzott bevitele kellemetlen panaszokat eredményezhet. Az alábbiakban összefoglaljuk a vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb funkcióit:
• A-vitamin: a szervezet védekezőmechanizmusában vesz részt, csontnövekedés, növekedés, látás, szaruhártya épsége, hámszövet differenciálódása
A szervezet a természetes vitamin- és ásványianyag- forrásból tudja hasznosítani a nélkülözhetetlen vegyületeket, ezért is lényeges, hogy mindennap bőségesen kerüljön asztalunkra zöldség és gyümölcs. Mindez a nyári hónapokban nem jelent nehézséget, viszont az év többi részében igen.
Egyes vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb természetes forrásai, csökkenő sorrendben:
• B12-vitamin: borjúmáj, marhamáj, sertésmáj, csirkemáj, rák
Egyes vitaminok mennyisége már rövid idejű szobahőmérsékleten való tárolás hatására is jelentős csökkenést mutat. A C-vitamin-koncentráció két nap alatt felére csökkenhet. Fagyasztással akár több hónapon keresztül minimális veszteséggel tarthatjuk el élelmiszereinket.
forrás: Patika Tükör - 2002-07-01