Röviden a vitaminokról, ásványi anyagokról

Hütőtt gyümölcs
illusztráció (fotó: Getty Images / Unsplash+)

A vitaminok olyan anyagok, melyek ahhoz kellenek, hogy ne legyĂĽnk betegek.
(Szent-Györgyi Albert)

A zöldségek, gyümölcsök a szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok széles skáláját kínálják. Vajon mi történik a fagyasztás vagy a befőzés hatására? Mennyire tartják meg a finomságok vitamintartalmukat?

Dr. Sipos Andrea könyvében a következőket írja a vitaminokról: Olyan kis molekulasúlyú, kalóriaérték nélküli szerves vegyületek, melyek a szervezet számára nélkülözhetetlenek. Zsírban és vízben oldódó vitaminokat különböztethetünk meg.

A zsírban oldódó vitaminokat (A, D, E, K) szervezetünk képes raktározni, és szükség esetén felhasználni. A vízben oldódó vitaminok bevitelére mindennap szükségünk van, hiszen szervezetünk nem képes ezeket tárolni. A felesleg a vizelettel, illetve a verejtékkel távozik, míg a zsírban oldódó vitaminok túlzott bevitele kellemetlen panaszokat eredményezhet. Az alábbiakban összefoglaljuk a vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb funkcióit:

  • A-vitamin: a szervezet vĂ©dekezĹ‘mechanizmusában vesz rĂ©szt, csontnövekedĂ©s, növekedĂ©s, látás, szaruhártya Ă©psĂ©ge, hámszövet differenciálĂłdása
  • D-vitamin: kalciumbeĂ©pĂĽlĂ©s a csontokba, foszforanyagcsere- szabályozás
  • E-vitamin: oxigĂ©ntartalmĂş szabadgyökök elleni vĂ©dekezĹ‘rendszer alkotĂłeleme
  • K-vitamin: vĂ©ralvadás
  • C-vitamin: csont, fog, porc, kötĹ‘szövet, kollagĂ©nfehĂ©rje- szintĂ©zis, vasfelszĂ­vĂłdás, hormonszintĂ©zis, immunrendszer- erĹ‘sĂ­tĂ©s
  • B-vitaminok: szĂ©nhidrátanyagcsere (B1,B6), elektrontranszport (B2), zsĂ­rsavszintĂ©zis (B3,B5), aminosavszintĂ©zis (B6), vörösvĂ©rsejtszintĂ©zis (B12)
  • Folsav: vörösvĂ©rsejtszintĂ©zis
  • Vas: oxigĂ©nszállĂ­tás
  • Kalcium: hormonszintĂ©zis, szĂ­vműködĂ©s, izomműködĂ©s, idegmuködĂ©s, vĂ©ralvadás
  • MagnĂ©zium: zsĂ­ranyagcsere, szĂ©nhidrát-anyagcsere, fehĂ©rjeszintĂ©zis, idegizom ingerlĂ©kenysĂ©g
  • Kálium: ideg-izom muködĂ©s, sav-bázis egyensĂşly, szĂ­vműködĂ©s, nátriumanyagcsere szabályozása
  • Foszfor: izom energiaforgalma, idegszövet, fehĂ©rje, szĂ©nhidrát, zsĂ­ranyagcsere
  • KrĂłm: szĂ©nhidrát, zsĂ­ranyagcsere, testsĂşlyszabályozás, növeli a fehĂ©rjebeĂ©pĂĽlĂ©st

A szervezet a természetes vitamin- és ásványianyag- forrásból tudja hasznosítani a nélkülözhetetlen vegyületeket, ezért is lényeges, hogy mindennap bőségesen kerüljön asztalunkra zöldség és gyümölcs. Mindez a nyári hónapokban nem jelent nehézséget, viszont az év többi részében igen.

Egyes vitaminok, ásványi anyagok legfontosabb természetes forrásai, csökkenő sorrendben:

  • B12-vitamin: borjĂşmáj, marhamáj, sertĂ©smáj, csirkemáj, rák
  • B6-vitamin: rozskenyĂ©r, cerbona, bĂşzakorpa, fűszerek, lazac
  • B1-vitamin: cerbona, Ă©lesztĹ‘, levespor, pisztácia, sertĂ©shĂşs
  • B2-vitamin: juhmáj, marhamáj, borjĂşmáj, cerbona, csirkemáj
  • PantotĂ©nsav: cerbona, olajos hering, máj, tojás, Ă©lesztĹ‘
  • Folsav: Ă©lesztĹ‘, cerbona, bĂşzacsĂ­ra, bĂşzakorpa, csirkemáj
  • C-vitamin: koriander, csipkebogyĂł, narancsszirup, fűszerpaprika, fekete ribizli
  • A-vitamin: olaj, csirkemáj, sertĂ©smáj, borjĂşmáj, marhamáj
  • D-vitamin: tĹ‘kehalmájolaj, fĂĽstölt angolna, lazac
  • E-vitamin: bĂşzacsĂ­raolaj, szĂłjaolaj, napraforgĂłolaj, majonĂ©z, tökmag
  • Kálium: szárĂ­tott gomba, szĂłjabab, kávĂ©, kakaĂł, curry
  • Kalcium: tejpor, mák, sajtok, szezámmag, curry
  • MagnĂ©zium: tökmag, bĂşzakorpa, kakaĂłpor, mák, szezámmag
  • Vas: marhavĂ©r, curry, sárga rĂłkagomba, kávĂ©
  • Foszfor: bĂşzakorpa, bĂşzacsĂ­ra, sajtok, mustármag, mák

Vitaminveszteség

Köztudott, hogy a tárolás és az elkészítés jelentősen befolyásolja az étkek vitamintartalmát. Hosszan tartó főzés, sütés során a veszteség nagymértékű.

Egyes vitaminok mennyisége már rövid idejű szobahőmérsékleten való tárolás hatására is jelentős csökkenést mutat. A C-vitamin-koncentráció két nap alatt felére csökkenhet. Fagyasztással akár több hónapon keresztül minimális veszteséggel tarthatjuk el élelmiszereinket.

 

forrás: archívum
(Patika Tükör – 020701)

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölĹ‘k használata nem megengedett.
  • A webcĂ­mek Ă©s e-mail cĂ­mek automatikusan kattinthatĂł hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat Ă©s bekezdĂ©seket a rendszer automatikusan felismeri.