Egészséges fogak egy életen át

Szakirodalmi adatok szerint a csecsemők az őket elsőként gondozó felnőttektől kaphatják a fogszuvasodást okozó baktériumokat, melyek a jó szájhigiénia esetén csak minimális mennyiségben vannak jelen. Ez azt jelenti, hogy ép fogú, jó szájhigiéniájú szülők gyermekeinél kisebb a tejfogak szuvasodásának esélye, mint az elhanyagolt fogazatúaknál. A tejfogak épségének megőrzése pedig a maradó fogak egészségének egyik legfontosabb biztosítéka.

A gyermek szájhigiéniája

A száj ápolását a baba születése után el kell kezdeni. Etetések után nedves gézlappal gyengéden át kell törölni a baba ínyét. Amint megjelennek az első fogak, meg kell kezdeni a rendszeres tisztítást. Mindig az életkornak megfelelő fogkefét vásároljuk. Fogkrémet addig ne adjunk, míg meg nem tanítottuk a gyereket öblíteni. Először víz nélkül, levegővel gyakoroltassuk az arc felfúvását.

A gyermek számára speciálisan kifejlesztett, kellemes ízű, alacsony fluoridtartalmú fogkrémet használjunk. A fogkrém mennyiségénél figyeljünk arra, hogy kétéves korig csak filmszerűen kenjük be a fogkefét, 2 és 6 éves kor között pedig kis borsószemnyi krémet használjunk. Hatéves kor felett harmad-fél fogkefényi mennyiséget tegyünk a fogkefére. A legfontosabb teendőnk ebben az életkorban a megfelelő példamutatás: mossunk együtt fogat, segítsük és ellenőrizzük játékosan a fogmosást.

A táplálkozás jelentősége

A vitaminokban, ásványi sókban és fehérjékben gazdag táplálkozás a fogazat kialakulásának és jó szerkezeti felépítésének elengedhetetlen feltétele. Fontos tudni, hogy a kisgyermek foga – általában – a cukros teák, a gyümölcslevek, sőt még a tej és a tápszerek tartós szopogatása miatt is romlik. Ezért a cumisüveget csak táplálásra használjuk és 10-15 percig tartsuk csak a gyerek szájában.

Nyugtatásra cumit vagy vízzel töltött cumisüveget használjunk. Ebben az időszakban alakítjuk ki a baba ízlését, fontos, hogy ne szoktassuk édes ízekhez. Ne cukrozzuk a főzeléket, gyümölcsöt. Étkezések között egészséges rágcsálni valókat adjunk, gyümölcsöt, zöldséget, sajtot vagy joghurtot.

Fontos tudni, hogy a fogszuvasodás keletkezése szempontjából az édességfogyasztás gyakorisága a döntő. Az esti fogmosás után már semmit ne adjunk a gyereknek enni és csak tiszta vízzel kínáljuk, ha szomjas.

Fogorvosi vizsgálat

A húsz tejfog előtörése után ajánlatos a gyermeket az első fogorvosi vizsgálatra elvinni, ezután évente kétszeri ellenőrzés szükséges. Magyarázzuk el a gyermeknek, hogy mi fog vele történni. A szülő jelenléte, a rendelő bemutatása, az eszközök megismertetése mind csökkentik a szorongás kialakulását az ismeretlentől.

A rendszeres ellenőrzések során az esetleges fogazati rendellenességek kialakulása vagy korai kezelése is elvégezhető megfelelő fogszabályzási technikákkal. A fogszabályzás általában néhány évig tartó kezelést jelent, ezért a sikerhez a gyermek, a szülők és az orvos tartós együttműködése szükséges. Speciális röntgenfelvételek és lenyomat alapján készült gipszmintán végzett mérések alapján lehet kiválasztani a legmegfelelőbb készüléket.

 

Dr. Stotz Andrea
gyermekfogszakorvos

forrás: archívum
(Patika Tükör – 060906)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.