Az árulkodó helyszín

Mire kell figyelni segítségnyújtás közben?

Ha valaki rosszul lesz az utcán, baleset éri, a betegtől, a hozzátartozóktól, a helyszínen tartózkodó bámészkodóktól nem minden esetben nyerhető pontos információ a történtekkel kapcsolatban.

Különösen igaz ez akkor, ha eszméletlen embert találunk egyedül. Ilyenkor sokat segíthet a feltalálási helyszín vizsgálata.
A sérülés vagy a beteg megtalálásának helyszíne nagyon sok mindenről árulkodhat, még egy laikus számára is.
Földön fekvő eszméletlen ember állványzat, fa alatt, lépcső tövében magasról történt esésre hívhatja fel a figyelmet.

 • Vigyázat! Gerinctörés gyanúja esetén a beteg mozgatása csak kellő körültekintéssel, szakavatott segítséggel történhet, különben a gerincvelő is sérülhet, és a beteg lebénulhat!
  Megbontott elektromos háztartási gép, fali csatlakozó, szabadtéren leszakadt nagyfeszültségű vezeték a sérült mellett áramütés lehetőségét veti fel. Esetenként a sérültön áramjegy is látható.

  • Vigyázat! A sérültet csak a helyiség áramtalanítása után szabad megközelíteni, megérinteni!
  Szétszórt gyógyszeres dobozok, üres italosüvegek, búcsúlevél öngyilkosságra, mérgezésre terelheti a gyanút.

 • Vigyázat! A helyszínen talált gyógyszeres üveg nem bizonyíték a mérgezésre, csak annak gyanúját vetheti fel!
  Szintén öngyilkosságra utalhat a járó motorú gépjármű mellett fekvő eszméletlen is, zárt garázsajtó mellett. Hasonlóképp kell gondolkodnunk, ha a helyiségben gázszag van!

  • Vigyázat! Tűz- és robbanásveszély miatt égő cigarettával a helyiségbe lépni tilos! Még becsöngetni sem javasolt olyan lakásba, ahonnan gázszag szivárog, mert a csengő használata közben keletkező elektromos szikra is robbanást idézhet elő.
  Ha ilyen helyiségbe kell bejutni, nem hangsúlyozható eléggé az, hogy a mentést végzőnek önmagára is vigyáznia kell! Egy-két perces szellőztetés után lépjünk csak be a helyiségbe, lehetőleg egy légvétellel. Igyekezzünk elzárni a gázcsapot, ablakokat nyitni, szellőztetni, és kimenni a helyiségből. Csak ezután, ismételt bemenetel alkalmával keressünk sérültet.
  Vihar után a szabadban talált eszméletlen beteg esetén gondoljunk a villámcsapás lehetőségére!

  • Vigyázat! Ha tart még a vihar, az elsősegélynyújtót is érheti villámcsapás.
  Italbolt közelében földön fekvő személynél alkoholos befolyásoltság lehetősége merülhet fel.

  • Vigyázat! Attól, hogy valakit szórakozóhely közelében találunk a földön fekve, egyáltalán nem biztos, hogy az illető részeg, rosszullétének egyéb komoly oka is lehet!
  Közlekedési baleset helyszínén viszonylag egyértelmű a sérülés mechanizmusa, de sokszor több sérültre kell számítani.

  • Vigyázat! Az elsősegélynyújtás során csak a lehető legszükségesebb mértékben változtassuk meg a helyszínt, mert az fontos a baleseti helyszínelők számára. Vigyázzunk saját testi épségünkre!
  A betegnél található gyógyszerekből, az esetleg nála lévő zárójelentésekből vagy a betegségére vonatkozó, legfontosabb adatokat tartalmazó kártyácskáról megtudhatjuk, hogy a bajbajutott például inzulinos cukorbeteg, epilepsziás, vagy éppen magasvérnyomás-betegségben szenved.

  • Ezekből az adatokból következtethetünk például a vércukorszint emelkedésére vagy éppen csökkenésére, lezajlott epilepsziás rohamra, netán agyvérzésre.

  Értékes információk a környezettől

  A bámészkodók, a szemtanúk, a hozzátartozók is értékes információkkal szolgálhatnak a történtekkel kapcsolatban. Minden apró jel, a történések, a kialakuló panaszok sorrendje mind-mind fontos lehet.
  Panaszkodott-e a beteg például mellkasi fájdalomra, fulladásra, nehézlégzésre, mielőtt összeesett? Volt-e görcsrohama? Sápadt, verítékes volt-e, esetleg ellenkezőleg, arcbőre kivörösödött, vagy szederjesen elszíneződött?
  Próbált-e már valaki beavatkozni, segítséget nyújtani, ha igen, milyen lépéseket tett? Hívta-e már valaki a mentőt?
  Van-e valaki még a jelenlévők között, aki tudna segíteni a beteg ellátásában? Nem mindenki érez magában annyi erőt, hogy egyedül, mások szeme láttára odalépjen egy földön fekvő személyhez. Ha látja, hogy mások ezt megteszik, felbátorodik, és részt vesz az ellátásban. Még inkább számíthatunk segítségre, ha felkérjük erre a körülöttünk tartózkodókat.
  Mindezek a tényezők segíthetik az elsősegélynyújtót, nemcsak a bajbajutott ellátásában, de így a mentőknek is sokkal pontosabb információ adható, még a kivonulást megelőzően.

  Dr. Kökény Zoltán

  forrás: Patika Tükör - 2004-04-01

 • Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.