Akupunktúra, akupresszúra

A kínai orvostudomány legismertebb, legelterjedtebb kezelési módjai az akupunktúra és az akupresszúra.

E gyógymódoknak nemcsak a testi betegségek gyógyítása, de a szervezet egészségének megőrzése, a testenergiaáramlását biztosító meridiánok (energiacsatornák) természetes állapotának fenntartása is a célja.

Az akupunktúrának többezer éves hagyománya van. Európában a jezsuita szerzetesek honosították meg a XVII. században.

Az ősi Kínában kezdetben követ vagy más kemény tárgyat nyomtak a fájó testrészhez.

Az akupunktúra lényege a test, a szervezet egyensúlyának fenntartása. Ma már több centiméter hosszú meleg vagy hideg acél tűket használnak, amelyet a kezelni kívánt bőrfelületbe illetve az alatta lévő szövetekbe szúrnak. A szúrási pontokat a rendellenesen működő szerv helyének megfelelően választják ki.

E pontok kezelése jótékonyan hat az energiaáramlásra.

Az energiacsatornák az egész testet átszövik, behálózzák. Ha a meridiánok normális működése felborul, betegség léphet fel.

A betegségtől függően a tűkkel fokozzák vagy csökkentik az energia áramlását, elősegítve ezzel a szervezet egészségének helyreállítását.

Az akupresszúrában nem tűkkel dolgoznak, hanem a mutató- és a hüvelykujjakkal végzett masszírozással érnek el gyógyító hatást. Az akupresszuralisztikus gyógyító pontok szintén a meridiánokon belül találhatók. Minden energiacsatorna egy-egy belső szerv állapotára utal. A meridiánokon belüli pontok masszírozásával visszaállítható a szervezet harmóniája.

Ahhoz, hogy ezekre a pontokra rátaláljunk, fel kell térképeznünk testünket, de mindig csak egy adott területet vizsgáljunk.

Ujjunkkal finoman nyomkodjuk végig a bőrt, ahol fájó vagy érzékenyebb pontot találunk, ott már meg is kezdhetjük a kezelést.

Hüvelyk- vagy mutatóujjunkkal néhány másodpercig masszírozzuk a fájó pontot, és ezt naponta többször ismételjük meg.

E gyógyító terápia segítséget nyújt ahhoz, hogy jobban megismerjük testünket, amely egy érzékeny "műszer", ha a szervezet rendellenes működését észleli, apró jeleket küld, még mielőtt a betegség kialakulna.

Bár nem feltétlenül kell komoly betegségre gondolni, ha egy-egy fájó pontra bukkanunk, mivel egy lyukas fogat vagy az elhízást is így jelzi a test.

Pl. Aki súlyfelesleggel küszködik, a karon a váll és a könyék közötti részen kell megkeresnie azt a pontot, amely nyomásra a legérzékenyebb. Naponta többször enyhén nyomkodjuk meg ezt a pontot, kitartó kezelés esetén az étvágy fokozatosan csökkenni fog.

Az akupunktúra és az akupresszúra hatásmechanizmusa ma még ismeretlen. Külföldi kutatók ennek ellenére megkísérelték bizonyítani kedvező hatásukat.

Angol tudósok szerint az agyban lévő morfinszerű endorfinok nagy mennyiségben szabadulhatnak fel, ha az érzőidegeket a test felszínéhez közeli sérülésből származó inger éri.

Lehetséges, hogy ezeknek az anyagoknak a felszabadítása révén hatnak e gyógymódok.

Potondi Eszter

(forrás:Patika Tükör - 03012000)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.