A dehidratált állapot fejfájáshoz, szĂ©dĂĽlĂ©shez, levertsĂ©ghez Ă©s sok más kellemetlen tĂĽnethez vezethet. LehetsĂ©ges azonban, hogy a szellemi folyamatokra is hatással van. A tudományos vizsgálĂłdások mindeddig arra fĂłkuszáltak, mikĂ©nt is befolyásolja a test hidratáltsági foka a fiatalok teljesĂtmĂ©nyĂ©t. Leginkább pedig az izzadás Ă©s folyadĂ©kpĂłtlás hatását mĂ©rtĂ©k a sporteredmĂ©nyekre.
Ha azonban mĂ©lyebben belegondolunk, a nĂ©pessĂ©g egy egĂ©szen más szegmensĂ©nĂ©l igen gyakori az elĂ©gtelen folyadĂ©kbevitel: az idĹ‘sek között. Dr. Hilary Bethencourt szakĂ©rtĹ‘ szerint az öregedĂ©ssel egyre kevesebb folyadĂ©ktartalĂ©kunk marad, mivel veszĂtĂĽnk izomzatunkbĂłl, gyengĂĽl a vesĂ©ink hatĂ©konysága, valamint megváltoznak a szomjĂşságot kiváltĂł hormonális folyamataink.
A kutató és munkacsoportja arra kereste a választ, hogy mindez összefüggésben van-e az idősek között szintén gyakran előforduló szellemi hanyatlással. A European Journal of Nutrition szakfolyóiratban közölt kutatásuk során a kiszáradás és gondolkodási folyamatok közötti összefüggést vizsgálták.
Három Ă©vig tartĂł kĂ©rdĹ‘Ăves adatgyűjtĂ©sĂĽkben összesen 2506 hatvan Ă©v feletti szemĂ©ly válaszait elemeztĂ©k. Mindezeken tĂşl a rĂ©sztvevĹ‘ktĹ‘l vĂ©rmintát gyűjtöttek Ă©s a válaszadĂłk az elĹ‘zĹ‘ napon fogyasztott Ă©telek Ă©s italok listáját is megadták a kutatĂłknak.
A vĂ©rmintákat aztán a nátrium, kálium, glĂĽkĂłz Ă©s karbamid nitrogĂ©n szintjeinek megállapĂtására használták, ezek ugyanis jĂł támaszpontot jelentenek a hidratáltsági állapot felmĂ©rĂ©sĂ©re.
A résztvevők szellemi folyamatait szóbeli felidézést, érvelést, figyelmet és munkamemóriát mérő feladatokkal tesztelték.
ElsĹ‘ ránĂ©zĂ©sre egyĂ©rtelműnek tűnt az összefĂĽggĂ©s a hidratáltság Ă©s a jĂł szellemi teljesĂtmĂ©ny között. Amikor azonban az Ă©letkort, iskolázottságot, alvásminĹ‘sĂ©get, fizikai aktivitást Ă©s cukorbetegsĂ©get is figyelembe vettĂ©k, az eredmĂ©nyek már közel sem voltak ennyire egyĂ©rtelműek.
Dr. Bethancourt szerint az egyik robusztus eredmĂ©nyĂĽk az, hogy a nĹ‘k rosszabbul teljesĂtettek a gondolkodási folyamatokat mĂ©rĹ‘ feladatokban, ha alul- vagy ha Ă©ppensĂ©ggel tĂşlhidratáltak voltak. A változás legfĹ‘kĂ©pp a feldolgozási sebessĂ©g Ă©s a figyelem terĂĽletĂ©n volt jelentĹ‘s.
A figyelmi folyamatok és a hidratáltsági állapot közötti összefüggést más tudományos munkák is alátámasztják. Nem tudjuk azonban, hogy a hidratáltsági állapot okozta-e a folyamatok romlását, vagy épp a rosszabb szellemi állapotban lévők hajlamosabbak-e kevesebb folyadékot fogyasztani.
Éppen ezĂ©rt kiemelkedĹ‘en fontos, hogy minden idĹ‘s esetĂ©ben Ĺ‘k maguk Ă©s a rĂłluk gondoskodĂł szeretteik is hangsĂşlyozottan figyeljenek a megfelelĹ‘ folyadĂ©kbeviteltre - magyarázta Prof. Asher Rosinger. Mivel az idĹ‘sebbek nem feltĂ©tlenĂĽl Ă©reznek szomjĂşságot, illetve sokan mĂ©g vĂzhajtĂłkat is szednek, a professzor szerint Ă©letbevágĂł, hogy az orvosok Ă©s a környezet is jĂłl ismerje az alul- Ă©s tĂşlhidratáltság jeleit.
forrás: felejtek.hu
(Medical News Today)