2010â2014 között orszĂĄgszerte közel szĂĄzezer ingyenes koleszterinszint-mĂ©rĂ©st vĂ©gzett MagyarorszĂĄg ĂtfogĂł EgĂ©szsĂ©gvĂ©delmi SzƱrĆprogramja: a vizsgĂĄlt nĆk 39%-ĂĄnĂĄl, a fĂ©rfiak 47%-ĂĄnĂĄl mĂ©rtek hatĂĄrĂ©rtĂ©k feletti koleszterinszintet.
A magas koleszterinszint korai szakaszĂĄban mĂ©g nincsenek tĂŒnetek, de megelĆzĂ©s, illetve kezelĂ©s hiĂĄnyĂĄban sĂșlyos rendellenessĂ©gekhez vezethet.
Ma mĂĄr bizonyĂtott tĂ©ny, hogy a vĂ©rben lĂ©vĆ zsĂrok mennyisĂ©ge Ă©s az Ă©relmeszesedĂ©s kialakulĂĄsa között szoros összefĂŒggĂ©s van. Vannak, akiknek szĂŒletetten (örökölten) sok koleszterin Ă©s triglicerid van a vĂ©rĂŒkben, mĂĄsoknĂĄl elsĆsorban a hibĂĄs tĂĄplĂĄlkozĂĄsi szokĂĄsok vezetnek a vĂ©r magas zsĂrtartalmĂĄhoz.
Az Ă©letmĂłd megfelelĆ vĂĄltoztatĂĄsĂĄval â szĂŒksĂ©g esetĂ©n gyĂłgyszeres kezelĂ©ssel kiegĂ©szĂtve â a vĂ©r koleszterin- Ă©s trigliceridszintje normalizĂĄlhatĂł, Ă©s ezzel a koszorĂșĂ©r-betegsĂ©g, a szĂvinfarktus, az agyi infarktus Ă©s a hirtelen halĂĄl rizikĂłja is csökkenni fog.
A magas vĂ©rzsĂrszintet nem csak a tĂșl zsĂros tĂĄplĂĄlkozĂĄs, hanem a tĂșl sok szĂ©nhidrĂĄt- Ă©s alkoholfogyasztĂĄs, a rosszul beĂĄllĂtott cukorbetegsĂ©g, a kövĂ©rsĂ©g (alma tĂpusĂș elhĂzĂĄs), esetenkĂ©nt fogamzĂĄsgĂĄtlĂłk Ă©s bizonyos gyĂłgyszerek is okozhatjĂĄk. A vĂ©rzsĂrszint 1%-os csökkentĂ©se 2%-kal csökkenti a szĂvinfarktus Ă©s a hirtelen halĂĄl veszĂ©lyĂ©t.
A mĂ©rĂ©sek alapjĂĄn minden harmadik magyart Ă©rintĆ felhĂvĂĄsban egyebek mellett az is szerepet jĂĄtszhat, hogy mĂ©g mindig sok tĂ©vhit kering a koleszterinnel kapcsolatban. LĂĄssuk a hĂĄrom legelterjedtebbet:
âHa nem fĂĄj, nincs bajâ
A magas koleszterinszint sokĂĄig nem fĂĄj, nincsenek tĂŒnetei, ezĂ©rt hĂvjĂĄk csendes gyilkosnak. Az elnevezĂ©s sajnos nagyon is talĂĄlĂł, hazĂĄnkban ugyanis rĂ©gĂłta a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri eredetƱ betegsĂ©gek vezetik a halĂĄlozĂĄsi statisztikĂĄkat, amelyek egyik elsĆ szĂĄmĂș kockĂĄzati tĂ©nyezĆje a magas koleszterinszint. Ennek kiszƱrĂ©sĂ©hez az ujjbegybĆl vett egyetlen csepp vĂ©r analĂzise is elegendĆ.
âA koleszterin kĂĄrosâ
A koleszterin a szervezetĂŒnk normĂĄlis mƱködĂ©sĂ©hez szĂŒksĂ©ges, összetett vegyĂŒlet, amelynek egy rĂ©szĂ©t szervezetĂŒnk ĂĄllĂtja elĆ, mĂĄsik rĂ©szĂ©t pedig a tĂĄplĂĄlĂ©kkal vesszĂŒk fel. KĂ©t fajtĂĄja van. Az LDL, azaz a ârossz koleszterinâ lerakĂłdik az artĂ©riĂĄk falĂĄban, Ă©s növeli az Ă©relmeszesedĂ©s kockĂĄzatĂĄt. A âjĂł koleszterinkĂ©ntâ ismert HDL ugyanekkor eltĂĄvolĂtja a felesleges koleszterint a sejtekbĆl Ă©s plakkokbĂłl, azt a mĂĄjba szĂĄllĂtja, amely ĂșjrahasznosĂtja, tehĂĄt vĂ©d az Ă©relmeszesedĂ©stĆl.
MĂ©rsĂ©kelten vagy sĂșlyosan emelkedett (az összkoleszterinszint 5 mmol/l feletti) Ă©rtĂ©keknĂ©l ezĂ©rt tovĂĄbbi vizsgĂĄlatok szĂŒksĂ©gesek, amely sorĂĄn az orvos figyelembe veszi az egyĂ©b betegsĂ©geket, meghatĂĄrozza a koleszterin alkotĂłelemeit, Ă©s megmĂ©ri a veszĂ©lyes LDL-koleszterin Ă©rtĂ©kĂ©t is.
EgĂ©szsĂ©ges embereknĂ©l ekkor 5,2 mmol/liter koleszterinszint fogadhatĂł el. Ismert koszorĂșĂ©r-betegsĂ©g esetĂ©n (szĂvinfarktuson vagy Ă©rmƱtĂ©ten ĂĄtesett) a koleszterin cĂ©lĂ©rtĂ©ke 3,5 mmol/liter alatti. MĂg a trigliceridszint Ă©s LDL-koleszterin 1,7 mmol/liter alatt ideĂĄlis, addig a HDL-koleszterin (jĂł, vĂ©dĆ koleszterin) 1,5 mmol/liter felett kell legyen.
âA koleszterinszint nem csökkenthetĆâ
Ez Ăgy nem igaz, hiszen a koleszterinszint Ă©letmĂłdvĂĄltĂĄssal, pĂ©ldĂĄul a dohĂĄnyzĂĄsrĂłl valĂł leszokĂĄssal, Ă©teleink koleszterintartalmĂĄnak csökkentĂ©sĂ©vel, rendszeres testmozgĂĄssal Ă©s szĂŒksĂ©g esetĂ©n az orvos ĂĄltal rendelt, jellemzĆen sztatinterĂĄpia követĂ©sĂ©vel hatĂ©konyan csökkenthetĆ.
A koleszterin- Ă©s trigliceridszintet az ĂĄllati eredetƱ, Ășn. telĂtett zsĂrok fogyasztĂĄsĂĄnak kerĂŒlĂ©sĂ©vel, valamint gyĂłgyszerelĂ©ssel tudjuk csökkenteni. A jĂł, azaz a HDL-koleszterin kĂ©pzĆdĂ©sĂ©t rendszeres fizikai aktivitĂĄssal, mozgĂĄssal fokozhatjuk.
szakĂ©rtĆ:
Fauszt Terézia dr.