Az utóbbi évtizedekben a táplálkozási szakemberek figyelme egyre inkább azokra az élelmiszerekre irányult, amelyekben az energia- és tápanyagtartalom mellett az egészségre kedvező hatást kifejtő összetevők is találhatók.
Így született meg az úgynevezett "funkcionális élelmiszerek" nagy csoportja, amelyekbe azok a táplálékok tartoznak, amelyek meghatározott, speciális és kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre.
Fitokemikáliák
A fitokemikáliák a növĂ©nyekben találhatĂł bioaktĂv vegyĂĽletek, amelyek az adott Ă©lelmiszerekben speciális vĂ©dĹ‘hatást fejtenek ki (termĂ©szetesen az Ă©lelmiszer egyĂ©b komponenseivel valĂł kölcsönhatásban). A legismertebb fitokemikáliák a flavonoidok, a glĂĽkozinolátok Ă©s a fitoösztrogĂ©nek.
Flavonoidok
A flavonoidok erĹ‘s antioxidáns hatásĂş vegyĂĽletek. Komoly szerepĂĽk van az Ăşgynevezett oxidatĂv stressz kivĂ©dĂ©sĂ©ben. Az oxidatĂv stressz (betegsĂ©g, műtĂ©t, pszichĂ©s terhelĂ©s stb. következmĂ©nye lehet ) megnöveli a rosszindulatĂş daganatok, a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri megbetegedĂ©sek Ă©s számos degeneratĂv kĂłrkĂ©p kialakulásának kockázatát.
A kutatĂłk szerint az Ăşn. "francia paradoxon" is a vörösborok nagy flavonoidtartalmának köszönhetĹ‘, Ă©s persze annak, hogy a franciáknál termĂ©szetes, hogy az Ă©tkezĂ©sekhez rendszeresen vörösbort fogyasztanak. Francia paradoxonnak azt a rejtĂ©lyt nevezik, hogy a franciák között ritka a szĂv-koszorúér megbetegedĂ©s, az agyvĂ©rzĂ©s Ă©s az infarktus okozta halálozás, pedig a kockázati tĂ©nyezĹ‘k elĹ‘fordulása náluk ugyanolyan gyakori, mint a többi eurĂłpai országban.
A szakemberek Ăşgy gondolják, hogy a vörösbor antioxidáns hatásĂş anyagainak köszönhetĹ‘ a vĂ©dĹ‘hatás. Számos vizsgálatban fordĂtott összefĂĽggĂ©st találtak a flavonoidbevitel Ă©s az Ă©relmeszesedĂ©s között.
A flavonoidok nagy mennyisĂ©gben vannak jelen a kĂĽlönfĂ©le zöldsĂ©gekben, gyĂĽmölcsökben, kĂĽlönösen a szĹ‘lĹ‘ben, a citrusfĂ©lĂ©kben, az almában, a földieperben, a teában stb. A zöldsĂ©gek, gyĂĽmölcsök naponta 5 alkalommal 400-800 gramm mennyisĂ©gben fogyasztva csökkentik a rákos daganatok kialakulásának a kockázatát. Rendszeres teafogyasztásrĂłl is (elsĹ‘sorban a zöld teárĂłl) kimutatták, hogy szerepe van a gyomorrák megelĹ‘zĂ©sĂ©ben. (Mások ezt az eredmĂ©nyt nem tudták megerĹ‘sĂteni.)
Glükozinolátok
Keresztes virágú növényekben (fejeskáposzta, kelkáposzta, kelbimbó, karfiol, retek, mustár, torma) fordulnak elő nagyobb mennyiségben, s egyéb, e zöldségekben meglévő rákellenes anyagokkal együtt csökkentik a gyomor-, a hasnyálmirigy-, a vastagbél- és a tüdődaganatok kialakulásának a veszélyét.
Fitoösztrogének
A fitoösztrogĂ©nek az ösztrogĂ©nhez (nĹ‘i nemi hormon) hasonlĂł szerkezetű Ă©s aktivitásĂş anyagok. Nagy mennyisĂ©gben a szĂłjában Ă©s a rozsban találhatĂłk. Csökkentik a daganatos, a szĂv Ă©s Ă©rrendszeri megbetegedĂ©sek Ă©s a csontritkulás kialakulásának a kockázatát, enyhĂtik a menopauza utáni panaszokat.
A nagy mennyiségű szójafogyasztással indokolják, hogy a távol-keleti országokban sokkal kisebb az emlő- és a prosztatarák előfordulása, mint a nyugati országokban. Szingapúrban – a menopauzát megelőzően – 50 százalékkal kevesebb mellrákot találtak azoknál a nőknél, akik naponta legalább 50 gramm szóját ettek, mint azoknál, akik csak ritkán, vagy nem fogyasztottak.
Zookemikáliák
A zookemikália elnevezĂ©s elsĹ‘ olvasásra szokatlannak tűnhet, de találĂł elnevezĂ©se az állati eredetű, speciális vĂ©dĹ‘hatásĂş vegyĂĽleteknek. Az Ă©lelmiszerekben Ă©ppolyan nagy számban fordulnak elĹ‘, mint a növĂ©nyekben a fitokemikáliák. Ilyenek pl.: az omega-3 zsĂrsavak (Ă©s származáékaik EPA, DHA), a konjugált linolsav (LCH) vagy a lutein Ă©s a zeaxantin.
omega-3 zsĂrsavak
Az omega-3 zsĂrsavaknak fontos szerepe van a magzat idegrendszerĂ©nek Ă©s a szem ideghártyasejtjeinek normális fejlĹ‘dĂ©sĂ©ben. Évtizedek Ăłta ismert, hogy az anyatejes csecsemĹ‘k szellemi fejlĹ‘dĂ©se Ă©s látásĂ©lessĂ©ge lĂ©nyegesen meghaladta a tápszeres csecsemĹ‘kĂ©t (mindaddig, mĂg a tápszerek megfelelĹ‘ zsĂrsav kiegĂ©szĂtĂ©se meg nem törtĂ©nt), s ez a kĂĽlönbsĂ©g mĂ©g Ă©vek mĂşlva is kimutathatĂł.
KoraszĂĽlötteknĂ©l mĂ©g kritikusabb volt a helyzet, mert ezek a zsĂrsavak a terhessĂ©g 3. harmadában akkumulálĂłdnak az idegrendszerben, s a koraszĂĽlötteknĂ©l a zsĂrsavak beĂ©pĂĽlĂ©sĂ©t a szĂĽletĂ©s után kell pĂłtolni. A várandĂłs anyák megfelelĹ‘ omega-3 zsĂrsavellátottsága – a fogamzást megelĹ‘zĹ‘en Ă©s a terhessĂ©g egĂ©sz tartama alatt – befolyásolja a magzat megfelelĹ‘ fejlĹ‘dĂ©sĂ©t. Az anyatej omega-3 zsĂrsavmennyisĂ©gĂ©t is befolyásolja a szoptatĂł anya táplálkozása, omega-3 zsĂrsavbevitele. Sajnos az egĂ©sz lakosság – beleĂ©rtve a terhes anyákat Ă©s az ĂşjszĂĽlötteket is – omega-3 ellátottsága elĂ©gtelen.
Bár az omega-3 zsĂrsavellátottság vonatkozásában a legveszĂ©lyeztetettebb Ă©letszakaszok a terhessĂ©g, a szoptatás Ă©s a csecsemĹ‘kor, az adekvát bevitel mindenki számára fontos, mert szĂ©rumkoleszterin- Ă©s triglicerid csökkentĹ‘ hatásuknak köszönhetĹ‘en szerepet játszanak az Ă©relmeszesedĂ©s megelĹ‘zĂ©sĂ©ben, gátolják a vĂ©rlemezkĂ©k összecsapĂłdását, ezáltal csökkentik a trombĂłzis kialakulásának a veszĂ©lyĂ©t.
Az omega-3 zsĂrsavak Ă©s származĂ©kaik nagy mennyisĂ©gben fordulnak elĹ‘ a halakban (szardĂnia, makrĂ©la, pisztráng, lazac, tonhal, sĂĽgĂ©r), a len-, a repce- Ă©s a szĂłjaolaj is tartalmazza, de az elĂ©gtelen bevitel szĂĽksĂ©gessĂ© tette a tej Ă©s a margarin omega-3 zsĂrsavval törtĂ©nĹ‘ dĂşsĂtását. Az Ă©lelmiszer-előállĂtĂłk megfelelĹ‘ takarmányozás segĂtsĂ©gĂ©vel omega-3 zsĂrsavban gazdag tojást állĂtottak elĹ‘. Az omega-3 zsĂrsavrĂłl mĂ©g azt kell tudni, hogy az Ăşn. omega-6 zsĂrsavval egyĂĽtt nĂ©lkĂĽlözhetetlen a szervezet számára. Ez utĂłbbi zsĂrsavbĂłl azonban a hazai táplálkozási viszonyok mellett tĂşlzott a bevitel.
Konjugált linolsav (CLA)
A hetvenes Ă©vekben mutatták ki, hogy a marhahĂşsbĂłl kivont CLA gátolja a rosszindulatĂş daganatos sejtburjánzást, csökkenti a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri megbetegedĂ©sek kialakulásának a kockázatát, erĹ‘sĂti az immunrendszert Ă©s hozzájárul a zsĂrraktár Ă©s az izomszövet optimális arányának kialakulásához. A kĂ©rĹ‘dzĹ‘ állatokban keletkezik, Ă©s a hĂşssal, ezenkĂvĂĽl a tejjel Ă©s a tejkĂ©szĂtmĂ©nyekkel vesszĂĽk magunkhoz.
Lutein, zeaxantin
Mind a növényekben, mind az állati eredetű élelmiszerekben megtalálható. Több mint 600-féle karotenoid – ezek közé a vegyületek közé tartozik a lutein és a zeoxantin is – fordul elő a természetben. Ennek a két sárga vegyületnek szerepe lehet az időskorban leggyakrabban vaksághoz vezető macula (sárga folt) degeneráció kivédésében.
Az UV spektrum fölötti tartományban elhelyezkedĹ‘ Ăşn. kĂ©k fĂ©ny károsĂtja a legnagyobb mĂ©rtĂ©kben a szem ideghártyáját. Ezt a veszĂ©lyes kĂ©k fĂ©nyhullámot szűri ki a szemlencsĂ©ben Ă©s a macula környĂ©kĂ©n elhelyezkedĹ‘ lutein Ă©s a zeaxantin. A sötĂ©tzöld levelű zöldsĂ©gek mellett a legnagyobb mennyisĂ©gben a tojás sárgája tartalmazza.
Mind a növĂ©nyi, mind az állati eredetű Ă©lelmiszerekben találhatĂłk speciális hatásĂş, bioaktĂv anyagok. Ezeknek az anyagoknak a kedvezĹ‘ hatását azonban nem lehet a táplálĂ©k egyĂ©b összetevĹ‘itĹ‘l elvonatkoztatni, s bár a táplálĂ©kokbĂłl kivonhatĂłk, Ă©s táplálĂ©kkiegĂ©-szĂtĹ‘k Ăştján is bevihetĹ‘k a szervezetbe, a táplálkozási szakemberek a legcĂ©lravezetĹ‘bbnek ma is a kiegyensĂşlyozott, kellĹ‘kĂ©ppen változatos táplálkozást tartják.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 040303)