Kevés só, sok gyümölcs - a táplálkozás és a magas vérnyomás
Hazánk felnĹ‘tt lakosságának 15-20 százalĂ©ka hipertĂłniás. Sokan nem is tudnak a betegsĂ©gĂĽkrĹ‘l, Ăgy kezelĂ©st sem kapnak, pedig a magas vĂ©rnyomás megnöveli az Ă©relmeszesedĂ©s, a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri megbetegedĂ©sek, pl. a szĂvizominfarktus vagy az agyvĂ©rzĂ©s kialakulásának a kockázatát.
A magas vérnyomás kialakulhat valamilyen ismert megbetegedés következtében; ilyenkor másodlagos, szekunder hipertóniáról beszélünk.
Leggyakrabban:
- vesebetegségek
- a belső elválasztású mirigyek működési zavara
- a szĂv- Ă©s Ă©rrendszeri megbetegedĂ©sek
- a központi idegrendszer betegségei, stb.
idézhetik elő. Ezekben az esetekben az alapbetegség gyógyulása után a vérnyomás normalizálódik.
Az elsődleges vagy esszenciális hipertóniának pontos okát nem ismerjük, nem tudunk olyan alapbetegséget kimutatni, amely a magas vérnyomás kiváltásáért egyértelműen felelős lenne.
A magas vérnyomás az örökletes és a környezeti tényezők együttes hatására alakul ki.
Az örökletes tĂ©nyezĹ‘k szerepĂ©re utal, hogy egyes családokban halmozottan jelentkezik a magas vĂ©rnyomás. Ikrek vizsgálatánál az derĂĽlt ki, hogy az egypetĂ©jű ikrek vĂ©rnyomása jobban hasonlĂt egymásra, mint a kĂ©tpetĂ©jűekĂ©.
A szülők és vér szerinti gyermekeik vérnyomása egyformább képet mutat, mint az ugyanolyan körülmények között nevelt, örökbefogadott gyermekek vérnyomása. Ezek után már szinte természetesnek tarthatjuk, hogy az első fokú rokonok vérnyomása hasonlóbb értékeket mutat, mint a másodfokú rokonoké.
Feltehetően azt a hajlamot is örököljük, hogy hogyan reagálunk a magas vérnyomást előidéző környezeti hatásokra.
Magas vérnyomást előidéző környezeti tényezők
ElhĂzás
Az elhĂzottaknál gyakoribb a magas vĂ©rnyomás Ă©s a hipertĂłniások gyakrabban kövĂ©rek.
A Szent Imre KĂłrház IV-es belosztályán dr. Pados Gyula az elhĂzott betegek 50,7, az elhĂzott nĹ‘k 32,7 százalĂ©kánál talált hipertĂłniát, ami jĂłval meghaladja a lakosság egĂ©szĂ©ben Ă©szlelt hipertĂłniagyakoriságot. Az elhĂzás Ă©s a magas vĂ©rnyomás kapcsolatát kĂĽlönösen a felsĹ‘ testfĂ©lre Ă©s a hasra lokalizálĂłdĂł, az Ăşn. alma tĂpusĂş elhĂzásnál találták kifejezettnek.
Az elhĂzott egyĂ©neknĂ©l a fogyĂłkĂşra, a testsĂşlycsökkenĂ©s általában vĂ©rnyomáscsökkenĂ©st is eredmĂ©nyez.
TĂşlzott zsĂrbevitel, tĂşlzott energiabevitel
Számos összefĂĽggĂ©st találtak az elhĂzás, a nagy zsĂrtartalmĂş Ă©trend - fĹ‘leg az állati eredetű zsĂrfogyasztás -, a magas energiabevitel Ă©s a magas vĂ©rnyomás között.
TermĂ©szetesen a táplálkozásfĂĽggĹ‘ betegsĂ©gek, Ăgy a magas vĂ©rnyomás kialakulása sem egyetlen faktorhoz kapcsolĂłdik, ezĂ©rt a teljes diĂ©tás megközelĂtĂ©s fontosabb, mint egyetlen táplálkozási tĂ©nyezĹ‘ kiemelĂ©se.
Alkoholfogyasztás
MĂ©rsĂ©kelt alkoholfogyasztás nem, de nagymĂ©rtĂ©kű alkoholfogyasztás mintegy 10 Hgmm-rel is emelheti a vĂ©rnyomást. A magas vĂ©rnyomás betegsĂ©g kb. 10 százalĂ©káért az alkoholt teszik felelĹ‘ssĂ©. Szignifikánsan gyakoribb a hipertĂłnia azok között, akik naponta rendszeresen 60 g alkoholnál többet isznak. Vannak olyan megfigyelĂ©sek is, hogy mĂ©rsĂ©kelt mennyisĂ©gű vörösborfogyasztás vĂ©dĹ‘hatásĂş lehet. EbbĹ‘l az is következik, hogy az alkoholfogyasztás mĂ©rsĂ©klĂ©sĂ©n kĂvĂĽl alkoholfogyasztási szokásainkon is változtatni kellene. Az alkoholfogyasztás szerkezetĂ©nek megváltoztatásán azt Ă©rtem, hogy Ă©getett szeszesital helyett a borfogyasztást kellene preferálni.
Túlzott mértékű kávéfogyasztás is növeli a magas vérnyomás kialakulásának a veszélyét.
KonyhasĂł (NaCL)
MegfigyeltĂ©k, hogy azoknál a termĂ©szeti nĂ©peknĂ©l, akik csak csekĂ©ly mennyisĂ©gű konyhasĂłt fogyasztanak, nem fordul elĹ‘ magas vĂ©rnyomás, mĂg azoknál a hasonlĂł Ă©letmĂłdot folytatĂł törzseknĂ©l, akiknek a sĂłfogyasztása tĂşlzottan nagy, igen.
A sĂłszegĂ©ny Ă©trend csökkentheti a vĂ©rnyomást. A konyhasĂł vĂ©rnyomásra kifejtett hatása nem mindenkinĂ©l Ă©rvĂ©nyesĂĽl, csak az Ăşn. sĂłszenzitĂv (sóérzĂ©keny) egyĂ©nek reagálnak a tĂşlzott sĂłbevitelre (a tartĂłs nátriumtoxicitásra) vĂ©rnyomás-emelkedĂ©ssel. A sĂłmegszorĂtás is náluk eredmĂ©nyez vĂ©rnyomáscsökkentĂ©st, mĂg másoknál nem.
Kora gyermekkorban a túlzott sóbevitelnek fokozott szerepe lehet a későbbi magas vérnyomás kifejlődésében.
SĂłszegĂ©ny Ă©trendet nem könnyű összeállĂtani, mert Ă©lelmiszereink már eleve sok sĂłt tartalmaznak.
AmiĂłta a magas vĂ©rnyomás kezelĂ©sĂ©ben vĂzhajtĂłkat alkalmaznak, a szigorĂş sĂłszegĂ©ny diĂ©tának csökkent a szerepe.
A kálium (K) (gyümölcssó) szerepe
Sokan Ăşgy gondolják, hogy a primitĂv nĂ©pek között nemcsak az alacsony sĂłfogyasztás, hanem a nagy káliumbevitel is szerepet játszik abban, hogy nem alakul ki körĂĽkben magas vĂ©rnyomás.
Fontos az étrend nátrium- és káliumtartalmának megfelelő aránya is. Ez az arány ideális esetben 0,7-1,0 (Na : K = 0,7).
Hazánkban ez az arány férfiaknál 2,4, nőknél 2,2. Ennek a kedvezőtlen aránynak az oka az alacsony gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A káliumot "gyümölcssó"-nak is nevezik, mert a gyümölcsökben sok kálium van.
Sok káliumot tartalmaz: a sárgarépa, a banán, a citrusfélék, a dinnye, a földi eper, a paradicsom, a burgonya, a hús, a korpa, a zabpehely.
Kalcium (Ca)
Számos vizsgálatban úgy találták, hogy az alacsony kalciumbevitel is szerepet játszik a magas vérnyomás kialakulásában.
Magyarországon a tej Ă©s a tejtermĂ©kek fogyasztásának csökkenĂ©se miatt a kalciumbevitel igen alacsony, s ennek vegetatĂv hatása feltehetĹ‘en nemcsak a csontritkulás elĹ‘idĂ©zĂ©sĂ©ben, hanem a magas vĂ©rnyomás betegsĂ©g kiváltásában is Ă©rvĂ©nyesĂĽlni fog. Sok kalciumot tartalmaznak: a tej Ă©s tejtermĂ©kek, a szardĂnia, a mák, a diĂł, a káposzta, a cukkini, stb.
Magnézium (Mg)
A magnéziumról úgy tartják, hogy szerepet játszik a vérnyomás szabályozásában, tehát kerülni kellene a magnéziumhiányt.
Jó magnéziumforrás: a szárazbab és a zöldborsó, a dió, a zöld leveles zöldségek, a hús, a teljes kiőrlésű gabona, a burgonya, stb.
Nem táplálkozási tĂ©nyezĹ‘ ugyan, de rendkĂvĂĽl kedvezĹ‘tlen hatása miatt nem lehet figyelmen kĂvĂĽl hagyni a dohányzás károsĂtĂł szerepĂ©t Ă©s a fizikai aktivitás hiányának negatĂv hatását sem.
Dr. Barna Mária
forrás: archĂvum
(Patika Tükör – 010109)