Talidomid újra meg újra

Csaknem ötven év távlatából is nehéz elfeldedni a talidomid nevű híres-hírhedt gyógyszert, melyet az ötvenes években nyugtatóként, hányingercsillapítóként, álmatlanság ellen írtak fel orvosok abban a tudatban, hogy mellékhatása nincs, veszélyt nem jelent. Ez többnyire meg is felelt a valóságnak, de nem az első trimeszterükben lévő kismamáknál. Náluk ez jelentős százalékban a születendő gyermek intrauterin fejlődési defektusát okozta. A talidomidot hamarosan betiltották, ez persze már csekély vígasz volt azok számára, akiknek gyermeke életképtelenül vagy súlyosan sérülten jött a világra.

1998-ban a "horrorszert" az erythema nodosum egy bizonyos formájának kezelésében és kiújulásának megakadályozásában hatékonynak találták (nem monoterápiában), ezért az Egyesült Államokban újra engedélyeztették és forgalomba hozták (Thalomid néven).
A közelmúltban egy colorado-i (USA) gyógyszercég fejezte be kutatásait a talidomidnak egyes rosszindulatú daganatos betegségek gyógyításában történő felhasználhatóságáról. Az eleinte kétes megítélésű, nem véletlenül hosszadalmas, többmillió dollárt felemésztő vizsgálatok a szert végül hatékonynak találták, így tervezik európai engedélyeztetését is.
(–VBE–), 2003-11-16)

GYÓGYTORNAPRAXIS.hu – Gyógyítás a teljesség igényével

Egyszerű szöveg

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és e-mail címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.